Reklama

Reklama

Černobyl

(TV film)
  • Francie Tchernobyl : La dernière bataille de l'URSS (více)
Francie, 2021, 55 min

Obsahy(1)

Pátek 25. dubna 1986. Pro 49 000 obyvatel sovětského města Pripjati začíná krásný jarní den. Den, který navždy změní jejich životy. Den, který změní svět... 3 kilometry od města zářícího novotou stojí výkladní skříň sovětského režimu. Černobylská jaderná elektrárna Vladimira Iljiče Lenina, nejvýznamnější zařízení tohoto typu v Sovětském svazu a výhledově největší jaderná elektrárna na světě. Téhož dne večer dostali operátoři příkaz provést plánovaný experiment, ověřit schopnosti samonapájení čerpadel chlazení reaktoru čtvrtého bloku v případě jeho poruchy. V jednu hodinu a 23 minut po půlnoci se tedy snažili snížit výkon reaktoru na minimum. Zařízení se však vymklo kontrole a výkon reaktoru v několika málo vteřinách dosáhl tisícinásobku nominální hodnoty. Ozvalo se duté hučení. Podlaha a stěny se roztřásly. Následovala exploze reaktoru, která vynesla do vzduchu poklop z armovaného betonu o váze 1200 tun. Do výšky více než jednoho kilometru stoupal z otevřeného reaktoru zvláštní pestrobarevný svazek, nabitý fúzujícími částicemi. Právě došlo k nejvážnější průmyslové a technologické havárii v historii lidstva, která odsoudí k zániku ohromnou sovětskou říši a trvale změní celý svět. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jako u mnohých francouzských TV dokumentů i tenhle tratí na své omezené stopáži. Pod jednu hodinu opravdu nevtěsnáte plnohodnotný obraz celé tak významné historické události, to si žádá přinejmenším celovečerní snímek. V tomto ohledu zatím zůstává na vrcholu francouzská Bitva o Černobyl z roku 2006. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Černobyli bolo toho už toľko natočené, aj v dokumentárnej a seriálovej podobe. Nuž tentokrát sa Francúzi nevyznamenali, dokument je taký vlažný, miestami naozaj nuda: https://dokumenty.tv/cernobyl-posledna-bitka-sovietskeho-zvazu-dokument/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přes to, že toto téma je už hodně známé dokument vůbec nenudí. Je zaměřen více na politiku. Nevěděl jsem, že reaktor měl také za úkol vyrábět plutonium pro jaderné zbraně. Situaci zmaru vystihl záběr na stovky džípů a vozidel, které bylo nutno po sanačních pracích zabetonovat pod zem. Pracovníci , kteří pracovali na odstranění následků sklidili po zničení zdraví výsměch vlády a jejich penze jim nestačila ani na léky. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Dokument nahlížející na katastrofu v Černobylu z pohledu komunistického režimu a reakci SSSR na tuto katastrofu. Viděl jsem před tím vynikající serial od HBO a tento dokument dobře dokreslil celou tuto tragédii. ()

otík 

všechny recenze uživatele

První polovina je skvělá. Líčí se ani ne tak samotnou událost výbuchu 4. jaderného reaktoru, ale hlavně proč k němu došlo a co následovalo. Druhá polovina dokumentu je spíše věnovaná politice SSSR a rozpadu SSSR. Důraz se klade hlavně na původní obyvatele kolem Černobylu, kteří byli přemístěni do také radioaktivitou zasáhlého území, a na likvidátory katastrofy, kteří nebyli vůbec odměněni tím, co jim bylo slíbeno. A to vše vedlo přes protesty až k rozpadu SSSR. Ano, ať tyto informace klidně zazní, ale přeci jen se divák asi hlavně těší na info o elektrárně a o oné události. Plusem dokumentu je spousta informací a záběrů, které jsem neznal a neviděl. Poučné, ale mohlo to být o stupínek lepší. Hudba: Mediawan Rights ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

"Definují nás v podstatě naše tajemství a lži. Když pravda uráží, tak lžeme, lžeme, dokud nezapomeneme, že nějaká pravda je. Ale ona pořád je. Každou lží si děláme u pravdy jenom dluh. A dřív nebo později se musí splatit." Valerij Alexejevič Legasov. Havária a následné udalosti boli priamym dôsledkom zvráteného komunistického systému založeného na klamstve, korupcii a nedbalosti, čo bude s obyvateľstvom. To býva mocným ukradnuté. 1. mája 1986 aj nás - socialistické deti, nechali pochodovať pred tribúnami a vykrikovať proletárske heslá. Ako by sa nič nedialo. ()

tuntavala 

všechny recenze uživatele

Zapad se bal, ze se havarie v Cernobylu negativne projevi na rozmachu jaderne energie a proto nepravdive informoval o dusledcich na obyvatelstvo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Francúzi sa pozreli na Černobyľ ako na udalosť opradenú klamstvami od začiatku až podnes a od východu po západ. Obetí klamstva bolo veľa a nikto ich ani nedokázal spočítať, takže oficiálne zdroje hovoria o počte od 50 po milión obetí. Zhrnutie udalostí a dobové filmové zábery sú presne to, čo sa od krátkeho dokumentu očakáva. ---- Doplnenie 28.4.2022: Po roku od vzniku dokumentu Rusko potvrdzuje svoju pozíciu Ríše klamstiev dokonca tak, že samo uverilo vrátane svojej armády tomu, že Černobyľ sa nestal, a tak poslalo svojich vojakov obsadiť celý areál zničenej elektrárne a dokonca kopať zákopy v najrádioaktívnejšom lese na svete, čím ich odsúdilo na krutú pomalú smrť. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Jasně, Černobyl po milionté… jenže tentokrát malinko jinak. 80% záběrů jsou dobové. Neřeší se ani tak minutu po minutě co se stalo, jako to co následovalo. Polovina stopáže prakticky shrnuje děj seriálu  Černobyl (postup sankce, včetně soudního procesu) a druhá se věnuje následkům (nejen politickým). Jak pomáhal Černobyl zbrojení SSSR, jak vysál státní pokladnu a jak významně zapříčinil jeho rozpad. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Tento dokument by měli pouštět ve školách v hodinách dějepisu. Tam je totiž úplně všechno: 1/ vznikne strašný průšvih,  2/ původce průšvihu ho samostatně řeší, ale navenek tutlá, 3/ původce průšvihu se rozhodne jít s pravdou ven a sdělit důsledky a rizika pro okolí,  4/ atomová lobby přesvědčí původce průšvihu, ať na věc kouká "optimističtěji", protože jim jde o kšeft. Sečteno a podtrženo: vyplatí se víc věřit vlastnímu úsudku než médiím a mezinárodním komuniké. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Shrnující dokument o katastrofě s přesahem do budoucího politického vývoje. Pěkné záběry zničené elektrárny. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Černobyl byla bezpochyby katastrofa, která se nesmazatelně zapsala do historie lidstva černým písmem. Nejen kvůli tomu co se stalo, ale i tomu, co následovalo poté. Vedoucí komunistického režimu celou událost tajili, ale to i před vlastními obyvateli. Pracovníky posílali přímo do zamořené zóny bez ohledu na radioaktivitu. Je to zároveň i lidská tragédie. Každopádně je dokument pěkně zpracovaný, můžeme vidět archivní materiál a množství zpovědí. Většina lidí asi tuší, co se vlastně stalo a z tohoto pohledu je dokument sice jakýmsi pouhým přehledem, za to uceleně zpracovaným. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Slušný slušný. Frantíci to pojali trochu jinak než obvykle. Jiné dokumenty popisují celkem podrobně samotnou událost, to tady ne, pak ještě popisují to akutní odstranění následků a vytvořením toho prvního sarkofágu. Jiné dokumenty zase popisují stavbu toho nového sarkofágu. Tady se tvůrci zaměřili na samotný fakt katastrofy a jejich následků na místní obyvatelstvo, kterému byli slíbeny kompenzace a nestalo se nic, jako jeden z hlavních důvod pádu SSSR a osamostatnění Ukrajiny. ()

Reklama

Reklama