Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (65)

  • Skoro hodina a půl čistého filmového času musela mít zvuk z posprodukce - v podstatě všechny scény, odehrávající se na ostrově, obsahovaly nevhodné ruchy kvůli rušnému životu poblíž místa natáčení. (don corleone)
  • Tom Hanks (Chuck Noland) musel vypadat v úvodu filmu jako průměrný muž středního věku, který není právě ve formě, proto herec přestal cvičit a zvesela se přejídal. Natáčení pak bylo na rok přerušeno, aby mohl Hanks zhubnout téměř o 30 kilo a nechat si narůst vlasy a vousy. Robert Zemeckis tento čas využil k natočení hororu Pod povrchem (2000). (don corleone)
  • Chuck Noland (Tom Hanks) na ostrove nájde v jednej zo zásielok FedExu korčule na ľad. Ide o profesionálne korčule značky Riedell, konkrétne model 3030 Aria, ktoré používajú aj majstri sveta v krasokorčuľovaní. Ich cena je vyše 700 dolárov. (Raccoon.city)
  • Keď Chuck Noland (Tom Hanks) otvorí na ostrove druhý balíček od FedExu, vyberie z neho dokumenty k manželskému rozvodu, ktoré sú na meno Michael Street, Jl., Kramat Raya No.70, Jakarta, Indonezia. Na tomto mieste sa v skutočnosti nachádza veľmi ošarpaná budova, kde je na prízemí miestny obchodík, kde sa predávajú farby a laky. (Raccoon.city)
  • Keď Chuck Noland (Tom Hanks) otvorí na ostrove prvý balíček od FedExu, vypadnú z neho VHS kazety. Kazety boli o rekultivácii odpadových vôd v čínskom jazyku. (Raccoon.city)
  • Zvukár Randy Thom povedal, že vietor má vlastnosti, ktoré sú veľmi muzikálne. V snímke sa pedantne snažil rozlíšiť typy vetrov – od vánka zo šíreho mora až po vietor v jaskyni. Bol to práve zvuk, ktorý ohlásil zmenu vetra, dôležitú pre jeden z hrdinových úmyslov. (Biopler)
  • Niektoré zábery z pustého ostrova boli natočené na pevnine v pozadí s diaľnicou. Tá bola digitálne odstránená v postprodukcii. (WalterIK7)
  • Dialógy medzi Wilsonom a Chuckom (Tom Hanks) boli skutočne napísané. Hercovi pomáhali pri prirodzenejšej interakcii s neživým objektom. (WalterIK7)
  • Keď sa Chuck (Tom Hanks) zbaví boľavého zubu, prezradí Wilsonovi, že sa jeho zubár z Memphisu volá Dr. James Spalding. V Nemecku sa názov zmenil na Dr. James Volley. V maďarskej verzii sa zubár nazýva Dr. James Speedo. (WalterIK7)
  • Hudobná skupina Phish odvysielala videoklip s filmovými zábermi počas ich Silvestrovskej show v Madison Square Garden v roku 2002. Špeciálny hosť Tom Marshall predstieral, že je Tom Hanks (Chuck). Ďalšia skladba, ktorú kapela odohrala, niesla názov Wilson. (WalterIK7)
  • Doručovateľská spoločnosť FedEx po uvedení tohto filmu zaznamenala 30% nárast prijatých žiadostí o zamestnanie. (WalterIK7)
  • Počas natáčania Tom Hanks (Chuck Noland) utrpel reznú ranu na nohe, ktorá bola údajne napuchnutá dva týždne. Keď konečne išiel do nemocnice, diagnostikovali mu život ohrozujúcu infekciu stafilokokom. (busev)
  • Pri scéne havárie lietadla sa zničila kulisa kokpitu. Táto kulisa slúžila v Hollywoode 15 rokov. (ČSFD)
  • Pieseň, ktorú spieva Chuck (Tom Hanks) po úspešnom založení ohňa, je "Light My Fire" od The Doors. (Raccoon.city)
  • V scéne, kde Chuck Noland (Tom Hanks) čupí na zemi a uvažuje o kuse plastu, ktorý vyplavilo na breh, je záber koncipovaný ako pocta filmu 2001: Vesmírna odysea (1868) čo je jeden z najobľúbenejších filmov Hanksa. (Raccoon.city)
  • Wilsona vytvoril scenárista William Broyles Jr. preto, lebo počas svojej snahy vyskúšať si život na opustenom ostrove mu vlny jedného dňa priplavili volejbalovú loptu. V súvislosti s najlepším "kamarátom" Chucka Nolanda (Tom Hanks) je zaujímavé, že skutočná manželka hlavného predstaviteľa sa volá Rita Wilson. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť FedEx sa účasť vo filme zdala pozitívna a tvrdila, že takýmto spôsobom sa dostala do povedomia v Ázii a v Európe. (Greenpeacak)
  • Tvorcovia sa so svojím zoznamom "zbytočných vecí", ktoré Chuck Noland (Tom Hanks) zachránil, obrátili na odborníkov v oblasti prežitia v prírode a spolu strávili čas nad tým, ako možno tieto veci využiť. (Greenpeacak)
  • Ostrov, na ktorom sa natáčal film, sa stal po filme veľkou turistickou atrakciou. (Greenpeacak)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama