Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mám velmi smíšené pocity. Prvních asi 40 minut sem se málem ukousal nudou. Poté se tedy začalo něco konečně dít, spousta věcí o bohu mě opět totálně usadila v nudě. Děj začne být zajímavý až když hlavní hrdinka konečně cestuje vesmírem, ale to přece není důvod natočit na tohle téma 150 minut dlouhou vatu. Můj názor je, že Robert Zemeckis po dokončení svého posledního dobrého filmu (Forrest Gump) by se měl již odebrat na odpočinek. Tahle látka mu rozhodně nesluší. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Inteligentní sci-fi, u které ovšem střihač ostudně zaspal. Vím, že leckdo by chtěl ještě přídavek, ale na mě to bylo opravdu moc dlouhé. Nic to ale nemění na tom, že Robert Zemeckis znovu potvrdil svoje kvality, předkládá promyšlené scény, vyhnul se nějakým oslizlým vesmírným monstrům a nechal promlouvat chytrý příběh plný dobře položených otázek a nedoslovných odpovědí. Místy nicméně hodně americké (nebojácná Jodie si jde za svým snem), ale pořád slušné. Jak je zřejmé, Kontakt je budovaný jako reálná fikce, která nesází na velkolepé triky. Asi mu to sluší víc. 70% ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Jakmile stopáž snímku přesáhne 2 hodiny, mám velký obavy, že mě zachvátí nuda a budu se jen silou vůle držet, aby můj prst nestiskl šipku doprava. Kontakt je jeden z mála filmů, kde jsem tenhle stav vůbec neměla. A to i přes fakt, že většina snímku je ve stylu: dlouho se bádá a poslouchá šustění z radarů, pak se ještě chvíli bádá, další šustění, pár dialogů o víře a vědě, bádání, šustění, další dialog, další bádání, jinej druh šustění a podobně. Jistě je to i zásluhou neskutečně do role zažraný Jodie Foster, že si Kontakt udrží pozornost od začátku do konce. Pak je tu taky docela zajímavá myšlenka, nebo aspoň jak jsem jí pochopila, jestli se dá na vědu pohlížet jako na druh víry. Do toho si připočtěte pár pěknejch hereckejch výkonů a krásně udělanej konec v rotující kouli a máte tu netypickou, zajímavou a inteligentní sci-fi, co má hodně co nabídnout. A na konec jednu hlášku, co mi utkvěla v paměti... (Po nalezení několika tisíc papírů s mimozemskými daty. "Co je to?" "Může to být cokoliv. První vydání Encyklopedie Galactica." "Instrukce pro nás ohledně kolonizačních procesů." "Mojžíš a jeho bilion dalších přikázání.") ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výtečná inteligentní sci-fi o tom, jak by to mohlo vypadat, kdyby nás kontaktovali emzáci. Osobně ho řadím k tomu nejlepšímu v žánru. Scénář založený na skvělé knížce Carla Sagana sice logicky hodně z předlohy seškrtal, ale zachoval si důvěryhodnost a přesvědčivost. Některé možná příliš melodramatické momenty mi nepřijdou jako velká chyba. Zemeckisova režie je efektní i efektivní, Jodie Foster hraje jako o život a vůbec málokterý film mě dokáže tak spolehlivě upoutat do křesla. Contact jsem viděl hodněkrát a ještě hodněkrát se na něj určitě podívám - zaručeně má pevné místo v mém osobním TOP 10. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Robert Zemeckis teraz necháva svoju povestnú detskú hravosť a zanietenosť pre špeciálne efekty pred bránami štúdia a uhladeným spôsobom nám servíruje príbeh o tom, ako by mohlo vyzerať tak trochu iné spojenie sa s Vesmírom. Ale pozor! Kontakt určite nie je film pre všetkých a tí, ktorí si pod pojmom sci-fi predstavujú slizkého votrelca, či obrneného predátora, by sa mu mali zrejme vyhnúť - alebo sa pred pozeraním zbaviť všetkých predsudkov a vyčistiť si myseľ. Každopádne, ak sa vám to podarí, budete sladko odmenený - mystický (dalo by sa povedať, že až transcendentálny) zážitok v podobe brilantného finišu vám z pamäte len tak rýchlo nevyprchá. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Vystoupení Billa Clintona bylo převzato z tiskové konference z Bílého domu z roku 1997 a mírně poupraveno, aby ve filmu dávalo smysl. (HellFire)
  • Nevidomý vědec (William Fichtner) se jmenuje Kent Clark, což je přehozené občanské jméno Supermana – Clark Kent. (awful)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama