Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Film Kontakt nám ponúka krásne posolstvo o existencií iných civilizácií na iných miestach v nekonečnom vesmíre. Dáva nám do rúk dar, ktorý nás robí lepšími ľuďmi. Môžme byť osamelý, smutný, ale pomocou druhého sa už nemusíme tak cítiť. Pomocou masy ľudí môžme vytvárať veci, ktoré nás každým jedným dňom robia šťastnejšími obyvateľmi planéty. Tak sa to robí už miliardy rokov. Aj Ellie Aroway mala možnosť zistiť, že to tak je. Mala možnosť zhliadnuť niečo, čo zmenilo jej doterajší pohľad na život. Nielen naň, ale aj na vesmír. Veriť, že nie sme vo vesmíre samy. Pretože samy v nekonečnom vesmíre je plytvanie nekonečného priestoru. Veľmi presvedčivo natočený film majstra Zemeckisa, emotívne, drsne podané sci-fi dielko, ktoré na tú dobu vyzerá excelentné. Nie len vtedy, ale i dnes nám Kontakt dáva najavo, že neuskutočnitelne môže byť uskutočnitelné. I keď sa to snažíme dlhé desaťročia dokázať , ale snaha sa časom odmení. Len kedy, je otázka času a predovšetkým odozvou vesmíru. 85% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* když už jsem okomentoval film Příchozí, tak musím napsat něco i k tomuto. Na rovinu musím uvést, že se jedná o prvoplánový blockbuster, který má dohnat k slzám a využívá k tomu všech hollywoodských triků. Ale i přesto se na tento film znovu rád podívám když běží v televizi a hezky si u něj odpočinu a vyčistím hlavu. Téma setkání s mimozemskou civilizací je tu poutavě zpracováno a filozofická stránka jemně osvěžuje. Za to si čtyři hvězdičky už zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Okrem vydarených audiovizuálnych efektov na Vás čaká tajuplný dej s hlbokými dialógmi, ktoré siahajú až k tým najdôležitejším témam - Boh, láska, život, smrť, večnosť... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

I veda byva nekdy otazkou viry. I ten nejzaprisahlejsi ateista ma viru. Zemeckis nezklamal a opet je film i pres svoji stopaz poutavy a s myslenkou. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Moje zamilovaná sci-fi s krásným poselstvím života (kéž by to takhle nějak bylo) a výbornou Jodie, až se mi z toho plakat zachtělo a zaplakalo. Scéna v "přístroji" je výborná. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Úžasný film a jedno z nejlepších děl mého oblíbeného žánru totiž sci-fi, které se skutečně poutavě zabývá existencí mimozemšťanů ale ne formou mimozemšťani letí na zemi, musíme je vystřílet jako Den nezávislosti, Hvězdná pěchota ( ne že by to byly špatné filmy ). Kontakt je poutavá sci-fi mystery s absolutně úžasným dějem a stylovým finále..samozřejmě že nedostatky by se našly ale tohle je přesně film jaký jsem v tomto žánru hledal!!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hustý! Vážně skvěle zvládnutá sci-fi. Nechci prozrazovat moc, takže kdo nechce vědět více o ději, nechť dále nečte :-) Přestože zde není téměř žádná akce, žádní emzáci, střílečky a hvězdné války, ve filmu je skvěle vybudovaná atmosféra, spousta napětí a konec...tak ten mě poslal do kolen, přestože je v podstatě vyjádřen jednou větou. Vřele doporučuji. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Samotna tema sci-fi nie je spatna a prva polka filmu bola fakt vyborna, ale po odlete Jodie Foster film sklzol do priemeru. Za zrucnu Zemeckisovu reziu davam 73 % ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář, výborná režie, perfektní Jodie. Scény se zachytáváním zvuků, luštěním kódů či cestou do vesmíru jsou neskutečně napínavé. Nejvíce mě dostala právě ta cesta do jiné galaxie...Zemeckisovi se povedla jedna z nejlepších sci-fi, která navíc působí velmi reálně (i když ta stavba moc ne). Škoda jen toho úvodu - koukat na malou holčičku, jak čumí furt na hvězdy a volá 100 let starou vysílačkou na Floridu mě opravdu nebavilo. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film mám hrozně krásnou a nostalgickou osobní vzpomínku, kterou si radši nechám pro sebe, protože by tady bylo víc vlhko, než u průměrné čtenářky 50 odstínů šedi. 8/10 ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejkomornějších a rozhodně nejlepších sci-fi v přesném slova smyslu. Každá postava má svůj prostor a důležitost, herci jsou přirození. Pokorná, ale i tajemná a záhadná atmosféra, zajímavé, nechybí gradující napětí a otevřený, ale o to krásnější konec... Tento film by měl podle mě rozhodně patřit mezi 300 nejlepších nejen tady na CSFD... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Inteligentní scifi od inteligentního Roberta Zemeckise. A to myslím hovoří samo o sobě. Kvalita áčková, zdlouhavost minimální, výprava drahá a scénář propracovaný. Všechno se zde drží na nejvyšší možnou kvalitu a i opakované zhlédnutí dá něco nového. Prostě jeden z filmů, na který se nezapomíná a velký palec nahoru. 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dneska viděno podruhé a strhlo mě to ještě mnohem víc, než před dvěma roky. Naprosto geniální sci-fi drama s mysteriózními prvky, s dokonalou Jodie Foster, která zde podle mě možná předvedla i svůj životní výkon. Vždycky když projevovala jakékoli emoce, zahrála to tak, že to s ní prožívá i divák. 2 a půl hodiny utečou jako voda, nemají hluchého místa, navíc scénář je tady opravdu promyšlený a celé to dohromady dokonale funguje. Scéna, kdy Jodie Foster cestuje vesmírem - dokonalá, pro mě jedna z nejlepších a nejsilnějších filmových scén vůbec. Klidně bych to zařadil mezi mé další, oblíbené filmové scény (kam patří třeba závěrečná scéna z Nostalgie, závěrečná scéna ze Silnice a nebo Broskvový sad ze Snů Akiry Kurosawy, těch scén je víc). A to jsem to druhé zhlédnutí tak dlouho odkládal... Celou dobu jsem hledal dokonalou sci-fi, která mě naprosto dostane, bude mysteriózní (aspoň trochu) a nejlíp aby se to nějak točilo okolo mimozemšťanů. A tak jsem hledal a hledal a hledal... A přitom tu pravou jsem měl přímo před očima. Fakt, teďka jsem ten film docenil mnohem víc, je to neskutečná pecka. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, jaký jsem kdy viděl. A taky je to největší sci-fi film všech dob. Po čtvrtém zhlédnutí: Kdyby byla na ČSFD možnost dát, třeba jenom 5 filmům, šestou hvězdu, kontakt by mezi nimi určitě byl. Kdyby jenom dvěma, Kontakt by mezi nimi byl taky. Kdyby jenom jeden, váhal bych mezi ním a Piknikem na Hanging Rock, ale to však nemění nic na tom, jak skvělý a geniální tenhle film je. Tohle je jeden z mála filmů, u kterého si říkám, že i ta pátá hvězda je málo. Po dalším zhlédnutí mě to oslovilo a dostalo ještě víc, než kdykoli předtím, navíc s každým dalším zhlédnutím čím dál tím více oceňuji, jak geniálně promyšlený scénář to má. Já ten film fakt miluju, a to říkám o opravdu málokterém, což dokazuje, jak moc mě to dostalo... Už teď se těším na další zhlédnutí. 6* ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Film se sice táhne jako ta nejhorší zácpa, ale postupné odhalování nutí diváka jit stále kupředu. Odhalování zachyceného poselství je přímo dechberoucí a o cestě "tam" ani nemluvím. Konec je přesně takový aby divák čuměl s otevřenou hubou a přemýšlel o tom zda tu jsme či nejsme sami. Pro mě jedno z nejlepších scifi (vyjimaje akční). ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

V celku povedené, ale s příšerným konečným happyendem. Čekal jsem přece jen něco "ostřejšího" a toho jsem se bohužel nedočkal. Samozřejmě se dalo z celkem zajímavého námětu dostat daleko více. Abych řekl pravdu tak mě film bavil až do stavby vesmírné lodi, poté mi to přišlo zdlouhavé a praštěné (setkání s otcem). Jinak ve filmu zazní mnoho filosofických otázek o bohu, vesmíru, člověku a lásce. Nicméně film jako takový stojí tak maximálně za 2 shlédnutí (kvůli myšlenkám). Možná, že jsem ten film nepochopil, ale díval jsem se s vědomím, že uvidím nějaké "normální" scifi jako například Moon a podobně. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Kontakt v sobě obsahuje všechny ingredience, pro které mám rád sci-fi filmy. Počínaje velmi chytrým scénářem, přes notnou dávku napětí hraničící místy až s thrillerem, až po splnění romantických představ všech čtenářů vědecko-fantastických románů a povídek, kteří v skrytu duše pořád tajně doufají, že tady nejsme sami. Navíc tyto představy naplňuje, řekl bych, velmi uvěřitelným způsobem, a to bez nutnosti bombastických efektů. Příběh se velmi pozvolna rozjíždí a nechává diváka seznámit se s hlavní protagonistkou - doktorkou Arrowayovou, kterou opravdu skvěle ztvárnila Jodie Foster (za tuto roli ji mám nejraději). Pak přichází doslova z čistého nebe hlavní zápletka a rázem děj přeřadí o dva rychlostní stupně, postupně se rozklíčují předložené indicie a na pozadí se roztáčí mnohdy absurdní kolesa obrovské mašinerie nejen vládních mocností tahajících za nitky. Pro všechno to tempo a napětí si člověk ani nevšimne poměrně dlouhé stopáže. Na samém konci se však opět vše zvolní, což jen umocňuje závěrem vyřčené poselství (s všudypřítomným náboženským podtextem). Podtrženo sečteno, jeden z nej sci-fi filmů, které jsem měl možnost vidět. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jediná moje výtka směřuje ke stopáži, kde Zemeckis není na dvou a půl hodinách času schopen udržet plnou pozornost diváka. Jinak je to parádní sci-fi, kde jde především o to, jak navázat spojení s mimozemšťany, tedy přesný opak Dne nezávislosti. Zážitek je to ale podobně dobrý. 80% ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama