Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

Lima 

všechny recenze uživatele

Chytře napsaný příběh, který působí tak věrohodně, že by se klidně třeba zítra mohl stát. Přesně naplňuje význam sousloví VĚDECKO-fantastický film. Knižní předlohu Carla Sagana jsem četl, ale film je ještě lepší, ač to zní divně.... BTW Johny_MH nemáš pravdu. Contact nebyl propadák. V USA vydělal přes 100 milionů.Jenom u nás vyšuměl bez většího zájmu. Asi je to tím, že pokud ve sci-fi nelítá vesmírný šmejd a nechrlí laserové paprsky, tak naše divácká obec nemá zájem. Viděl jsem v kině na širokém plátně a byl to můj největší filmový zážitek roku....Vegané, tak kde ksakru jste? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James V. Hart, Michael Goldenberg .. Bůh prostě není, jen si ho vytvořilo lidstvo, když jim bylo smutno. __ Dobrý nápad, ovšem úlisná režie, moře schématických klišé a těžkopádná délka uberou dosti bodů. Stejně tak náboženské kecy okolo zachyceného signálu a posuzování vhodnosti kandidátů podle množství jejich víry před prvním poklusem odcestovat. Pokus druhý je rozhodně vizuálně zajímavý, ovšem sentimentální kontakt nějaké vyvrcholení úplně pohřbil a tečka v podobě zatajeného osmnáctihodinového záznamu už nepříjemnou pachuť nezvrátila. Jiná nenápadná sci-fi z téhož roku - Gattaca - je mnohem lepší a chytřejší. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi na tom líbila konfrontace střízlivé osoby, opírající se o fakta, s něčím vědecky nevysvětlitelným, čemuž lze jen věřit. Když byla Jodie Foster nechtěně přinucena převzít McConaugheyho rétoriku o víře, tak to byl hodně silný moment. A díky němu dostala McConaugheyho postava konečně smysl. Natočené to bylo hezky, nejsilněji na mne ale působila smrt otce hned ze začátku. Samotná scénka po průletu červí dírou mne trochu zklamala. A dost mě iritoval John Hurt v roli jakého nejvyššího ilumináta, nebo co to mělo bejt. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Možno nesadne každému, ale svoju cieľovú skupinu si dozaista nájde. Naskytlo sa mi veľmi náročné, sumárne hodnotenie, ktorého pohyb kľučkuje v relatívne veľkom rozmedzí 7-9/10. Aby však bolo v rámci možností spravodlivé, urobím presný sek stredom pieskoviska a vznikne solídne čísielko 8/10. __ Kontakt si vás získa predovšetkým pokiaľ pasujete do skupiny milovník sci-fi, prípadne radi pátrate po neznámom odhaľovaní veľkých tajomstiev alebo jednoducho milujete premýšľanie nad nekonečným univerzom. Na druhej strane môže odradiť obyčajný, ničím nevypovedajúci soundtrack, pre niekoho veľmi zdĺhavá a natiahnutá stopáž. A výsledok? Ten už závisí od vášho osobitého vkusu a kritérií. Viac nechcem napovedať.. musíte vidieť sami. Recenzia zde ()

choze 

všechny recenze uživatele

Věda versus víra v jednom z mála neakčních sci-fi 90. let a la GATTACA. Film pokládá zajímavé otázky, postavy staví před silná dilemata, děj plný zvratů připomíná jízdu na horské dráze, byť tempo nijak závratné není, a rozuzlení je výborné. Stejně jako výkon Jodie Foster. A moc se mi líbila postava tajemného, nevypočitatelného a neukotveného miliardáře Haddena tahajícího v pozadí za nitky. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Vědci na základně běžně používají různé technologie jako např. vysílačky, mobilní telefony, benzínová auta, mikrovlnné trouby, atd. - čímž by však byl vlivem interferencí zcela znemožněn příjem velmi slabých signálů ze vzdálených hlubin vesmíru. Ve skutečnosti se výzkumné pracoviště SETI nachází v cca 175 km rozlehlé tzv. United States National Radio Quiet Zone, v níž je používání těchto - a mnohých dalších bezdrátových či RF signály rušících - technologií zákonem vesměs zakázáno, popřípadě silně regulováno. (Lasskoun)
  • Jodie Foster (Ellie Aroway) byla později (v létě 2011) jedním ze 2400 dárců, kteří finančně přispěli ke znovuobnovení programu SETI poté, co federální vláda i americký stát Kalifornie zrušili státní granty pro výzkum mimozemských civilizací. (Lasskoun)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) se o film zajímala od roku 1995, ale nakonec od produkce odstoupila. Vrátila se až díky nové verzí scénáře. (HellFire)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama