Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

Ywec 

všechny recenze uživatele

Stále se opakující téma Robinsona, které nemůže už ničím překvapit, se díky Tomu Hanksovi stává nadprůměrnou podívanou, kterou korunuje nezapomenutelný nářek hrdiny: „Wilsone, Wilsone, odpusť mi to!“ ()

Shtinky 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a v žiadnom prípade sa tento film nedá nazvať nudou. Nudné na tom nieje vôbec nič. Aj keď myslím si že štyri roky je trošku nereálna doba, treba uznať že sa vymakal a zuby by mu bez poriadneho vitamínu určite vypadali. Pri velerybe mi tuhla krv v žilách. Proste fajn oddychovka. :) ()

Cristina 

všechny recenze uživatele

Můžu říct že tohle je můj nejoblíbenější film. Tom Hanks tomu dává ten správný šmrnc a celý příběh je skvěle zpracovaný.Miluju balona Wilsona-to nemá chybu,bez něho by to nebylo ono!;D jak důležitou roli může mít i tak obyčejná věc;D ()

soud90 

všechny recenze uživatele

Kvalitu tohoto filmu zajišťují dva lidé a sice Robert Zemeckis, režisér a Tom Hanks, hlavní hrdina, kteří spolu pracovali i na skvělém filmu Forrest Gump. Je to zkrátka novodobý Robinson Crusoe. Tento příběh jistě každý zná a dokáže si ho představit. Je úplně jedno jestli někdo ztroskotá na pustém ostrově v roce 1900 nebo 2000. Jakmile tam jste začínáte se vším od začátku a nemáte vůbec nic. Musíte si obstarat jídlo, přístřeší, vyrobit nástroje a přijít na to, jak rozdělat oheň. S tím vším se Tom Hanks, po ztroskotání letadla, rozvážejícího zásilky, ve filmu potýká. Každý začátek je těžký a v tomto případě to platí dvojnásob. Po určité době se člověk vzdá veškeré naděje a smíří se s tím, že svůj domov nikdy nespatří, náš hrdina se však s něčím takovým nesmířil. Tom Hanks kvůli této roli podstupoval radikální odtučňovací kůry a je to znát. Na začátku filmu obtloustlý, nemotorný a neschopný a na konci hubený hbitý a velmi zručný. Vor, který postavil a dostal ho domů, je toho důkazem. Zkrátka další dobrý film s Tomem Hanksem v hlavní roli. ()

Barquero 

všechny recenze uživatele

Tohle je Hanksův film, protože dějově zachránil co se dá a zároveň skláním poklonu, shodit pro film skoro 30 kilo!! To chudák musel jíst jen zelenou trávu. ()

A.T.D 

všechny recenze uživatele

Na tento skvělě natočený i mistrovsky zahraný film, nelze říci nic jiného než: Dobrá práce Roberte a Tome!!! Celý film obsahuje nepředvídatelné scény a zvraty a nebudou se u něj nudit diváci téměř všech věkových kategorií.Přesto že se jedná o americký film,lze v něm najít určitou zvěst divákovi,ale také snahu pravým způsobem ukázat, že život nemusí vždy jak se říká "běžet po másle". Výběr Toma Hankse do titulní role Trosečníka nebyl v žádném případě krok vedle... naopak díky této volbě si film Trosečník získal mnoho fanoušků, mezi kterými nechybím ani já. ()

qnnaire 

všechny recenze uživatele

Skvelý film so skvelým hercom v hlavnej úlohe. Známy, trochu inovovaný príbeh s výbornou "hudbou" a bez klišéovitého konca. Tom Hanks hrá vo väčšine filmu prakticky sám a hrá to tak dobre, že by si toho Oscara rozhodne zaslúžil. ()

SHAULA 

všechny recenze uživatele

Nestroskotal na ostrove... Stroskotal vo vlastnom živote. Život na ostrove bola pre neho v konečnom dôsledku výhra. ()

Aver7n 

všechny recenze uživatele

Skvělý Tom Hanks na jehož výkonu staví celý film, který je sice zábavný, ale vážně nevím co by bez tohoto špičkového herce v hlavní roli dělal. Začátek filmu je nádherný, prostředek je zajímavý, ale i trpký a celé to končí smutným, avšak reálným koncem s drobnou vtipnou narážkou na spolehlivost FedExu. ()

Petko92 

všechny recenze uživatele

No oveľa lepšia filmová adaptácia ako Pierce Brosnanov Robinson Crusoe ..aj keď pripúšťam, že 1.) Zemeckis je dačo inšie a 2.) Robinson Crusoe má trošku inší dej ako Trosečník ....predsa sa z toho dalo viacej vycucať. U mňa je to na 4* ()

whass 

všechny recenze uživatele

Téměř vůbec se tu nemluví.Když jsem si četl o čem to bude říkal jsem si že to je jen další nuda,ale když sem film viděl okamžitě jsem změnil názor. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama