Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Já toho Hankse prostě zbožňuju, jak už tady někdo psal, on umí udělat kvalitní podívanou z filmu, kde nepadne cca hodinu jediné slovo a kde tu samou hodinu hraje pouze jeden herec. Prostě smekám před tebou Tome. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení berte s rezervou, přece jenom je to už drahný čas, co jsem Zemeckisova Trosečníka viděl. Měl jsem méně než čtrnáct let a těšil jsem se na výborný dobrodružný film, ale ten jsem nedostál. Místo toho jsem skoro dvě a půl hodiny sledoval jak Tom Hanks rozmlouvá s volejbalovým míčem. Což mě tehdy neskutečně zklamalo, dnes si sice uvědomuji, že má snímek něco do sebe (třeba scéna na moři, tu si pamatuji dodnes), ale nic to na mém zážitku a tím pádem hodnocení nezmění. K druhé projekci se asi neodhodlám, přece jenom nevěřím, že je Trosečník nejlepším filmem, který vypraví o těžkém údělů "Robinsonovy" samoty. 40% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Trochu menší oscar bait než Forrest Gump, ale trochu to tam je. Občasné "plot mandated" selhání jsou spíše otravné, stejně jako teorie o posledním nerozbaleném balíčku. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Jestli mě Hanks dostat za něco Oscara, tak rozhodně za tenhle film, protože dvě třetiny děje nese čistě na sobě, jinak všechna ta omáčka okolo je jen nutným zlem, zato příběh na ostrově je prostě úžasnej a ta Hanksova proměna je prostě obdivuhodná... ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý život rozpočítaný na minuty přinese poučení tak výrazné a dopadající na živnou půdu. Životní hodnoty se přehází až díky havárii letadla. Na první místo postoupí, kromě zajištění základních životních potřeb, také potřeba sdílet život s ostatími.. Někteří na to potřebují již zmíněnou dramatickou situaci, některým to dojde samo, životem. Komu ne, stojí nakonec jako trosečník na opuštěné křižovatce a může se dát kteroukoli cestu z ní vedoucí a vlastně žádnou, o lásku přijde a jediného skutečného přítele si musí namalovat. ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Potenciál využití loga FedEx byl naplněn na 100%, kéžby se to ostatní dalo říct i o zbytku filmu...Tom Hanks skvělý. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Opusteny tropicky ostrov je vzdycky neskutecne vdecne tema a jestli ma nekdo na to utahnout to jako one-man show, je to Tom Hanks. 8/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Takýto dobrodružný "osamelý" a zároveň výborný film ťažko nájdete. Zemeckis nás vtiahol na pokraj beznádeje. A Tomov Wilson je dozaista niečo podobné ako Orsonov Rosebud. Myslím si, že ide o jeho najlepší herecký výkon. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s komentářem Marigold. Slibná robinsonovská zápletka, kouzelné exteriéry, Hanks jede na plné kokosy a Zemeckis se po nějakou dobu dokonce snaží být přiměřeně syrový - takové scény jako je pád letadla, nález kapitánovy mrtvoly, jeskynní zubařská ordinace etc. by si takový Spielberg ve své zatuchlé podbízivosti nikdy nedovolil. Pak to ale všechno začíná uvadat a kýčovatět. Celou pestrou škálu podtextů, symbolů a palčivých otázek omezil režisér na jeden záběr s kraby na stole - a to je sakra málo. Závěrečná Casablanca pak byla ranou z milosti, která definitivně srazila nadprůměrné hodnocení. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Život se mu změnil v jediném okamžiku. Čas pro něho ztratil význam. Teď se o sebe musí postarat sám. Celý film je postaven na výkonu výborného Toma Hankse. Existuje vůbec nějaký film, kde by Tom nebyl skvělý? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh Robinsona Crusoea, který je přenesen do strhující podívané, kdy strhující je tento Zemeckisův snímek hlavně herecky. Příběh zase tak novátorský není, jen je místy dobře okořeněný - například bolest zubu. Jeden z filmů, kde jsem měl pocit, že to mohlo skončit tak o dvacet třicet minut dřív, ale ne, ony tam musely být ještě další tři závěry. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Ráno jsem viděla na kruháči dodávku Fedexu a hned mi v mysli ožil Tom Hanks lámající si zub o nůž brusle... tomu říkám product placement. Tentokrát mi ale u Trosečníka něco chybělo, čekala jsem na Pátka, na lidojedy, na dívku z Modré laguny, se kterou si společně postaví dům z proutí ve stromech a budou plavat s delfíny či jestli aspoň nenajde v džungli sošky madonky a zbytek jeho dní pak bude větší švanda... nic z toho se nestalo, Trosečník stojí narozdíl od výše zmíněných ztroskotaných příběhů nohama na zemi, a to je asi i jeho kvalitou a zárukou. Na první zhlédnutí pohoda, na vícero trochu nuda. Neotevření balíku s křídly je nejzajímavějším poselstvím tohoto filmu.... jak moc ironický by bylo, kdyby ho otevřel po návratu a uvnitř byl kit na přežití v divočině? ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama