Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tento dramatický mysteriozní sci-fi thriller zůstal u mě nepochopen. Nejdříve jsem se dokázal unášet na vlně fantastična, ale pak mám celý film jakoby v mlze. Aštar Šeran ani Ptaah se nakonec nekonal(i). Jaká to škoda, mohla to být i komedie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Volně plynoucí sci-fi s náboženským podtextem vás donutí přemýšlet, jestli tam přeci jen někde v té načernalé dáli něco není.. Kontakt sice nedisponuje délkou světelného roku, přesto si mohly střihačovy nůžky na některých místech mírně zaskotačit. Závěr konfrontující vědu a víru zanechá spoustu otázek a pramálo odpovědí. Zrnění na záznamu je jasné jako facka, ale jaká byla na Veze sledovanost slavnostního zahájení berlínské olympiády? ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Je mi to strašně líto, ale Kontakt mě vůbec neoslovil. Po obrazové a zvukové stránce mu není co vtknout, ale strašně mě iritovalo posledních cca 30 minut. Nechci spoilerovat, tak se raději koukněte sami. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že trilógia 'Back to the Future' nebola odvážnym pokusom, zároveň aj Zemeckisov top, ale toto bolo oveľa odvážnejšie. Úvodné rodinné načrtávania ma iritovalo až dovtedy, kým som pochopil, ak má s tým Robert zamierené a práve ten úvod spravil z filmu takú lahôdku. A nutno podotknúť, že mrazivých scén od začiatku objavu podivných signálov až do konca bolo chválihodne dosť. 80%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

film o touze člověka objevovat a poznávat.. film o touze nás všech dozvědět se více.. přirozené otázky.. co je tam "venku"? a je něco "poté"?.. bohužel odpovědi na tyto otázky spolehlivě nezodpoví nikdo z nás, takže fantazii se meze nekladou a i v hollywoodu se může vesele spekulovat.. škoda toho - v mých očích - nešťastného=amerického závěru.. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vlastně až teď mi došlo, že ten děj vychází přesně tak... že Ellie pláče do vysílačky, identifikuje se a volá otce "come back" ... a dospělý děj se odehrává přesně ve chvíli, kdy tento vzkaz dorazí k Hvězdě jménem Vega. Tím líp :-) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si říkala jak bude tenhle sci-fi příběh vypadat, ale byla jsem příjemně překvapena plynulosti děje, zajímavým scénářem a úžasným hereckým výkonem Jodie Foster :-) Film mě upoutal a ode mě si zaslouží plný počet hvězdiček. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Poctivé řemeslo, nádherný příběh. Dnes už klasická intelektuální sci-fi Roberta Zemeckise o tom jestli jsme ve vesmíru sami. Výborná Jodie Fosterová a mladý McConaughey zdatně sekunduje. Pozvolné vyprávění nezapomíná na široké měřítko, které ukazuje lidstvo v celém svém důvěřivém i skeptickém rozsahu. Když se nad tím zamýšlím, tak Problém tři těles je temnou odpovědí na otázky nastolené právě v Kontaktu. Krásně mi to teď zapadá dohromady. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režisér si dává záležet a každý záběr je promyšlený do sebemenšího detailu. A pokud mají tvůrci v zásobě taková herecká esa, jakými jsou Jodie Foster, William Fichtner, nebo James Woods, pak je úspěch už z půli zaručen. Zemeckis se svým stylem filmování k projektu náramně hodil, neboť z něj neudělal velkohubou scifi plnou vesmírných oblud a tun vizuálních efektů, ale chytrou a inteligentní jízdu, kladoucí spoustu otázek a nedávající jednoznačných odpovědí. Sladká linie o otci sem pasovala krásně a Jodie Foster předvádí strhující herecký výkon. Film o mimozemské inteligenci jde natočit zajímavým a poutavým způsobem i bez přímého fyzického (střílení, vraždění, bombardování) kontaktu s ní. A i když Zemeckise nemám rád kvůli jeho přespřílišné politické korektnosti a vlezdoprdelkářství akademikům, tohle dílo je pecka. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Interstellar devadesátých let. I jsem úplně zapomněl, že to točil Zemeckis, ale prozradila ho typická Silvestriho hudba. Jodie Foster tenkrát válela naprosto ve všem...9/10 ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jakmile stopáž snímku přesáhne 2 hodiny, mám velký obavy, že mě zachvátí nuda a budu se jen silou vůle držet, aby můj prst nestiskl šipku doprava. Kontakt je jeden z mála filmů, kde jsem tenhle stav vůbec neměla. A to i přes fakt, že většina snímku je ve stylu: dlouho se bádá a poslouchá šustění z radarů, pak se ještě chvíli bádá, další šustění, pár dialogů o víře a vědě, bádání, šustění, další dialog, další bádání, jinej druh šustění a podobně. Jistě je to i zásluhou neskutečně do role zažraný Jodie Foster, že si Kontakt udrží pozornost od začátku do konce. Pak je tu taky docela zajímavá myšlenka, nebo aspoň jak jsem jí pochopila, jestli se dá na vědu pohlížet jako na druh víry. Do toho si připočtěte pár pěknejch hereckejch výkonů a krásně udělanej konec v rotující kouli a máte tu netypickou, zajímavou a inteligentní sci-fi, co má hodně co nabídnout. A na konec jednu hlášku, co mi utkvěla v paměti... (Po nalezení několika tisíc papírů s mimozemskými daty. "Co je to?" "Může to být cokoliv. První vydání Encyklopedie Galactica." "Instrukce pro nás ohledně kolonizačních procesů." "Mojžíš a jeho bilion dalších přikázání.") ()

castor 

všechny recenze uživatele

Inteligentní sci-fi, u které ovšem střihač ostudně zaspal. Vím, že leckdo by chtěl ještě přídavek, ale na mě to bylo opravdu moc dlouhé. Nic to ale nemění na tom, že Robert Zemeckis znovu potvrdil svoje kvality, předkládá promyšlené scény, vyhnul se nějakým oslizlým vesmírným monstrům a nechal promlouvat chytrý příběh plný dobře položených otázek a nedoslovných odpovědí. Místy nicméně hodně americké (nebojácná Jodie si jde za svým snem), ale pořád slušné. Jak je zřejmé, Kontakt je budovaný jako reálná fikce, která nesází na velkolepé triky. Asi mu to sluší víc. 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neměl při sledování nějakého sci-fi snímku tak příjemně nepříjemný, mrazivý pocit v zádech, jako u tohoto Zemeckisova díla. Ellie Arroway, která celý svůj život zasvětila posloucháním vesmírných signálů, je za svou nekonečnou výdrž odměněna a rozjíždí se velmi napínavá podívaná. Povedený film s příjemnou Silvestriho hudbou a kvalitním hereckým obsazením. A Jodie Foster to tady moc slušelo. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Do 5* niečo chýba, ale je to krásne, čistokrvné scifi, ktoré šikovne vykresľuje dopad najdôležitejšej udalosti pre astronómov aj scifistov na ostatnú spoločnosť, ktorej majorita nikdy nemá príliš ďaleko k extrémizmu alebo paranoji v ľubovoľnom smere. Zopár výhrad, ktoré k tomuto filmu mám, je charakteru prevažne obsahového a detailného, ale ako celok bol veľmi pútavý, rozhodne som sa nenudila a po hereckej stránke nemám námietky. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Děsivě úžasné intro předznamenalo ještě větší konsternaci (v pozitivním slova smyslu), která přišla na konci druhé hodiny. Úvodní část (trvající asi hodinu a půl) byla takovým nutným zdlouhavým "zlem" (i tam byla ale samozřejmě spousta dobrých momentů), jež připravila půdu pro nesmírný vesmírný zážitek, který o to více vynikl. Sice ta část jakoby z Vesmírné odysey vypadla, ale je snad ještě o něco působivější. Škoda té akcentace citovosti. Zejména ze strany těch druhých mi přišla nesmyslná. Naopak důraz na duševno (respektive náboženství) byl velmi na místě, tak nějak by to asi bohužel skutečně probíhalo. Jinak celkově je to velmi pozoruhodná science fiction s perfektní gradací, mnoha scénami, co skutečně stojí za to, ale také mnoha, které byly skoro i nadbytečné a pár, co uznáníhodným vyzněním snímku i trochu zacloumaly ( např. počet lidí, kteří zjistili skutečnou délku zrnění...). Neodpustím si ještě poznámku k hudbě, protože Alan Silvestri se asi taky ocitl v nějakém zvláštním přístroji na dilataci času a i do Kontaktu udělal alternativní soundtrack k Forrestu Gumpovi. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tí, čo nepochopili, nech si pozrú film ešte raz, alebo i viackrát. Neoľutujete ! Takto má vyzerať sci-fi !!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moc hezké, ale MOC dlouhé sci-fi. Asi nikdy se také nezbavím dojmu, že až do fináního incidentu na Floridě je film docela nuda. Vše naštěstí zachraňuje skvělá Jodie Foster, jejíž hlavní hrdinka je díky hereckému umu snadno pochopitelná. Poslední minuty snímku jsou úchvatné, ale jak říkám: zbytek mi zdaleka nesedl. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster patří mezi ty herečky, které se při vybírání filmu ohlížejí hlavně na dobrý scénář a charakter postavy. A tím má u mě to největší plus, protože takovýchto hereček je pramálo. Navíc její hraní je tak úchvatně, že si říkáte, jestli tahle dáma nespadla z nebes. Film má hodně vypjatých scén, ovšem jedna všechny převyšuje nejméně o půl hlavy. A právě pohled z kosmické lodi do vesmíru vám připomene, že svět je fakt složitej a víme o něm velký kulový.... Roberte Zemeckisi tleskám! ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama