Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Robert Zemeckis teraz necháva svoju povestnú detskú hravosť a zanietenosť pre špeciálne efekty pred bránami štúdia a uhladeným spôsobom nám servíruje príbeh o tom, ako by mohlo vyzerať tak trochu iné spojenie sa s Vesmírom. Ale pozor! Kontakt určite nie je film pre všetkých a tí, ktorí si pod pojmom sci-fi predstavujú slizkého votrelca, či obrneného predátora, by sa mu mali zrejme vyhnúť - alebo sa pred pozeraním zbaviť všetkých predsudkov a vyčistiť si myseľ. Každopádne, ak sa vám to podarí, budete sladko odmenený - mystický (dalo by sa povedať, že až transcendentálny) zážitok v podobe brilantného finišu vám z pamäte len tak rýchlo nevyprchá. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James V. Hart, Michael Goldenberg .. Bůh prostě není, jen si ho vytvořilo lidstvo, když jim bylo smutno. __ Dobrý nápad, ovšem úlisná režie, moře schématických klišé a těžkopádná délka uberou dosti bodů. Stejně tak náboženské kecy okolo zachyceného signálu a posuzování vhodnosti kandidátů podle množství jejich víry před prvním poklusem odcestovat. Pokus druhý je rozhodně vizuálně zajímavý, ovšem sentimentální kontakt nějaké vyvrcholení úplně pohřbil a tečka v podobě zatajeného osmnáctihodinového záznamu už nepříjemnou pachuť nezvrátila. Jiná nenápadná sci-fi z téhož roku - Gattaca - je mnohem lepší a chytřejší. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařené sci-fi s originálním dějem a klasickým ušlápnutým závěrem. Ze začátku jsem se u filmu trochu nudil, ale poté co Jodie Foster naváže kontakt s jinou civilizací se začíná odehrávat zajímavý příběh s málo prvky sci-fi, středně romantiky a hodně dramatu. Film mohl být o něco kratší, ale pro závěrečnou pointu se rozhodně stálo si počkat. Ono je vcelku zajímavé sledovat, jak si tvůrci pohrají s tím na co člověk čeká celou dobu a většinou z této situace vyjdou s co nejjednodušším řešením jako je tady, přesto pěkným řešením, které potěší a splní divákovi požadavky. Samozřejmě zaplať pánbůh za jakoukoliv sci-fi pecku, kterou Kontakt rozhodně je i když jen z části. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Od okamžiku kdy přijdou signály se mohu na film dívat znovu a znovu. Samotné zachycení signálů je uděláno moc napínavě, ale akční scény jsou natočeny přímo úžasně s mistrovsky gradující hudbou. Jodie je výborná (a hlavně v závěru to měla dost těžké). Navíc i to povídání kolem je zajímavé (spor mezi vědou a vírou). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděli jste tu starou kreslenou disneyovku Lady a Tramp? Tak když poprvé Jodie vidí hluboký vesmír, má přesně stejnej výraz jako Lady, když se smutně dívá na domněle mrtvého Beavera. Asi to tak bylo myšleno už původně, ale dojem pro diváka je dokonalý. Když dáte dohromady výtečný propracovaný SF scénář plný filozofických a hlubokých myšlenek s osobitým talentovaným režisérem, spoustou dobrých herců a dostatkem peněz na triky, tak vyjde Kontakt. Pravda, postava McConaugheyho mi moc nesedla, ale to může být mojí obecnou nechutí ke kněžím a náboženství, lépe řečeno jsou mi někde. Poslední scény filmu mě nijak nenadchly, jako kdyby byly dolepený později (mělo to skončit nástupem do auta), ale jinak je to jeden z nejpropracovanějších a nejhodnotnějších SF filmů, jaké kdy Hollywood (a vlastně i celá Amerika) vyprodukoval. A co víc, mohl by se snadno stát skutečností. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Jodie Foster (Ellie Aroway) byla později (v létě 2011) jedním ze 2400 dárců, kteří finančně přispěli ke znovuobnovení programu SETI poté, co federální vláda i americký stát Kalifornie zrušili státní granty pro výzkum mimozemských civilizací. (Lasskoun)
  • Letadlo, do kterého doktorka Arroway (Jodie Foster) nastupuje, je typově Boeing 727-200. Nesmyslem ale je jeho pět motorů - obraz musel být upravován. (Tomas.Jezek)
  • Natáčelo se od 24. září 1996 do 28. února 1997 ve státech USA Kalifornie, Nové Mexiko, Florida, Washington, D.C., Arizona a Virginia. Pak také v Kanadě, Portoriku a na Fidži. (Varan)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama