Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Trpký návrat domov vo mne zanechal skutočné pocity smútku. A i keď Zemeckis pri stretnutí Chucka a Kelly vôbec netlačil na pílu emócií, s obomi postavami a ich zložitou situáciou som úprimne súcitil. Dávam síce 4 hviezdy, ale už už sa to tiahlo na 5. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek s ještě lepším Hanksem. Trochu překvapivě není nejlepší částí filmu skoro dvě hodiny na pustém ostrově (i když jsou skvělé, bylo to podle očekávání), ale až ten dojemný konec. Celý film je tak zabalený do moderní doby a je vidět, že to snímku jen prospělo. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Americký pohled na ztroskotance, který se nehodlá smířit s životem na pustém ostrově. Na poprvé dobrá podívaná na skvělý herecký výkon Toma Hankse. Chuckovo vnímání času se prostě radikálně změní. Ve filmu je také potřeba trocha štěstí, aby se člověk mohl vymanil z tohoto světa a bojoval o "přežití" ve světě, který předtím nedobrovolně opustil a ve kterém je, na první pohled, vše nesmírně snadné (oheň). Lidská mysl je silná zbraň, která Tě buď zachrání, nebo zahubí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovy filmy mě nikdy moc nebraly, přišly mi vždycky jako nejmainstreamovější mainstream, což jsem si potvrdil i u Trosečníka, když jsem se k němu konečně dostal po více než 20 letech od jeho vzniku. Jasně, Hanks je skvělý jako vždy, ale ten jeho pobyt na ostrově mi přišel překvapivě dramaticky plochý a osobně jsem asi čekal, že na tom ostrově zažije něco zajímavějšího, třeba nějaké setkání s divochy by mi tam dávalo smysl (podobně jako třeba v Modré laguně, na kterou osobně nedám dopustit a která je pro mě asi vrcholem trosečnických filmů). Potom mě tam taky zaskočil ten nečekaný skok v čase o 4 roky dopředu (jakož i samotné závěrečné rozuzlení, které se mi moc nelíbilo), a dál nemám rád filmy o osamělých postavách v divočině, kterým se dějou různé příšerné věci, typu že si musí sami vytrhávat zub nebo prodělají nejrůznější drásavá zranění (Iñárrituův Revenant budiž asi jejich nejpříšernějším zástupcem - osobně mě vyloženě fyzicky bolí na něco takového ve filmu koukat a nesnáším to). Chápu lidi, kteří ten film milují a kteří se u něj dojímají k slzám, ale osobně mi tam emotivní přišla jen scéna pádu letadla, a pak už mi všechno ve srovnání s tím peklem přišlo tak nějak krotké a bez napětí, což ostatně lze říct podle mě o celém filmu, protože je od začátku zcela evidentní, že se Chuck z ostrova dostane, otázkou je pouze po jak dlouhé době a co ho bude čekat po návratu. A v tomto ohledu mě ten závěr nepotěšil, jak jsem již zmiňoval, protože bych u takového filmu ocenil happy end, abych se zahojil po všech těch strádáních, leč nedočkal jsem se - a proto mám spíš tendenci se na ten film dívat víc kriticky. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Mít "ostrovní" linka větší prostor, bude i hodnocení větší...Děj odehrávající se v civilizaci je tuctový, obyčejný, nudný. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Tom Hanks podává další ze svých životních výkonů a skvěle ho při tom vede režie Roberta Zemeckise v doprovodu krásné hudby Alana Silvestriho. Moderní obdoba Robinsona Crusoe je i přes svou délku a chvilkovou roztahanost velmi dobrým a napínavým snímkem, od kterého jsem prostě nemohl odtrhnout oči. Konec komentáře může obsahovat spoilery, ale pochybuji, že by se našel někdo, kdo Trosečníka ještě neviděl. Pět hvězd zaručuje už jen ten fakt, že tvůrci dokázali z neživého míče s namalovaným obličejem udělat dokonalou filmovou postavu. Když se Noland s Wilsonem loučí, je to jako jedna z nejbolestivějších scén, které jsem kdy viděl a skoro vždycky mám slzy na krajíčku. Dojemné a nejen to. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Film připomínající Robinsona. Film má skvělý příběh - hlavní hrdina Tom Hanks havaruje letadlem na neznámý ostrov, kde bude muset aby přežil začít žít. Všechno tohle co se ve filmu děje, jak hlavní hrdina stárne, žije na tomto ostrově je skvělé, s tím problém nemám. Nápadů je zde dost. Hudba je celkem slušná. Co mi vadilo, bylo to, když už se film chýlil ke konci. V jedné scéně to bylo dost useklé. Ale nevadí. Nostalgie ve filmu funguje dobře. Celkově se mi film líbí na 82% = **** ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Vyborna one-man show Toma Hankse, ktery zde podava jeden ze svych skvelych vykonu, za ktereho bych mu klidne pridelil 3. oscara, protoze - co si budeme namlouvat - cely film stoji a pada na nem (ovsem "pan Wilson" hraje take skvele :-D). PROC ale musel nakonec prijit tak hollywoodsky melancholicky konec? Kvuli nemu musim strhnout jednu hvezdu, chte nechte ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks spolehlivě film utáhne sám a kvalitní režie Roberta Zemeckise nedává větší prostor nudě. Stopáž však přece jen překračuje únosnou hranici a film se klidně dal o půl hodiny zkrátit, aniž by to výslednému dojmu nějak zásadně ublížilo. 60% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Působivě natočené. Vtáhlo mě to k sobě na plátno, přímo na ten ostrov. Tom Hanks v úsporném civilním projevu velice přesvědčivý. Dojemný výlet do psychologie beznadějně osamoceného člověka při stvoření pana Wilsona. A mimo jiné i dobrá škola ve „thinking out of the box“. Například: k čemu mi, do prdele, tady v tropech asi tak můžou být brusle?! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks by si za (tradičně) vynikající výkon zasloužil plný počet, ale bohužel závěr celý snímek dost shazuje, takže nakonec dám 4* se zavřenýma očima. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ach, raodsť pozerať na taký film, na takého herca, na taký príbeh . . .dvojica zemeckis/hanks to znova rozbalili, tentoraz trochu komornejšie ale možno o to lepšie ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý tak trochu dopláca na svoje očakávania-od tvorcov Forresta Gumpa. Hanksova one-man show ale určite nie je tak zaujímavá ako minule a v podstate sa jedná iba o nadpriemerný dobrodružný film s nijak výraznou réžiou. Treba ale uznať Hanksovi, že sa na film skvele fyzicky pripravil, niekde som s ním videl rozhovor a hovoril, že musel výrazne kvôli úlohe v krátkom čase schudnúť. Televíznym evergreenom sa pre mňa Stroskotanec nikdy nestal. Vo filme je pre mňa najzaujímavejším motívom čas. Záver (od scény v daždi) je trochu doslovný, čo je škoda a mám pocit, že to bol viac zámer štúdia, ako Zemeckisa. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Ten film je částečně super, ale bohužel, jak se blíží ke konci, pořád horší a horší, až se z něj stane rozteklý máslo. Škoda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je velký herec a není pro něj překážkou utáhnout celý film naprosto sám. V případě Trosečníka takřka beze slov. Celý ostrůvek je nádherný a Wilson je velmi sympatický míč. Robert Zemeckis umí. Alan Silvestri umí. Tom Hanks taky umí. Takže ono to být špatné snad ani nemohlo. Ostrovní část je úžasná. K tomu netřeba nic dodávat. Letadlová část je docela v pohodě. Vázne snad pouze začátek a konec. Nuda prakticky žádná. Nevidím důvod proč nedát slabší 4*. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama