Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

teckax 

všechny recenze uživatele

Milý R., dala jsem Trosečníkovi druhou šanci jen a jen kvůli Tvému nadšenému lobbingu. A předně musím uznat, že jsi měl pravdu, já se tomu tenkrát nevěnovala tak, jak si to zaslouží. Je to tím scénářem, je příliš dlouhý. A to si myslím i teď. Na druhou stranu je dobře, že to vidím až teď, po všem, co jsem viděla můžu, troufám si říct, odpovědně ohodnotit fantastický výkon Toma Hankse, který do toho položil prakticky zdraví i život. Tomu se říká skutečná láska k řemeslu. Navíc to bylo i skvěle natočené. Jen kdyby to bylo trošku kratší. Viděla jsem toho spoustu, díky čemuž můžu bez výčitek soudit, hodnotit... a to jen díky TOBĚ! Miluju tyhle pohyblivý obrázky, žiju tím, baví mě to a rozptyluje v těžkých časech. A za to máš u mě navždycky jedno velké Ď! 😉... a doživotní ovocno zázvorovej doping. ()

darthhomer2 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvězdy za Tomáše, protože to zahrál fakt dobře. Film i přest o že tam toho moc nenamluvili my utekl vážně rychle. A to jak nakonci uplaval Wilson mě dojalo. Wilson je totiž kámoš kterýho by chtěl každej. Moc to ho nenamluví vždycky tě podrží a má fakt hustý háro. A jak už jsem říkal dávám 4 hvězdy. ()

Pokri 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert môjho obľúbeného Toma Hanksa. Málo slov a napriek tomu geniálne, napínavé, miestami aj vtipné. Jeden z najlepších dobrodružných filmov a najlepšia filmová robinsonáda. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Boj o přežití do poslední chvíle. V podstatě už od začátku jde o přežití. Nejprve ve firmě, potom na ostrově, a potom v mysli člověka, pro kterého začal úplně nový život. Asi nejvíce dojemná scéna byla záchrana Tankerem, který se objevil zničehonic vedle voru. Uznávám že film měl i scény které se tam úplně nehodily, ale o tom to vůbec nebylo. Film doporučuji, ale mohli to trochu více rozvinout. Hvězdiček 4**** ()

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Po neskutečných dvaceti letech jsem si znovu pustil tento snímek a ani za dvě desetiletí života se můj názor na něj nezměnil - film je to dobrý, Tom Hanks je skvělý a dokud je člověk na ostrově, úplně cítí to zoufalství - ale jakmile je Hanks zachráněn, člověka zaplaví nuda, emoce nefungují, vše je moc zdlouhavé a filmu to prostě ubírá na kvalitě. ()

Brozason 

všechny recenze uživatele

Myslím si,že úspěch Trosečníka netkví v hlavě Zemeckisiho ale v hereckém umění Toma Hanksa který i beze slov předvádí skvěly výkon a bez něj by tenhle film pro mně neměl význam. Ale pár silných scén se tu najde například ta s Wilsonem :( /65%/ ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že celý film sa opiera o ďalší fantastický Hanksov výkon na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť robí tichý priateľ, ktorý toho veľa nenarozpráva, ale nebyť krásnej melódie od Alana Silvestriho, ktorá vyjadruje tú najpevnejšiu túžbu prežiť a vrátiť sa domov, nemal by to to pravé čaro, hoci sa tu naplno rozplýva iba v záverečnom úseku. ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Dobrý, chytrý a nosný příběh, který si dovede udržet pozornost až do konce konců. Filmově skvěle vyvedeno, nádherná podívaná, pasující hudba. Výkon a proměny Toma Hankse obdivuhodné. Akorát ten FedEx nemuseli tak předstrkovat. ()

zeleznak 

všechny recenze uživatele

Poprve to melo nadech neceho noveho, podruhe vsak uz to preslo do melodramatickeho projevu, i kdyz clk vi datla, co vse s nim muze udelat narusena psychika. Potreti uz na to koukat nebudu. ()

Triginal 

všechny recenze uživatele

Nu, takže. Je to super film, zvlášť když si člověk přečte ještě ty zajímavosti - jako třeba co bylo v balíku, který pan Noland nerozbalil...To tomu dává další novou dimenzi... Nebo ta složenina počátečního písmene jména a celého přijmení - C. Noland - tyhle spojitosti prostě žeru - odráží to jistou propracovanost celého díla <3  Pobyt trosečníka na ostrově je ztvárněn skvěle. Poprvé jsem ten film viděla tak v 11* a spoustu věcí mi v hlavě utkvělo :) Jediné, co už jsem nějak vypustila, je ten konec, který se podle mne moc nepodařil. Ale to, co je pravdivé z toho stejně vyplývá, jak se zařadit do normálního života po takové zkušenosti??! Jde to ještě vůbec?  *hodnocení přidávám po včerejším zhlédnutí, tj. po 20 letech. ()

Veldas 

všechny recenze uživatele

Krásný film, kde Tom Hanks jako vždy exceluje. Ovšem kromě skvěle zvládnuté "robinsonovské" zápletky snímek skýtá řadu existenciálních ba i romantických myšlenek, které vrcholí v závěru filmu, kdy mi už ukápla nejedna slza. Vypráví o tom, že i když člověk najde opětovanou lásku, život to často stejně zařídí tak, že nemohou být spolu. Ale musí jít dál, musí dýchat... Přesto spolu v jistém smyslu vždy jsou a budou.. Je to moc smutné i radostné zároveň. Podobně lze ale metaforu ve filmu vnímat i ve smyslu existenciálním - tedy "nikdy to nevzdávej, protože kdo ví, co zítra přinese příliv...". Nicméně vykreslení vztahu Kelly a Chucka a jejich vzájemné emoce jsou pro mě hlavním pilířem tohoto filmu. Závěr je pro mě vždy velmi silný a podílí se na tom také výborná hudba. 84% ()

Breaker 

všechny recenze uživatele

One Man Show and Wilson ... the best ... a ten konec, ať už je jakýkoli, tak tam být musí ... když už jsme nahlédli na začátku do soukromý, během filmu kratké pointy v podobě dárku, tak pak snad i závěr ... ()

String 

všechny recenze uživatele

Opět další film, který vyzdvihl hlavně herec (nemá smysl říkat hlavní herec, mnoho herců v tom filmu neuvidíte:) Excelentní kousek, avšak mladší generace si řekne - nuda. A mají pravdu, moc akce ve filmu není, avšak zkuste vstát uprostřed děje a odskočit si na záchod - prostě vás to nepustí. ()

Appleby 

všechny recenze uživatele

ačkoliv má film své slabší chvilky v závěru, dá se to odpustit hlavně díky fenomenálnímu výkonu Toma Hankse. Jasně oscarovej výkon, ačkoliv si tehdy Oscara odnesl Russel Crowe za gladiátora (proboha proč? ), který by si ho zasloužil až za Čistou duši... ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama