Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

mzss1 

všechny recenze uživatele

|86%| Na doporučení jsem to shlédl. Nevěděl jsem, do čeho jdu. Ve finále jsem příjemně překvapen. Jedná se o opravdu solidní film. Na hraně mezi 4 a 5*. Dávám nakonec tu lepší čtvrtou. Vzhledem k tomu jak byl snímek pojat, to snad ani lépe dopadnout nemohlo. Ne každému to může sednout. Dvou a půl hodinová záležitost, která neobsahuje akci až na jeden výbuch. Je tu spousta konverzací. Přesto mě to vtáhlo do děje. Nemá cenu tady pitvat nějaký dlouhý sloh. Nedokážu to moc popsat slovy. Nejvíc mě asi zaujala hlavní hrdinka a věci, ve které ona věřila a šla si tvrdohlavě za tím. Jodie Foster mě překvapila, sympatickou postavu měla, kterou si snad musí oblíbit každý. Ostatní postavy mě také bavili, snad každý. Matthew McConaughey a William Fichtner vedle hlavní hrdinky nejvíc. Hudba od Silvestriho skvělá. Těžko říct, která pasáž filmu se mi líbila nejvíc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu zbytečný film. Jeden z nejméně povedených filmů režiséra Roberta Zemeckise. Chudák Jodie Fosterová, měla co dělat, aby to zachránila, ale mdlému výsledku nezabránila. Tolik promarněných ambicí se jen tak nevidí. 40% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkem obstojné sci-fi se v závěru zvrtne v sentimentální taškařici plnou patetických scén. Nevím, jestli je nejhorší její nadšení z neznámé planety, nebo odchod od vyšetřovací komise. Ale zřejmě ten odchod, kdy se na ni z rozjásaných davů usmívají nezbytná robátka i invalidní robátka. Postrádám jen nějaké roztomilé štěňátko, afroameričané přítomni ve významných funkcích byli, takže už chybí jen nějaký zástupce fauny, abychom tam měli všechna klišé pěkně v řadě. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Spousta zajimavych napadu a prvku, ale chvilema mi vadila hlavni hrdinka, jak byla "nedocenena chudinka"... No a sem tam i ty proamericke narazky... Jinak by to bylo na plny pocet. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Myšlenka výborná, Jodie Foster jakbysmet, ale kdyby se místo blábolů o víře zaměřili víc na úvahy, co nás může čekat, pokud se zkusíme navázat s mimozemskou civilizací kontakt... Pokud bych měl snímku věrit, Američani se nechají opít rohlíkem (ale o tom film naštěstí není). Vzvolal ve mě otázky, zapůsobil na mě, skvěle umí nechat diváka na vážkách; ale současně si odnáším pocit, že se mi snažil něco cpát do hlavy. Třeba někdy příště v hodnocení přidám. # „Kdybychom tu byli jen my, bylo by to hrozné plýtvání prostorem.“ # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 6 | humor 0 | akce 2 | napětí 1 | pustil bych si znovu 5 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

"vesmírna odysea" pre menej náročných, hollywoodskych divákov je podľa mňa zemeckisov najvážnejší film a jeden z najinteligentnejších sci-fi filmov natočených v hollywoode minimálne v 90-tych rokoch, s veľmi dobrým, sústredeným a konzistentným scenárom, rovnako sústredenou jodie, miestami na prvý pohľad nenápadnou, no totálne sústredenou réžiou, jedine tá "rozprávková" forrest-gumpovská silvestriho hudba tomu uberá hlavne ku koncu tú vážnosť a posúva to viac k tej rovine "rodinného sci-fi filmu"; spolu so spielbergovým blízkym stretnutím a vyššie spomenutým kubrickom určite patrí k trom najvydarenejším sci-fi filmom o hľadaní a kontaktovaní sa s mimozemskou inteligenciou; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sci-fi žáner je moj najoblúbenejší, takže tomuto trochu nedotiahnutému filozofickému sci-fi s množstvom patetických kecov všeličo odpustím. Veď ono to má tak krásnu atmosféru, že by sa jeden roztopil. Keď Jodie foster cestuje vesmírom a prezerá si galaxie a mimozemské civilizácie, divák chce, aby to trvalo večne. Tento film pozerám dosť často v televízii a na preskáčku je to raz za štyri a druhý krát za päť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak si představuji dokonalou filmařinu. Brutálně mi film připomínal Forresta Gumpa, a to nejen proto, že Alan Silvestri pouze drobně poupravil tamější soundtrack, ale proč vlastně měnit něco, co je bezchybné. Ellie Arrowayová běžela za svými cíly stejně zarputile, jako právě Forrest. Nepřeháním, když prohlásím tenhle počin za nejlepší sci-fi, jaké jsem za svůj život viděl. Film je neskutečně dojemný. Měl jsem podobně časté zimomriavky, jako právě u Forresta, což jsem ani v koutku duše nedoufal, že něco takového ještě někdy zažiji. Scénka v kapsli byla naprosto okouzlující a já u ni snad ani nedýchal. Ale vesměs kompletní scénář byl úžasný a trošku mě mrzí, že jsem se nesetkal s knižní předlohou, protože věřím, že to mohlo být skutečně výživné čtivo. Maximální hodnocení je zde na místě. Dokonce jsem ochotný překousnout megalománskou propagaci Boha v pozadí i pár stránek keců od skupiny, která se hrdě označuje za anděle světla a podobné filmy moc rádi propagují. Nic proti filmům, které propagují. Většinou jsou to úžasné kousky, ale ty kecy okolo moc nemusím. Vřele film doporučuji především veškerým věřícím lidem a milovníkům vesmíru. Nejdou vám tyhle skupinky příliš dohromady? Tím spíše na film koukněte! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Potenciál u Kontaktu byl značný. Jedna z mých nejoblíbenějších hereček Foster, oblíbený Fichtner, stále oblíbenější McConaughey, scifi jako žánr můžu taky. Příběh podceňované vědkyně, která všem tvrdí, že "tam" někdo je a nikdo jí nevěří. V momentu, kdy se někdo ozval, se mi téměř rozbušilo srdce. Teď se to konečně rozjede. Doktorka měla pravdu, Bílý dům si ji přizve na pomoc s komunikací s mimozemšťany, protože ona je objevila a ona je na to specialistka. I "zvrat", kdy vychází najevo, že si mimozemšťani nechtějí povídat ani nás navštěvovat, nýbrž že jen poslali pozvánku k nim, jsem kvitoval. Bylo to něco neotřelého. Ale když se pak akorát řešilo, kdo poletí, ztratil jsem zájem. A závěrečné potvrzení doktorčiného výletu bylo zbytečné, ostatně jako téměř vždy, kdy se divák nenechá na pochybách a nenechýá se mu prostor pro vlastní fantazii a debaty s přáteli... Dám Kontaktu v budoucnu zřejmě ještě jednu šanci, leč první projekce mne nepřesvědčila... 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Parádní sci-fi s Jodie Foster a Matthewem McConaugheym. Postupně se lidem od porozumění mimozemského jazyka a a pochopení plánu podaří stroj sestavit a setkat se s nimi v jiné části vesmíru. Na svou dobu je to dost výpravné. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

V době vydání jistojistně hollywoodský trhák. Jelikož jsem se k tomu já osobně dostal až teď (v roce 2023), je to pro mě lehce nadprůměrná sci-fárna. Zhlédnul jsem hlavně kvůli restu R. Zemeckise a zařazení mezi TOP 500 nejoblíbenějších filmů. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Viděl sem to kdysi dávno, no mněl sem pocit, že mi cosi uniklo. Po tolika letech sem si dal tu námahu překonat 153 min. s tím, že zaznamenám daný kontakt. Dostala se mi do rúk jakási verze, kde mi nějaká láskyplná sekta vysvětluje jak mám film chápat, že prý "kontakt s vyspělou civilizaci andělů z nebe" a jen ti co "duchovně vyspějí v čistou bytost" mají šanci se snima spojit. Každopádně nevím o tom, že bych v TV něco takového viděl. Tápu, protože opět nevím jestli si mám vzít svou dávku LSD a nebo rohypnolu ať taky správně chápu Zemeckis-ův Contact. Nejspíš sem manipulován temnými silami, které falšují a ovládají mou mysl natolik, že sem jen bezduchý zombie, který v závěru došel na to, že mu v podstatě nic neuniklo jen byl zas tahán za nos. 6/10 z nostalgie. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnutá sci-fi, ve které divák stále neví na čem je a co si má myslet, a která rozhodně plně vystihuje svůj žánr. Napjatě sledujete obrazovku a vstřebáváte vše do posledního detailu. Úžasná Jodie Fosterová tu předvedla výtečný herecký výkon. Miluji filmy, ve kterých není vše stoprocentně vysvětleno a tím si zachovávají svůj opar mysticismu a tajemna. Ke konci to bylo možná až příliš zromantizované, ale i tak. Nelze jinak. Tenhle snímek je třeba pozvednout do výšin a vřele ho doporučit ostatním divákům. 95% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kontakt je príjemným typom filmového sci-fi na tému existencie iných civilizácií a spôsobu kontaktovania sa s nimi. Aj keď som v tejto otázke skeptický a stotožňujem sa s názorom, že prípadný kontakt skončí tým, že ich dáme do skúmavky my alebo oni nás, film ma nadchol už pri premiérovom zhliadnutí. Je predovšetkým dobre napísaný, technicky slušne zrealizovaný a vďaka Jodie Foster aj vierohodne zahraný. Nemá drzosť niektorých autorov, ktorí dej posúvajú o desaťtisíc rokov dopredu, a práve tým je divákovi bližší a uveriteľnejší. Veľmi silné a stopercentne zaslúžené štyri hviezdičky. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh o hledání mimozemských civilizací, který je spíš o lidech než o mimozemšťanech. Velmi emotivní záležitost, které nechybí inteligentní scénář, výborné herecké výkony ani působivé efekty. Má to silný rozjezd, skvělou první půlhodinku s pozvolnou, přesto působivou gradací, vrcholící možná nejpůsobivější scénou filmu kdy Ellie poprvé ve sluchátkách zaslechne signál. Nabízí velkolepý vizuál, skutečně fungující pocit tajemna i spoustu podnětů k zamyšlení. Hlavně díky vynikající Jodie, která mi s Ellie dokonale splynula a civilně, přesto působivě, mi dokázala zprostředkovat pocity své postavy, je to celé strhující a zcela věrohodná podívaná, kterou rušil jen neskutečně vlezlý a otravný McConaughey, jehož postava mi jako jediná překážela v dokonalém prožitku. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velice inteligentní sci-fi zpracované nekonvenční formou, v němž je divák ušetřen slizkých ufounů a hromadného vyvražďování (Den nezávislosti). Zemeckis si to natočil po svém a udělal dobře. Diváka pomalu, ale jistě vtahuje do mysteriózní oblasti napětí a mystiky. Výkon Jodie Foster je jednoduše dechberoucí a Alan Silvestri se znovu výborně osvědčil. Podobné filmy nevyhledávám, ale tohle mi zachutnalo. 80% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Brutální metafora náboženství a proroctví. Kontakt má za sebou evidentně velmi silnou předlohu, která naťukává postupně všechny kontrovorzní témata, která v rámci příběhu o hledání života mimo Zemi naťuknou může. Většinu z nich ponechá jen k nahlédnutí, rychlému nahrnutí myšlenek a spěchu k dalšímu, aby nakonec ukázal, že celkový význam je úplně jinde. Zemeckis byl dobrou volbou, protože se nebojí dlouhé stopáže a postupného budování, jelikož umí tempo udržet. Ale Zemeckis byl taktéž špatnou volbou, protože je typem člověka, který stejně v posledních momentech cukne, aby došel k zaoblení hran a patetickým odpovědím kruhem. K tomu mu opět pomáhá Silvestri, který hudbou nepodtrhuje sílu jednotlivých scén, ale absolutně nuceně nám říká, co máme v kterých momentech cítit. Vzhledem k tomu, že ve mně Kontakt drtivou většinu filmu poměrně úspěšně vyvolával otázky a vzhledem k tomu, jak ohromně mě to dvě a půl hodiny bavilo, dokážu odhlídnout i od toho, že Silvestri svou práci tentokrát slušně odflákl a Zemeckis se v posledních chvíli lekl toho, co má na stole. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých plnotučných filmov 90-tych rokov, ktorých boli vtedy plné kiná. Nie ako dnes. Myslím, že film ani chvíľu nenudí, a ak aj nájdete niečo, pri čom musíte prižmúriť oči, tak vzápätí príde niečo, čo sa vám zase bude páčiť. Hudba výborná a Jodie bola skvelou Eleanor. Naozaj kvalitné sci-fi. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl sci-fi, které by po většinu času oplývalo takovou žánrovou čistotou, bylo science fiction v tom pravém slova smyslu, tedy žeby se skutečně obsáhle věnovalo fiktivnímu vědeckému bádání (nejen v rámci rozjezdu k spíše jinému (sub)žánru), rozvedlo vybrané téma i z dalších úhlů pohledů (např. reakce lidí na projekt nebo v rovině dobře propracované psychologie hlavní postavy Ellie) i po technické stránce působilo na diváka velmi přesvědčivě. Přes ten občas silně vědecký charakter mě Kontakt dokázal díky svižnému tempu, kvalitnímu scénáři i hereckým výkonům (vynikající Jodie Foster coby zapálená vědkyně) povětšinou hodně bavit. Chvílemi jsem byl i překvapený, že něco podobného má na svědomí režisér Forresta Gumpa nebo jiného sci-fi Návrat do budoucnosti pojatého naopak v silně komediálním hávu. Překvapení v tomto směru pro mě ubylo, když během poslední půlhodiny vzešla z Kontaktu typická hollywoodská podívaná naplněná spoustou klišé. Určitě se mi ale v rámci zakončení líbilo, že tvůrci ponechali částečně prostor pro diváka ohledně vysvětlení té nejdojímavější stylizované scény, která úplně kontrastuje s atmosférou předchozího dění, přičemž v rovině snové scény jsem ochoten i tuto nečekanou dávku sentimentu akcepovat. Řekl bych, že rámovaním scénou z dětství na úvod a dvounásobně dojímavým závěrem nadobyl tento sci-fi film i jistý kus lidskosti. Líbilo se mi i ono poselství, ať už jakkoliv pateticky podané, ve věci pocitu chvíle úcty, pokory a naděje a hlavní hrdinka si v závěru jenom potvrdila sympatie z mé strany... Ačkoliv nedokážu být z Kontaktu absolutně nadšený, hodně spokojený určitě jsem. Navíc jde o jeden z mála případů, kdy mě vyloženě okouzlily i scény s moderními triky a efekty – závratná pouť Ellie vesmírem a červími dírami je vizuálně úchvatná. [80%] ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama