Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

Rayers 

všechny recenze uživatele

Film byl přesně takovej, jakej jsem předpokládal, že bude. Co taky čekat od Jodie Foster (a to nemyslim nijak zle). Je to spíš jen mysteriozní drama, to sci-fi a thriller bych vypustil. ()

CelleDino 

všechny recenze uživatele

Odcházím zklamaný. Náběh na skvělé sci-fi drama se ,nechápu proč ,obrátí v pateticko-romantický (chcete-li americký) příběh , který se snaží dát divákovi prostor přemýšlet nad tím , jak to teda k sakru vlastně bylo.. Polovinu filmu mě to ladí k něčemu , na co se těším a dopadne to takhle. No prosim ,někomu se to líbit může , ale já to nejsem. Postava Conaugheye , to je jak z hitparády největších banálností. Kněz spisovatel , který vlastně knězem není , jelikož mu vadí nesouložit. Jeden den v kdesi v Novým Mexiku, druhej den v Bílým domě.. 3 hvězdy jen za to , že mi nevadí věnovat dvě a půl hodiny madam Foster. ()

Sengot 

všechny recenze uživatele

Má srdcová záležitost. K filmu velmi rád vracím a každý rok alespoň jednou si ho pustím. Určitě patří do TOP 10. Velmi inteligentní sci-fi, velmi dojemné vzpomínky na minulost. Mno a ta husí kůže, když Jodie poprvé uslyší ty zvuky.... ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Chytré aj zábavné. Chvilku jsem byl trochu popuzen scénou před výborem a paralelou, na kterou poukazovala, ale nakonec, když jsem se nad tím zamyslel ... no něco na tom je :) Možná že vyměknu a ještě ze mě jednou bude agnostik ;) ()

vitez.7 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že jde úplně o sci-fi. Každým dnem by se mohl stát klidně realitou. Možná je to způsobeno tím, že jsem film viděl v autobuse na malém 8"lcd na sluchátkách, ale nedokázal jsem se vcítit do děje. Film je jistě zajímavý, ale nedokázal mě do děje vtáhnout, někde překvapit, zaujmout... Kostra příběhu se mi líbí, Jodie Foster také :), ale to je snad vše. Dá se říct, že jako u ostatních amerických filmů je děj hodně předvídavý. 3* ()

Pytlicek 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý patrí medzi moje obľúbené :) Nieje to len nejaké "suché" sci-fi, ale naozaj ma aj taký podtón na zamyslenie. Vrelo odporúčam.... ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, ale ze začátku trochu bez tempa a tu a tam klišoidní záležitosti. Ale naštěstí se to během filmu vylepší a ke konci je to moc dobré. Příjemné je, jak film místy docela nenásilně řeší víru / nevíru z vědeckého pohledu. ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý kousek který se postupně dělí na několik sekcí. Ze začátku se člověk dozví jak se dá dostat k bádání vesmírných dálav, následuje zajímavý popis úskalí průzkumníků vesmíru, pak hodně energická teorie o tom co by se mohlo stát při nalezení mimozemského signálu, v další části pak ryze sci-fi se záhadným strojem určeným k cestám do dálav jiných světů. Po této slušné části následuje velmi zajímavý úsek pojednávající o pochopení lidských cílů a liské víry jako takové. Pro mne neuvěřitelně slušný mix především v dobré provázanosti jednotlivých částí. Jako bonus zde máme jiskření ať již přátelské nebo možná ještě hlubší mezi průzkumnicí Ellie (J. Foster) a duchovním zasvěcencem Palmerem Josse (W. Fichtner). Sice na můj vkus poměrně delší stopáž, ale vcelku dobře utíká. Závěr jako takový je možná pro mnohé zbytečně dlouhý, ale kdo ví jak moc by vynikla základní pointa bez něj. I tak pro mne jeden z nej sci-fi snímků minulého a i tohoto století a to především za svou jakousi vyšší hloubku. ()

partyzanka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film a Jodie Foster opět přirozená a přesvědčivá, jako vždy. Toto je ten typ snímku, který ve vás něco zanechá, nad kterým budete po jeho skončení nějakou dobu ještě přemýšlet. Zobrazení styku s mimozemskou civilizací, které se vymyká klasickému profláknutému modelu útočících bestií, stříbrných létajících talířů nebo gumových mužíčků s velkými hlavami. Skvělá myšlenka, skromná a inteligentní doktorka Ellie více než sympatická a vědecký úhel pohledu snímku velmi svědčí a tahá ho z bláta průměrnosti. Jediné, co mi přišlo absurdní, že by tlupa amerických hlavounů a odborníků tak snadno sestřelila věrohodnost celého projektu a nechala se přesvědčit, že vše byl jenom podraz, aniž by si znova ověřovala funkci vesmírného stroje, možnosti existence časoprostorových tunelů atp. Ale pak by to asi měla Ellie i celé lidstvo příliš jednoduché :-) Novelu jsem nečetla a přestože sci-fi není mým oblíbeným žánrem, moc ráda se ke Kontaktu budu vracet. Jodie považuji za klenot mezi hereckým smetím západního filmového průmyslu a je pro mě jednoznačně nejcharismatičtější zahraniční herečkou. Alanu Silvestrimu se hudba velice povedla. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Dobrý sci-fi. Taktéž herecké výkony a hudba. Sice si nedokázali odpustit drobnou slaďárnu, ale to se dá prominout, vcelku to tam zapadlo. 88% :) ()

Mischak 

všechny recenze uživatele

Kontakt je o setkání s něčím s čím nikdo nepočítá. Rozpor víry a vědy. Ve finále víra podpírá vědu. Věda bez víry nemůže existovat. A také na opak. Taková je i linie obou hlavních postav Ellie (vědecky a empiricky uvažující ženy) a na druhé straně reverend Palmer Joss (muž opírající se o víru především). Kontrast mezi vědou a vírou je silný, do toho se motá další element v podobě fanatismu skupiny motající se kolem Jonese (Jake Busey). Během filmu přemýšlýte o mnohých věcech a ten konec s Ellinou cestou vás vždycky pohltí a překvapí. Tohle dílko dle scénáře velkého hvězdopravce Carla Sagana vás pohltí, překvapí, pobouří, potěší a třeba i uklidní. Sci-fi, která se konečně zabývá i něčím jiným, než tím, že musím mít v ruce kvér a dávat majzla aby mně nějaký alien v temném koutku nesežral. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Hodně dobré 3 *. Tak dobré, jak moc jste ochotni o tom přemýšlet. Umělé animace, umělohmotně působící Matthew McConaghy, vyumělkované některé dialogy (a prvky námětu, které už tu byly ve Star Treku a všude možně jinde) ? Jasné, ale ani jedna z těchto věcí nekazí sdělení filmu, ani jeho milou civilnost - což je o to cennější, že film zahrnuje i "záležitosti národní obrany" a klasické naštvané vládní agenty. Hlavně, aby se diváci nad sebou "a tak vůbec" po zkouknutí zamysleli...opravdu a pořádně. P.S.: Jodie Foster - velmi solidní. ()

Tr3D0ubl3 

všechny recenze uživatele

Možná právě proto že jsem tento film viděla teprve nedávno a přitom je staršího data, překvapil mě tím, jak skvěle mi padl do nálady. Ústřední dvojice Jodie Foster a Matthew McConaughey mi k sobě pasovala a působila vyrovnaně přesto, že mě McConaughey běžně neoslňuje. I když mne počáteční pohled na stopáž nechával na pochybách zda to nebude na umírněnou sci-fi trochu moc, příjemně překvapila a udržela mou pozornost až dokonce, bez nutkání dělat při tom ještě něco jiného. Co ale považuji za největší plus tohohle příjemně koncipovaného filmu, je fakt, že se vás neznaží oslnit, zahltit a ohlušit třaskavým způsobem dnešních akčních sci-fi bijáků a naopak nechává prostor i pro vlastní myšlenky diváka, což je kvalita, kterou často u filmů postrádám například oproti knihám a díky tomu na mě působí nadčasově. Navíc se tu člověk po zkouknutí nemusí potýkat s pocitem podivného prázdna, protože neví, co vlastně poslední skoro tři hodiny dělal. Rozhodně bych si tenhle snímek nedávala, pokud máte náladu na nějakou jednohubku, ale pokud stojíte o zamyšlení, zkoumání pohledu na lidské poznání a film který nabízí otázky, ale výběr odpovědí nechává na vás, pak mohu doporučit všemi deseti. :-) ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Vyrazne filozoficke dielo prepletene The Universe, ale konecny spletenec ma aj hlavu aj patu. Po kazdej stranke vyborne spracovana snimka, s niekolkymi pamatnymi hlaskami ako: Prve pravidlo statnych zakaziek, preco staviat jeden, ked za rovnaku cenu mozme mat dva.... to ma dostalo :) Samozrejme Jodie Foster predviedla famozny vykon, Matthew ako veriaci bol uveritelny. Vizaulne efekty uspokojive. A ci sme vo vesmire sami ? Keby bol vesmir len pre nas, bolo by to plytanie miesta nie ? 90% ()

Verja 

všechny recenze uživatele

Kontakt není ani tak o mimozemském životě, jako o tom jestli věřit či nevěřit a pokud věřit, tak v co nebo koho věřit. Hlavní hrdinka je sice hodně dobrá na matematiku, ale zároveň si nějak potřebuje ujasnit a srovnat v hlavě myšlenky spojené se ztrátou otce v dětství. A s každým dalším rokem naslouchání vesmírného ticha, ubezpečuje naléhavěji a naléhavěji nejen finanční sponzory, ale především samu sebe, že nejsme sami..že ONA není sama. A když se konečně dočká, musí letět jedině ona! Všichni ostatní jsou vedlejší, protože Ellie musí najít především víru o kterou ve filmu jde. Víru a něco mezi nebem a zemí cítíte v každé další scéně a vnímá ji i hlavní hrdinka - co by se stalo, kdyby při prvním pokusu letěla ona a ne její konkurent? Přišla by o život díky teroristovi. Co by se stalo, kdyby v kapsli seděla celou dobu připoutaná a nechala poletovat medailonek po kabině? Její sedačka se při nárazu celkem slušně těžce připlácla ke stropu kapsle... "95% Američanů věří v Boha a vy Ellie?" V tu dobu si tím ještě jistá nebyla, ale po KONTAKTU se svými vzpomínkami na otce a podpory davu Američanů věřících v ní, by možná odpověď už měla. A určitě ne zápornou. Jedna hvězdička za herecký výkon Foster, druhá za celou "vesmírnou" konstrukci přenašeče/lodě a třetí za vesmírný zvukový efekt (ještě tři dny po shlédnutí filmu mi rytmicky kovově dunělo v hlavě). ()

Brkslav 

všechny recenze uživatele

... to jako, že každý nevěřící Tomáš toužící po poznaní a "pravdě", musí vlézt do transkapsle za biliony dolarů?.. no potěš koště na to zase padne "přírodnin". a prý to tak chodí miliardy let..., a prý je to potřeba podávat po kapkách klišé.... .. jinak soukr. vzkaz pro toho , kdo mi film doporučil.... rozhodně zajímavé zpracování a výborný předskokan pro dvojku, která bude tam, kde to má být-- malinko myslím, že ti trochu rozumím ()

Dr.S 

všechny recenze uživatele

Film sem viděl teprve nedávno a ještě k tomu v televizi na normálních programech což u mě není zvykem, ale díval sem se chvilku a odejít už prostě nešlo. Vřele doporučuju každému kdo neviděl ;-) ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama