Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Novodobý Robinson Tom Hanks. Na ostrově to nemá lehké. Má toho k dispozici opravdu málo. Nakonec se ale od tamtud dostane. Společnost mu dělá volejbalový míč: "Wilsone!" :D ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Kvôli tomuto máme Toma Hanksa skoro všetci v rebríčku Top 10. Lebo dokáže vyše dvojhodinový film, v ktorom hrá prakticky po celý čas len on sám urobiť aj napriek všetkému zaujímavým, napínavým a emočným. Myslím, že počas tohto filmu sa každý zamýšľal nad tým ako by si sám poradil na opustenom ostrove a či by bol aspoň z polovice tak úspešný ako bol Chuck. Ďalšie otázky sa vynoria po jeho návrate do civilizácie, pretože aj keď bol dlhý čas preč, jeho predošlý svet sa nezastavil a veľa vecí sa vyvinulo..určitým smerom. Každopádne, ja som sa nenudila, aj keď uznávam, že to bolo najmä zásluhou Hanksa a jeho kamoša Wilsona. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Moc, moc pěkný film s úžasným Hanksem. Kdyby tam ale ten Hanks nebyl, byl by to čistý průměr. Jedno uznat musím: Hodně mě dostal ten smutný, ale reálný konec... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Don't worry, Wilson, I'll do all the paddling. You just hang on." Jen taková zajímavost.. z oficiálního traileru se dozvíte vše. :) ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejslavnějších ztroskotaneckých dramat se dočkalo nadprůměrného převedení na filmové plátno. Naprosto dokonalý výkon Toma Hankse, úchvatně samotářské prostředí po většinovou stopáž spolu s dojemnou hudbou vytváří jednoduchý, ale krásný příběh. Nebýt tolik reklamních vsuvek, závěru, který mi nesedl a pár zbytečně prodlužovaných závěrů dal bych bez váhání všech pět hvězd. Zítra vyjde slunce...a kdo ví, co přinese příboj. 70% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Dokonalý příklad filmu, ve kterém jsou slova zbytečná a přeci rozumíte všemu a je to hit. Dobrodružné drama o novodobém Robinsonovi, který musel strávit na ostrově sám 4 roky vinou letecké nehody. Skvělý výkon Toma Hankse a volejbalového míče od společnosti Wilson. Prožíval jsem to s ním a proto dávám tomuhle filmu 95% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Stroskotanec je film so zaujímavým a riskatným námetom, výborne zahraný, ale nevyužívajúci ponúkané možnosti. Zaujímavý je myšlienkou, ako ľahko sa môže človek ocitnúť v situácii, v ktorej sú mu dovtedajšie skúsenosti a schopnosti nanič a je nútený sa veľmi rýchlo rekvalifikovať. Riskantné je nakrútiť film, v ktorom dlhé minúty na obmedzenom priestore hrá iba jeden herec a rozpráva sa iba s Wilsonom. Prekvapilo ma, že práve ostrovná časť filmu vôbec nebola nudná a štvorročný strih považujem za predčasný. Pretože to, čo nasledovalo po návrate som už videl mnohokrát na rozdiel od toho, čo mu predchádzalo. Pri opätovnom zhliadnutí som predsa len jednu hviezdičku pridal. Je po Vianociach 2015 a pred Silvestrom 2016 a mám chuť konať aspoň takéto dobré skutky. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Robert Zemeckis je pre mňa zárukou. Rovnako aj Tom Hanks. A vidieť takto vzniknúť film v ich spolupráci bolo zaujímavé. Aby som to ale správne povedal, tak musím priznať, že úvod a záver sú trošku natiahnuté. No zvyšok filmu je skutočne vynikajúci. Chuck je skvelý hlavný hrdina a ocitne sa v situácii, ktorú nevie vyriešiť, no snaží sa prežiť a hlavne sa nezblázniť. A funguje to skvele. Ako moderný Robinson Crusoe. Čo viac by som ale povedal k filmu? Výborne to vyzerá, má to správne tempo, je to zaujímavé. Rozhodne stojí za to vidieť. Hodnotenie: B+ ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Je to klasický nenáročný rodinný Zemeckis. A chápu, že je poměrně těžké chválit film, který je absolutně bez hran a tudíž vlastně nemůže nikomu vadit. Sám s tím mám problém. Trosečník není žádný nejlepší film z nejlepších. To, co očekáváte od variace na Robinsona, dostanete do puntíku. Trosečník je prostě jen dlouhá milá podívaná, kterou bych klidně mohl roztrhat na kusy, ale naštěstí se mi ohromně trefila do nálady a dovedu si představit, že si ji na Vánoce pustím znova. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Široširý oceán, chatrný vor se rozpadá, Chuck už se vidí na cestě do magické hlubiny... a v tom, kde se vzala tu se vzala loď Zachránkyně. Tedy řeknu vám, má to někdo štěstí... ()

Rimmer100 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, ve kterém ztvárnil hlavní roli trosečníka Tom Hanks. Sice mi není moc jasné, proč film končí tak šťastně, ale rozhodně je v průběhu skvělá atmosféra pustého ostrovu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Podle mě by ten film byl bez Toma Hankse poloviční a asi bych se na něj vícekrát nepodíval. Víc než dobrodružství nebo drama, jak je v označení filmu, beru snímek spíš jako romantickou podívanou. Ale díky Hanksovi a jeho kulatému příteli Wilsonovi (fakt skvělý němý herec) se na film občas rád kouknu. A postava Chucka Nolanda, správný prototyp nadšeného zaměstnance.Kvůli své práci obětuje i soukromí, i když v happyendovském závěru díky své pracovní zarputilosti nachází na konci světa možná nové útočiště... ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama