Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Působivé drama s několika dobrodružnými vložkami. Tom Hanks v roli obstál na výbornou, pan Wilson pak zdatně sekundoval :-) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov ku ktorému sa rád vraciam.Ďalšia výborná spolupráca Hanksa a Zemeckisa.Rýchly a ukecaný úvod pôsobí v silnom kontraste s tým, čo bude nasledovať po efektne natočenej havárii lietadla. Samota, ticho, krásna príroda a uprostred toho prekvapený Hanks, ktorý sa zrazu nemá kam ponáhľať. Ostal sám ,iba so svojim divným kamarátom Wilsonom, s ktorým sem tam prehodí pár slov. Vždy pri stretnutí s loptou Wilsom sa už nepozerá na loptu, ale na kamaráta a rovnako pri návšteve zubnej ambulancie sa pýtam, či na trhanie zubov používajú korčule. (Môj zubár nepochopil, ale jeho sestrička ano a dobre sa pobavila). Film, ktorý možno docieli to, že sa na veci okolo seba budete pozerať aspoň trochu inak. Film 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

vynikajúca one man show toma hanksa,ktorý bohvie prečo nedostal oscara.no nič.akademici vedia čo robia.plné hodnotenie nedávam kvôli epilógu.ten mi pripadal hrozne dlhý a trochu na silu. 9/10 a po ďalších zhladnutiach dvíham na 5* ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Už pomalu začínám chápat v čem je největší problém tohoto filmu Roberta Zemeckise a ten problém překvapivě je Robert Zemeckis. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

(Komentář obsahuje spoilery!) Beru jako osobní křivdu, že Tom Hanks nedostal za tuto roli Oscara, ale odnesl si ji Russel Vrána za prvoplánovou postavu gladiátora, kterou mohl odehrát třeba i troglodyt typu Dwayne "The Rock" Johnson nebo libovolný orangutan a film by byl stejně úspěšný! Protože "Trosečník" stojí a padá s postavou hlavního hrdiny - bez skvělého hereckého výkonu by to prostě byl těžký propadák. S Chuckem Nolandem jsem prožívala každou nesnáz, frustraci, každé jeho zranění mě přimělo syčet bolestí a na brusle se dodnes dívám s velice rozporuplnými pocity. A jak často vás rozpláče, že někomu uplaval míč? Mně teda v kině padaly po ksichtu slzy jak skleněnky - dlužno dodat při verzi v původním znění. Nic proti dabingu Vladimíra Dlouhého, ale "Trosečníka" neprocítil dostatečně. Za zmínku stojí i samotný pád letadla, který na mě zapůsobil jen o trochu slaběji než kultovní Hanksovo vylodění v Normandii. Zapomenout nesmím ani na fyzický výkon tohoto Pana Herce, ten váhový nepoměr předtím/potom je úžasný a přidává příběhu na přesvědčivosti. Ať jenom nechválím - "Trosečník" má jednu obří slabinu: je dlouhý, zbytečně dlouhý, příšerně dlouhý, giganticky dlouhý a pokud to sledujete v TV, kde Vám do toho jebnou ještě tři prdele reklam a upoutávek, pak je přímo k posrání DLOUHÝ. Zemeckisovi asi nikdo neřekl, že se film dá sestříhat:-/. 73% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem na tenhle film v pubertálním věku čekal a ono už je z toho pomalu retro - kam se ten čas ztratil, Roberte?! Jinak jde o dost dobrou a účelně provedenou trosečninu, která sice svoje myšlenky vyjadřuje zbytečně polopaticky a ostrovní anabází docela odbývá (tvoří necelou polovinu filmu), ale má dostatek sebevědomí a tvůrčí kvality. Wilson, brusle, kokosy a na jistotu zahrané otázky lidskosti. Objímáníčko v dešti trochu kýč, zato závěrečná křižovatka skvělá. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Super film, ztroskotání na ostrově je sice klišé téma ale není zpracováno špatně. Režisér si dokonce odpustil takové to zrychlené vyborcování hlvní postavy - úplně jsem čekal že uvidím Hankse jak si tam staví nějakou super chatrč a jak se zlepšuje v lovu bůhvíčeho... To že to bylo přeskočeno počítám k dobru. Po návratu ale filmu jaksi dochází dech, už nemá co nabídnout... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná pecka s Tomem Hanksem v hlavní roli. "Ztracen na pustém ostrově" nikdy diváka neomrzí, když se potom připojí některé nezapomenutelné scény, z filmu se stane jeden z těch nejoblíbenějších daného žánru. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Wilsone!! Novodobý Robinson? Proč ne? Trosečník je film s dobře vystavěným příběhem a perfektním Hanksem v hlavní roli. Můžeme sledovat úsměvné, dechberoucí, dramatické a dojemné scény. Nejvíce jsem si oblíbil "postavu" Wilsona. :) Drobný nedostatek: Když se Noland vrací domů, tak si můžeme všimnout, že zmizí jeho opálení, které měl při odplouvání z ostrova. Jak je možné, že vybledl? :) ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ještě to na čtyři hvězdy dalo. Přeci jen i takto dlouhý film docela příjemně utíká, i když počáteční scény i ty po návratu jsou poněkud zbytečné. Chuck měl docela štěstí, že mu moře vyplavilo zrovna takové balíčky, ve kterých byly jen potřebné věci k přežití, tím myslím i Wilsona. :D ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je popretkávaný krásnymi scénami drsného ostrova. Nie je núdza ani o dojímavé, citové scény. Jednou z nich je tá, keď sa Chuck snaží na provizórnom plavidle dostať preč z ostrova a odpláva mu jeho jediný priateľ Wilson. Táto scéna ma veľa krát dokázala rozplakať, ale zároveň som v tom momente úprimne držal Chuckovi palce, nech sa mu podarí zachrániť a nech už nikdy v živote neuzrie ten prekliaty ostrov. Film sa našťastie končí happyendom ale tu si ho Chuck plnou mierou zaslúži po toľkom utrpení, ktoré prežil na ostrove. Taktiež pre mňa nezabudnuteľná scéna je tá, keď sa Chuck vezie v aute pri pesničke od Kráľa Elvisa a zazrieť môžeme v aute aj novú loptu. Stroskotanec je krásny a poučný film, ktorý jednoznačne odporúčam každému pozrieť. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování příběhu o novodobém Robinsonovi. Takovýhle film samozřejmě stojí a padá s výkonem herce v hlavní roli a s tím si Tom Hanks poradil na sto procent. Nejzajímavější je první část filmu, kdy se Chuck musí naučit přežít a překonat sám sebe, závěr už je trochu slabší, ale celkový dojem vynikající. Jediné, co mi nesedlo, byl ten poněkud násilný a rychlý skok o deset let dál. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca a smutná dráma, ale predovšetkým aj veľmi zaujímavá. Alan Silvestri tradične dobre podporil svojou hudbou emócie a Tom Hanks podáva jeden zo svojich najlepších výkov! Jeden s najlepších filmov od Zemeckisa! Obľúbený soundtrack: What The Tide Could Bring. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemusím se nijak rozepisovat o tom, jak je Tom Hanks úžasný herec, protože to už všichni dávno dobře víme. Co bych ale měl v komentáři zmínit, je to, že právě Hanksův výkon dělá z Trosečníka tak působivé, dojemné a myšlenkově obsáhlé dobrodružství, které si na každé další zhlédnutí užívám stejně intenzivně, jako napoprvé... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Osamelá romantika Hanks a lopta Wilson alebo originálne spracovanie klasického motívu stroskotanca. Záverečný návrat do reality je tak trpký ako realita samotná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks jako Johny Castaway? Warum nicht! Já jsem tento film po hříchu dodnes neviděl. Respektive po dnešek. A jelikož jsem se těšil v dnešním sychravém nečasu na dobrodrůžo na tropickém ostrově, ten úvod ve zmrzlém Rusku mně dost šokoval. Naštěstí po chvilce letoun Fed Ex nabere kurz nad Tichý oceán a já věděl, že letí správně... Trochu mne mrzelo, že Chuck na ostrově moc okatě ,,objevoval'' po vzoru našich prapředků výhody oštípaných kamenů či rozdělávání ohně dřívkem. Chvilkami se i choval dost nelogicky, když mrtvolu člena osádky pohřbil kromě bot se vším co měl ten člověk na sobě. Já vím, je to ekl svlékat nazelenalou napuchlou mrtvolu, ale přeci jen, košile, kalhoty, ponožky, pásek atd... To je na pustém ostrově drahý luxus. Jinak ostrov byl fajn i další peripetie Chucka. Docela se mi líbilo, že to nebylo zaměřeno jen na přežití či jen čas na ostrově, ale po ostrově byl dán celkem velký prostor dalšímu ději. Konec je sice až andělsky pozitivní, ale proč ne. Jediné co nechápu bylo proč se chuck po návratu každému za něco omlouval, že tam 4 roky nebyl.. To byla jeho vina to zřícení? Nebyla. Naopak na ostrově získal ostruhy a každý ho měl brát za machra a hrdinu... Dávám 4 míče zn. Wilson. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis a Tom Hanks je dvojice, která když se sešla prvně, dala světu nejlepší film všech dob. Takže jak jsem četl, že spolu natáčí film o trosečníkovi, který sám uvízl na opuštěném ostrově (Robinsonády jsem vždycky miloval), začal jsem slintat tak, že by se to nelíbilo ani Pavlovovi. Nakonec, ačkoli se jedná o skvělý film, žádný extra boom se nekonal. Hanks opět podává nadoskarový výkon a všechno je to nádherně natočené, přesto tomu chybí ty pravé emoce, především v „civilních“ scénách.. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama