Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Ještě, že máme DHL a PPL... Na FedEx prostě není spolehnutí. Pracují tam ztroskotanci a na tropický ostrov pošlou brusle...Nejspíš se tak jmenují proto, že si dali nějaký fet a to na ex. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Prečo by som si práve tento film chcela pustiť ak by som sa ocitla na opustenom ostrove (s wifi a elektrinou) ? Preto aby mi ukázal, že v tom nie som sama, aby som získala nejaké tie typy a triky a v konečnom dôsledku hlavne pre to, aby som získala nádej na dobrý koniec. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl, že se scénárista William Broyles Jr. nechal na několik týdnů vysadit na upuštěném ostrově, aby nasál tu pravou inspiraci. Když mu po několika dnech už vše začalo lézt na mozek, tak mu mořské vlny na břeh donesli kopací balon. Zda-li mu dal jméno Wilson zůstává otázkou, ale faktem je, že se tahle kulatá věc stala jediným společníkem v samotě a vztah se mezi nimi natolik prohloubil, že si "pan Balon" nakonec vydobyl své nezastupitelné místo i v samotném scénáři filmu Cast Away. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Začátek super, průběh filmu celkem fajn, ale strašně natahovaný konec. Místy nuda. Cena za vedlejší herecký výkon panu Wilsonovi. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

I když trochu nekonzistentní, přesto velmi slušné drama na téma, co všechno už bereme jako samozřejmost, a zda bychom my na takovém pustém ostrově, zhejčkaní pidlivizací, nezhebli už u toho bolení zubů. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání režiséra Roberta Zemeckise s Tomem Hanksem už nepřetékalo Oscary, nicméně by bylo nespravedlivé ho opomíjet. Scénář o "Robinsonovy" se sice může zdát otřepaný, ale vězte, že když se do filmu zapojí režisér Zemeckisova formátu, tak nás nečeká jen prvoplánové klišé. Do úplného hodnocení však něco chybí. Ve filmu mně štval product placement (to bylo u Amerických filmů snad vůbec poprvé) a chtělo by to scénář... trochu víc "šokující". I tak vás setkání dvou velikánů z největší pravděpodobností nezklame. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Odvážně tvrdím: Tom Hanks není Robinson Crusoe. A jak to mohu vědět, říkáte si asi? Podle historických reálií a dobových faktů je totiž zcela krajně nevpravděpodobné, že by pan Crusoe vlastnil míč značky Wilson... 60% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaný příběh o trosečníkovi, který byl však na můj vkus místy až příliš zdlouhavý. Tom Hanks podal opravdu dobrý a uvěřitelný herecký výkon, ovšem místy jsem se u toho kapičku nudil. Jeho postupná psychická proměna však byla úžasně přenesená na filmové plátno a místy mě až zamrazilo při některých situacích. Samozřejmě musím ocenit i nádherné exotické prostředí, které mě uchvátilo asi nejvíce. Nesmí chybět ani emoce a „srdceryvný“ závěr. A to nejsem žádná „cíťa“. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Do posledního aktu jsem seděl a nedutal. Jakožto přeživší prvního Bioshocku jsem se cítil během perfektně nasnímané sekvence ztroskotání letadla jako doma. Následné představování ostrova a břichatý nešika Hanks působí, že máte stejnou radost jako on z každého malého úspěchu, které se tomu nešťastníkovi přihodí. Má to překrásnou kameru, výbornou lokaci a docela vtipně to pracuje s tehdejším (a v té době již trochu oldschoolovým) 'american way of life', kdy si postava celkem pochopitelně fetišizuje předměty a značky (Wilson), které k ní vyplavuje FedEx. Ten z toho vychází mimochodem tak, že bych se nedivil, kdyby celý ten film zaplatil. Na druhou stranu si ale skrze film vymyslel dost vtipnou reklamu. Bohužel moje empatická struna praskla během obecně kritizovaného závěru. Jako beznadějnějšího romantika byste pohledali, ale přesto prostě nespolknu, když pološílený trosečník, trávící čtyři roky na pustém ostrově, se vrátí domů a jedné, co se mu kolem hlavy točí je jeho tehdejší holka. Vím, že to je silné téma, ale z toho mála, co jsem četl o lidech, kteří osiřeli od civilizace byť třeba na 14 dní, z čehož se psychicky dostávají doteď, tak celý to závěrečný kavalírství mi přijde jako šíleně vysátý z prstu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No ono mě to i bavilo a tohle ztroskotání bylo super, příběh zajímavý a herec Tom se hodně snažil ale přišla chvíle mrdáni v hlavě a mě to fakt přestalo bavit, přesto se mi pár věci či scén zalíbilo škoda ale nakonec. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Hodne povedej film s opět výborným Hanksem.Ale ke konci to bylo trošku nudné.Chudák Wilson , to jsem plakal.Nadprůměr. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Z jistých společenských důvodů jsem byl nucený podruhé v životě zkouknout tenhle sentimentální filmový sajrajt a doufám že i naposled. Divák s IQ < 100 si díky němu jistě uvědomí spoustu do té doby netušených věcí, například že žijeme v materiálním nadbytku, že bereme za samozřejmé tak důležité věci jako třeba zapalovač, nebo že když někomu řekneme "za chvíli jsem zpátky", nemusí to být vždycky pravda. Zemeckis si tímhle retardovaným výpotkem stabilně upevnil svou druhou pozici v žánru "středoproudový, polopatický, líbivý, laskavě-hřejivý kýč" v těsném závěsu za mistrem podobných komerčních ohavností Špílbergem. A dvě ikony hereckého slizkého patosu, Hanks & Hunt, splnily do puntíku moje očekávání. Hanks se vlastně dokonce ještě překonal a strčil do kapsy i roztomilého mentála Gumpa. Nesnáším toho chlapa, hnusí se mi jak mluví, hnusí se mi jak chodí, hnusí se mi jak kouká, hnusí se mi jak celkově vypadá. Chtěl jsem dát dvě hvězdy za trosečnické scény z ostrova, ale závěr se sexy rančerkou mě přiměl k vyzvrácení večeře a k pomyslnému konstatování že "v tom dementovi Gumpovi byly aspoň pěkný písničky, ale tohle je fakt jenom senilní sračka". ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Celá první část na ostrově je jednoduše výborná.Viděl jsem ji už několikrát a pořád mě dokáže uchvátit.Pád letadla je natočen bravurně a po něm následuje řada dalších nezapomenutelných scén.Tom Hanks je skutečně pan herec,jeho herecká one-man show je úžasná.V téhle chvíli bych se nebránil plnému hodnocení.Jenže to nemůžu udělit,protože jakmile film přejde do závěrečné třetiny,začíná se objevovat nuda a sladkobolné citové výlevy.Tohle si Zemeckis mohl odpustit.Přesto je Trosečník hodně působivý snímek a já jsem rád,že jsem ho konečně mohl zhlédnout celý.75 % ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Režisér Robert Zemeckis svěřil úkol zaplnit film svým charismatem a hraním beze slov jen za užití mimiky a grimas tomu nejpovolanějšímu. Díky Tomu Hanksovi je snímek Cast Away zářícím klenotem na filmovém nebi, jež neztrácí svůj lesk a přesah ani po dvaceti letech. Tohle je zkrátka jeden z těch počinů, na který se mohu dívat zas a znova. Výborná práce! „We live and we die by time, and we must not commit the sin of turning our back on time.“ ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Horší, než jsem očekával. V podstatě jsme viděli nějaký 20-ti minutový úvod a pak hodinu né příliš záživného života na ostrově, který byl však opravdu brilantně zahraný - a právě Tom Hanks je největším plusem filmu. A poté půl hodinový závěr hrající na city, který se mi bohužel taky moc nelíbil. Film chtěl jistě poukázat na to, jak jsme uspěchaní a pohrát si s životními hodnotami, ovšem bohužel tak trochu skutek utek... Nebýt Toma Hankse, dám filmu ještě míň. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Z môjho pohľadu absolútne nevyužitý námet. Hanks výborný, ale to on je vždy. A aj tu ho herecky a emočne prekonáva lopta Wilson. Videl som ho niekoľko krát ale vždy ma to viacej nudilo, než bavilo. A fakt mi tam neuveriteľne chýbal aspoň jeden žralok. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama