Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Recenze (824)

villon17 

všechny recenze uživatele

Film mě donutil přemejšlet, víc vnímat, mít chuť se dozvídat nový věci, ale pořád jsem to brala jen jako film. To je ta jediná malá nedokonalost, která mě přesvědčila ubrat jednu hvězdu. Snímek mě nedokázal vtáhnout, netrnula jsem nedočkavostí, i když mě bavila každá minuta. Doufala jsem asi, že uvidí něco jinýho a klidně bych nechala otevřenej konec, jak to s tim průletem strojem doopravdy bylo. Ať si každej věří, čemu chce. Asi jako, že jí nechtěli kvůli tomu, že nevěří v Boha. Hlavně, že se stejnejma argumentama pak přišli oni a taky jí nevěřili. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé a strašidelné sci-fi. V mnohých častiach mi prišiel dosť neférový k náboženstvu, urobili z neho zlého strašiaka, taktiež z utajených boháčov a vplyvných ľudí spravilo takmer svätcov, z Američanov zas hrdinov a opäť mal veľa náhod. Jodie Foster, a Matthew McConaughey nie sú zrovna moji obľúbenci, najmä Matthew je pre mňa v poslednej dobe symbolom trápnych komerčných snímkov. Potešil som sa najmä prítomnosti Davida Morsa. Film má však veľa zaujímavých podnetov a svojím spôsobom jeho hlavná téma je veľmi diskutabilná, zaujímavá a jej spracovanie v tomto filme nebolo zlé, prišlo mi to celkom múdre. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je opäť vo svojom živle. Technicky majstrovsky natočený, s nádhernou atmosférou očakávania a s výbornými hereckými výkonmi. Sci-fi, ktoré rozhodne stojí za to a vždy aj stáť bude. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Zrovna (konečně!) čtu knihu a žasnu, jak moc je jiná než film: tak např. zatímco ve filmu párkrát profrčí occamova břitva, v knize je to foucaultovo kyvadlo... Scénáristům a spol. se podle skvělé knihy podařilo udělat úplně jiný a taky vynikající film, jeden z mých nej. Kromě základní dějové linie překopali snad úplně všechno a úplně senzačně. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Okouzlující příběh o tom, kterak když věříte a jdete si za svým cílem, cesta osudu vás dovede až ke hvězdám a možná ještě dál aneb tak trochu jiný pohled na existenci mimozemských civilizací. Životní role Jodie Fosterové a po Forrestu Gumpovi další Zemeckisova trefa mezi ligu vyjímečných.... ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Sci-fi netradične takmer bez mimozemšanov, ktoré si nebuduje atmosféru na laseroch, raketách a teleportoch, ale na neznámom tajomne z vesmíru a udskou snahou pochopiť ho. Po pravde som však bol mierne sklamaný samotnou "cestou" a jej výsledkom, predsa len sme mohli zostať na Zemi. ()

ladko 

všechny recenze uživatele

Parádne scifi, ktoré napriek 2 a pol hodinám dokáže pripútať do kresla(najmä pri akčných sekvenciách som ani nedýchal). Príbeh je strhujúci, ale sem tam to predsa len trochu zaškrípe po scenáristickej stránke...V konečnom efekte to ale skoro vôbec nevadí. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaké pořadné sci-fi s inteligentním podtextem, bohatým spektrem úhlů pohledu a podle mého realistického zpracování, jak by asi vypadal takový "kontakt". Občas to tam trochu haprovalo, ovšem ne nadarmo scénáři dal základ Carl Sagan. Odklony od knihy byly správným směrem (zejména dovětek) a když nepočítám úvodní scénu s asynchronním zvukem k videu (xKCD komiks to zpracoval přesně), tak to "poselství" k divákovi přenese spolehlivě (vyjma nějakých astrofyziků). S herci jsem nadmíru spokojen, Jenu Malone ve 13 letech jsem nepoznal, Jodie jako sexy vědkyně jede a Matthew díkybohu není jenom jako romantická odreagovačka (ač by se na začátku mohlo zdát, že ano). Ostatní neskuteční sympaťáci, i mezi záporáky jsem si pár favoritů našel. Nerad bych spoiloval, ale některé věci zkrátka vyplynou, když první kontakt proběhne na americké půdě. Zejména bych pochválil první hodinu a půl plnou napětí a očekávání a pak jakéhosi takéhosi uspokojení s tím, že finální soud (ano, soud) je dle paralaxního a dopplerova efektu absurdní. I tak na tu dlouhou stopáž to byla skvělá podívaná, Zemeckis potvrdil své režisérské umění (si tam myslím na začátku blbnul se steady-camem až jsem myslel že jim tu kameru někdo krade že za ní lidi běží). Dávám plno, ale přesto cítím, že ten konec se dal natočit lépe. A že je vesmír plýtvání místem, pokud jsme v něm sami, na to jsem přišel sám. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Trochu jiné než Blízká setkání, ale stejně kvalitní. McConaugheymu proste akorat nemuzu verit, ze je knez. Jodie Foster byla ve filmu s vyjimkou konce lehce neustale "utapnuta", ale k te postave to asi patrilo. Vynikajici sci-fi, soundtrack k nerozeznání od Forresta Gumpa. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Tohle se dá vidět hodněkrát a pořád je to vynikající film co má svou nezaměnitelnou kvalitu. Hlavní hrdinka (Jodie Foster) jakožto astronomka, zabývající se mimozemským životem, si žije svůj život, který je velice zajímavý. Tato hlavní role je dle mého názoru přiliš zvýrazňována. Měla by tam být ještě jedna postava, která by zjemňovala kontrast mezi hlavní a vedlejšími rolemi. Prostě a jednoduše je Jodie v každém živém záběru a vše se motá okolo ní. Prochází již od mládí problémy v rodině a v dospělosti problémy se zaměstnáním, resp. financováním ho. Takové nejmodernější pracoviště pro komunikaci na takovou vzdálenost nestačí jen anténa, vysílač, přijímač a zesilovač jako to měla ještě malá hrdinka v pokojíčku, kdy byl její sen poznat něco mimozemského. Centrála stojí peníze, které si nakonec po spoustě vytrpěných nervech vydobyje. Sen se jí vyplní a naváže "kontakt". Odněkud z kosmu přijmou zvukový a televizní signál který je vlastně zašifrovaný plán jakéhosi zařízení (stroje). Neustále se zde naráží na to jak i jdedn průbojný jedinec dokáže až neuvěřitelné veci, které najednou všichni začínají sem tam i oceňovat, ale staví se dost pasivně. Miluju Sci-Fi, a když k tomu přidáme špetku romantiky a dobrodružství, mírně zamícháme, tak máme výbornou podívanou. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Celou dobu čekáte na nějakou pointu, kterou byste si z filmu vzali a konstatování, že nejsme ještě zralý na něco víc než na pac a pusu kdesi ve vesmíru na pláži prostě nestačí k uspokojení. Mého tedy ne. Zemeckis pohřbil slibný projekt neuvěřitelně debilním koncem. Škoda. S 90% procenty filmu jsem jinak spokojen, ale tak idiostký konec 2 hvězdy ubírá. Opět škoda. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Tá (zbytoče) prepalená stopáž to zbytočne zabíja, ale nápad a spracovanie to celé beré dojmu nahoru. Byť Zemeckisom, tak by som celý úvod úplne vystrihol. Kamera, scenár a Zemeckiho preciznosť, sú veci, ktoré sa nedajú vytknuť. Za mna-doporučenie! ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad a místy napínavé. Celkově to byl ale spíš pohled na zneuznalou vědkyni, která toužila po uznání. Milsotný příběh takový vlažný a mimozemšťani nedořešení. ()

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama