Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

burg 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolik dokáže člověk (herec) obětovat pro svou roli. Sice mi některé věci přišly trochu přitažené za vlasy (zubní operace svépomocí), ale vlastně se to klidně může stát. Herecký koncert Toma Hankse, který v podstatě na dvě a čtvrt hodiny nesleze z obrazovky! Já bych chtěl mít také takového pana Willsona:) ()

TOMASINI 

všechny recenze uživatele

Film trochu propadl, ale mě se tedy líbil. Postaven na jedné postavě, skoro až pravdivém příběhu. Jak se nám mění naše priority, pokud nám vezmou proud, čistou vodu a jídlo... ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Jak se zachovat v extrémní situaci? Hlavně mít míč proti trudomyslnosti... A pak se dá přežít cokoliv, teda skoro. Propánajána, proč do tak fajn filmu musí někdo dát tak profláknutý happyend? Raději zavřu oči a promítám si film znovu. Jsme trosečníci uprostřed lidí... ()

Toja34 

všechny recenze uživatele

Hanks skvělý a vzhledem k tomu, že mi zrovna bolí půlka lebky kvůli zubu, tak musím říct, že scéna s vyražením zubu je fakt věrohodná, já to můžu kompetentně posoudit :))) Vše dobré, akorát si myslím, že by si diváci zasloužili aspoň pár metrů filmu s okamžiky vylovení a třeba slastného koupání, nebo holení. Také z lidského hlediska nesouhlasím se scénou, kdy Chuck čeká na Kelly a místo ní příjde manžel, jednu ruku v kapse. ..a ona sedí v autě, kde pláče. Nepůsobzla, jako někdo, kdo by nepřišel a nechal se zastavit. Jasně už byla jinde, měla rodinu, ale přišla by i s manželem, který by pak třeba odešel, aby si mohli říct pár slov. ()

Breeg 

všechny recenze uživatele

Na to, že celý film stojí na Hanksovi a jeho one man show, mě hodně překvapil. Překvapivě to celkem funguje, ale něco málo do plných tomu schází. ()

sbinda 

všechny recenze uživatele

Aby byl Trosečník skvělým filmem, musel by být prvodtřídním a extraordinérním One-Man-Show. My jsme se ale doma shodli, že nás Tom v roli "Robinsona" nepřesvědčil ač hubnul s každou minutou. Jistě, v tu dobu byl haliwudskou top star, a tak byl studiem nominován pro jistotu zisku, ve výsledku to filmu v mých očích nepomohlo. Pro mě nezábavných, ale přesto slušných 60%. ()

fire.wall 

všechny recenze uživatele

Skvělý film a úplně úžasné vyvrcholení, kde se musí Tom Hanks rozhodnout mezi poměrně slušným životem na ostrově a nejistou budoucností na voru. Akorád konec mě sklamal. Po výborném začátku se konec zdál docela špatný, ale je to kvůli dobrému příběhu (průměrnému filmu bych to nevytknul). Tom Hanks a Wilson si mě opět získali. ()

El_Barto 

všechny recenze uživatele

Krásný a emotivní film. Jako vždy skvělý Tom Hanks si s rolí moderního Robinsona Crusoea poradil skvěle! Přestože neměl svého Pátka (on měl Mr. Wilsona :-). ()

Ken43 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu Tom Hanks podal neuvěřitelný výkon.Tento film je neskutečně dramatický.Tento film si musí každý zamilovat je to neskutečná podívaná a stojí to zato se na to podívat víckrát což se u moc filmů nedá. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Nápad vyborný, provedení o něco horší, jestli byly Hanksovy dlouhé vlasy opravdu jeho, měl by je nosit častěji. Nezapomenutelná hlavní melodie - moje oblíbená. Každý ocení svého zubaře až ho opravdu rozbolí zuby, to je svatá pravda. ()

San Miguel 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu je vidět, jaký je Tom Hanks perfektní herec, který nenudí. Dokáže z každé role vyždímat maximum. Tuto nevyjímaje. Nemohu jinak než pět hvězd. ()

Tess.s 

všechny recenze uživatele

Urobiť film ako je tento, kde je málo slov ale veľa deju, je výzva. Preto úplne chápem, prečo tvorcovia oslovili práve Hanksa. Kúzlo Toma Hanksa totiž spočíva v tom, že nás prinúti smútiť trebárs aj za počmáranou loptou. Len ťažko povedať, či by som tie 4 hviezdičky mohla dať aj v prípade, že by tam hral niekto úplne iný, pretože ich dávam najmä za bravúrny herecký výkon. ()

mr.sonny 

všechny recenze uživatele

Asi to je tím že v dětství byla moje nejoblíbenější knížka Robinson Crusoe. Hanks je skvělej, během celýho filmu jsem se nenudil ani vteřinku a třešničkou na dortu je pro mě Willson. Film na kterej se můžu podívat kdy chci a vždycky mě bude bavit. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Žánr, kdy se člověk octne sám na ostrově a musí se postarat sám o sebe je pro mě uplně nejvíc,,, rád se do děje ponořím a naplno užívám.Tom Hanks ve filmu prožíval velmi těžké chvíle, kdy je "odříznutý " od civilizace a musí si vystačit si s tím co sám najde, vypěstuje nebo uloví,,,,,,, vše nakonec zvládne, i když na pokraji sil. Největší překvapení ho čekalo doma, kdy si jeho žena myslela, že je mrtvý a už má jiného muže i děti.. Druhou, velmi těžkou situaci, o5 hořce zvládne. Impozantní herecký výkon Toma Hankse a propracovaného scénáře oceńuji plným počtem ***** ()

Bacileus 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem koukal hned třikrát, už při druhém shlédnutí jsem si však jen pohrával s Wilsonem vyrobeným z role toaletního papíru. Jinými slovy jsem se moc nebavil. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

jasně, ten začátek, Moskva, efektní, pro mnohé zbytečné, já to beru, jakože nemůžeme začít hned natvrdo, ale pomaličku se tam dostáváme, abychom si uvědomili, jak předtím žil, o co přišel, kterak je naše hektická civilizace vlastně úžásná (nespočet věcí, které bereme jako samozřejmost) - obvykle se to řeší s pomocí flashbacků...konec je logickej, sice trošku hollywoodštější, ale to neva, Trosečník je pro diváky, jinak o trosečnictví už jsem pár filmů viděl, trosečnictví obnáší jisté atributy, je třeba postupně si všechno odbýt...nevím, 2 ty různé Modré laguny, pak ten o tom Američanovi a Japonci (Peklo v pacifiku, 1968, myslim..), to se táhlo oproti tomuhle daleko více, ale jasně, one man show to je o něčem jiném.....Cast away je milá modernizace, člověk a jeho tvořivost, vynalézavost, která v cilizaci často zakrňuje, snažení, pokus-omyl, takovéhle hollywoodské bijáky mi vůbec nevadí, je to výpravné - ztroskotání letadla je tedy hodně na efekt, ale já to nezažil, moc lidí to nepřežilo, asi to tak nějak bejvá, ne-li horší, měl prostě štěstí a to se občas stává, možná bych čekal, že to s nim bude víc mlátit, ale to je takový hnidopišství asi...no, Ztraceni, ježiši, proč tu nejsou lepší příklady podobných filmů, ehm....PS: ten neotevřenej balíček, to je teda ironie, dobře, že to tam nerozvíjeli, jinak by mě zajmalo, jak je to s tou inspirací, skutečné případy, nic moc jsem nezjistil....no, Robinson Crusoe byl prý příliš zidealizovaný trosečník, Dufoe se inspiroval nějakym pobudou, který byl ve skutečnosti na ostrově za trest vysazen a tam neměl nouzi o vodu či potravu, jinak mě napadá ještě Motýlek, finále.....vor... ()

pekkanik 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Niekde som čítal, že na premiére, keď Hanks rozkladal oheň, všetci diváci v sále fúkali spolu s ním... Škoda amerického záveru, aj keď scéna pri kozube hodne napravila. Ale na "rozlúčku" s Wilsonom nemá. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama