Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,jisté je, že kdyby jsme tady byli sami, tak je ve vesmíru prázdno"! tenhle film mám moc rád, protože mě zajímá důvod PROČ JSME TADY! A CO TADY DĚLÁME? KDO JSME? a zde se dá dojít k jistému vysvětlení. a hlavně - poselství z VEGY by mělo donutit k zamyšlení. děkuji R.Z. a hlavně J. Foster za úžasnou cestu do neznáma. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zemeckisova nedoceněná sonda do vesmíru, politiky a hlavně mezilidských vztahů, kterou mám den ode dne radši. Od milého a plného zážitku mi vystoupala až do filmu, který se mi v nejrůznějších životních situacích promítá až nebezpečně často. Tohle je v mých očích životní role Jodie Foster a pravděpodobně i prostřední bod Zemeckisovy cesty za duševní obrodou (započatou Jenny ve Forrestovi a zakončenou Trosečníkem Chuckem). Ta cesta byla strašně dlouhá a přitom zcela jednoduchá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Viete čo, toto fakt nie. U GATTACI som dokázal tolerovať, že sa jedná o noblesne „civilné“ a galantne „oduševnené“ sci-fi. Ale KONTAKT naozaj už príliš zaváňa akademickou nudou a pchatím sa niekomu niekam (netvrdím, že sa vám nemôže páčiť, ale mne sa nepáčil, kým GATTACA áno). Výsledkom je čudná intelektuálska melodráma, v ktorej dobre nefungujú dokonca ani herecké výkony takých vysokých kariet, ako sú John Hurt (VOTRELEC), Tom Skerritt (VOTRELEC), Jodie Fosterová (MLČANIE JAHNIAT), David Morse (SMRTIACA LIEČBA) či James Woods (TAKÍ SME BOLI). Celé je to zdĺhavé, tvári sa to ako neviem čo, je to pomalé, ale možno sa práve nachádzate v nálade, v ktorej potrebujete niečo melancholické, plné rozjímania (nad všetkým). Dovolil by som si nahodiť drzý názor, že keď nemáte v sci-fi obludu, ešte vám to automaticky nedáva právo chvastať sa tým, že je to "sci-fi s myšlienkou. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na rovinu, cekal jsem vic. Film totiz neni ani tak moc sci-fi o prvnim kontaktu s mimozemstanama, spis to je drama o zensky, ktera ten kontakt ucinila. Vysledek je ten, ze by se dal film v klidu prostrihat na 90 minut, respektive spoustu scen bych vyhazel, protoze jsou zbytecny a dej nikam neposouvaj a naopak bych lehce prodlouzil konec, kdy to konecne zacne bejt zajimavy. Ale jinak je film solidne natocenej, Foster hraje tradicne dobre, i kdyz uz zahrala i lip, McConaughey neni tak otravnej a vymletej, jako obvykle a celkove se na to docela dobre kouka. Triky sice uz zestarly, ale nic hroznyho. Sice jsem se nenudil, ale nadsenej jsem taky nebyl. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděli jste tu starou kreslenou disneyovku Lady a Tramp? Tak když poprvé Jodie vidí hluboký vesmír, má přesně stejnej výraz jako Lady, když se smutně dívá na domněle mrtvého Beavera. Asi to tak bylo myšleno už původně, ale dojem pro diváka je dokonalý. Když dáte dohromady výtečný propracovaný SF scénář plný filozofických a hlubokých myšlenek s osobitým talentovaným režisérem, spoustou dobrých herců a dostatkem peněz na triky, tak vyjde Kontakt. Pravda, postava McConaugheyho mi moc nesedla, ale to může být mojí obecnou nechutí ke kněžím a náboženství, lépe řečeno jsou mi někde. Poslední scény filmu mě nijak nenadchly, jako kdyby byly dolepený později (mělo to skončit nástupem do auta), ale jinak je to jeden z nejpropracovanějších a nejhodnotnějších SF filmů, jaké kdy Hollywood (a vlastně i celá Amerika) vyprodukoval. A co víc, mohl by se snadno stát skutečností. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jodie Foster jako astronomka posedlá hledáním rádiového signálu mimozemských civilizací, k tomu Matthew McConaughey jako její možný partner, vše výborné sci-fi v režii R.Zemeckise. Krásný a dojímavý příběh, zdařilá kamera - speciálně trikové snímky z vesmíru se musí vidět. Trailer: http://www.csfd.cz/film/10132-kontakt/videa/ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečná inteligentní sci-fi o tom, jak by to mohlo vypadat, kdyby nás kontaktovali emzáci. Osobně ho řadím k tomu nejlepšímu v žánru. Scénář založený na skvělé knížce Carla Sagana sice logicky hodně z předlohy seškrtal, ale zachoval si důvěryhodnost a přesvědčivost. Některé možná příliš melodramatické momenty mi nepřijdou jako velká chyba. Zemeckisova režie je efektní i efektivní, Jodie Foster hraje jako o život a vůbec málokterý film mě dokáže tak spolehlivě upoutat do křesla. Contact jsem viděl hodněkrát a ještě hodněkrát se na něj určitě podívám - zaručeně má pevné místo v mém osobním TOP 10. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Kontakt v mnohém připomíná Speilbergovy filmy. Používá náš reálný svět, jako jeho středobod vykreslí moderní technologie, a na těch pak uvěřitelným způsobem buduje sci-fi prvky. Taktéž využívá sílu dětského snu jako odůvodnění fanatického odhodlání postav(y). Paradoxně více než Blízká setkání, která mimochodem Kontakt naprosto splachuje do záchodu, se mi zde vybavuje Jurský park. Je tedy fajn, že Kontakt netrpí problémem spielbergovské naivity. Na druhou stranu Kontakt není dokonalý film, zasloužil by trochu vylepšit svou střední část, ale na mainstream dokáže nečekaně vybídnout k zamyšlení. Nejde jen o otázky typu: Jsme ve Vesmíru sami? Existuje Bůh? Stojí věda proti víře? Jde o celé myšlenkové procesy, jak o těchto otázkách uvažovat, nejde tedy jen o samotné odpovědi... Co se týče kontaktu s mimozemskou civilizací, film se soustředí především na sociální dopad. Jsou tady barvité střety názorů, komentář k politickému systému i terorismu (což není u filmu před 11. zářím obvyklé). Posledním sympatickým aspektem je neopakovatelná a moje oblíbená atmosféra 90. let, aneb ať žijou CRT monitory! :) 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nečekal, že se to povede až tak. Ani se Zemeckisem za kamerou. Nakonec je to ale jedno z nejpříjemnějších sci-fi svého druhu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No ano, Hollywood v tom nejlepším smyslu slova... Tak si představuji výbornou inteligentní sci-fi, kde je krom všech těch potřebných klišé i troška toho >sci< . "Možná to byl sen, možná je to kontakt". Baže... . . . J.F. snad nemůže hrát špatnou roli ve špatném filmu. Výborně! . . . Čtyři hvězdičky tedy a tu pátou jsem nedal jen za ty klišé... - - - P.S. Jo - a ve vesmíru samozřejmě nejsme sami. Ale nikdy se nepotkáme! Není důvod... °-/ ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to před lety koukal vožralej, tak se mi to hrozně líbilo a já tomu dal 4 hvězdy. Dneska odpoledne to dávali v televizi, tak jsem to tak jednim okem sledoval (střízlivej) a nějak jsem se marně snažil vzpomenout, co se mi na tom tolik líbilo. Nemůžu napsat, že by ten film byl špatnej, ale spíš taková hloupoučká pohádka. Dívat se na to dá, ale nedá se to brát vážně. Zejména ten naprosto debilní konec je na ránu. Holt musim v tomto případě jít s hodnocenim trochu níž, takže svůj předchozí verdikt opravuju na 3 hvězdy (a možná i to je až moc). ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Robert Zemeckis teraz necháva svoju povestnú detskú hravosť a zanietenosť pre špeciálne efekty pred bránami štúdia a uhladeným spôsobom nám servíruje príbeh o tom, ako by mohlo vyzerať tak trochu iné spojenie sa s Vesmírom. Ale pozor! Kontakt určite nie je film pre všetkých a tí, ktorí si pod pojmom sci-fi predstavujú slizkého votrelca, či obrneného predátora, by sa mu mali zrejme vyhnúť - alebo sa pred pozeraním zbaviť všetkých predsudkov a vyčistiť si myseľ. Každopádne, ak sa vám to podarí, budete sladko odmenený - mystický (dalo by sa povedať, že až transcendentálny) zážitok v podobe brilantného finišu vám z pamäte len tak rýchlo nevyprchá. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sa dotkol dokonalosti a dokázal že filmové sci-fi sa dá natočiť aj ako v zásade komorná dráma jednej osoby, ktorá natoľko túžila po kontakte s mimozemským životom, až sa to stalo jej životným poslaním. Mimimum viditeľných vizuálnych efektov, pútavý no pozvoľna plynúci príbeh a nádherný záver. Film ako tento treba proste precítiť a nezamýšľať sa nad prípadnými chybami. Aj vďaka Jodie Foster a jednému z jej životných výkonov ma trochu mrzí, že si Kontakt vo svete nezaslúžil väčšie uznanie. Na kvalitách mu to však v ničom neuberá. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ách jo, ách jo. Ách jó. Kdyby jen tenhle opravdu špičkový film neprosazoval tolik ten americký sen. Ovšem větu "Tak proč to zrnění trvá 18 hodin?" mám děsivě ráda. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kontakt určitě není tak prvoplánově líbivý jako proslulá Zemeckisova trilogie Návrat do budoucnosti, ale v režisérově filmografii a žánru filmové sci-fi zastává neméně důležité - a vlastně ještě důležitější - místo. Zemeckis dokázal, že je možné natočit divácky přitažlivý sci-fi snímek bez laciných žánrových rekvizit a akčních scén. Zemeckis se celou dobu pohybuje na půdě vědeckých teorií a jeho svět vize kontaktů s mimozemskou civilizací má reaálný základ. Hnacím motorem filmu jsou dramatické, dobře napsané dialogy, přesvědčivě vykreslená psychologie postav, působivé dějové zvraty a vtipné filmové nápady. Film je velmi dobře herecky obsazený a taky náležitě dobře zahraný. Rozpočet je adekvátní náročné umělecké vizi, Zemeckis měl naštěstí renomé z předchozích kasovně úspěšných snímků a dokázal na producenty zapůsobit. Celkový dojem: 80 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Věda versus víra v jednom z mála neakčních sci-fi 90. let a la GATTACA. Film pokládá zajímavé otázky, postavy staví před silná dilemata, děj plný zvratů připomíná jízdu na horské dráze, byť tempo nijak závratné není, a rozuzlení je výborné. Stejně jako výkon Jodie Foster. A moc se mi líbila postava tajemného, nevypočitatelného a neukotveného miliardáře Haddena tahajícího v pozadí za nitky. ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama