Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (40)

  • Na téma koexistence vědy a náboženství Jodie Foster (Ellie Arroway) řekla: "Carl Sagan často mluvil o Bohu mezer. Vždycky, když se v našem racionálním systému objasňování věcí vyskytne mezera - například když nemáme odpověď na otázku, jak vzniklo slunce - dosadíme si do mezery jako vysvětlení Boha. Ovšem čím více mezer věda zaplní, tím menší místo pro Boha zbyde." (NIRO)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) má sice velmi dobré vzdělání, ovšem obory jako fyzika či astronomie ji vždy naprosto míjely: "Šest měsíců před natáčením jsem ale začala dřít: černé díry, galaxie a všechny tyhle věci. Většinou jsem ale četla dětské knížky, těm jsem ještě tak rozuměla." (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 90 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 100,9 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 171,1 mil. (NIRO)
  • Právní zástupci Bílého domu vytkli filmařům, že ve svém příběhu zcela mimo kontext použili digitálně zmanipulované záběry prezidenta Billa Clintona - s čímž měl Robert Zemeckis zkušenosti už z Forresta Gumpa (1994). Režisér na to reagoval slovy, že "prezident Spojených států je veřejným majetkem. Pracuje pro nás." (NIRO)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) na otázku strachu z případných mimozemských civilizací svého času odpověděla: "Jsme formováni tím, čeho se bojíme. Věřím, že v každém z nás se skrývá malé dítě, které má strach se zelených mužíčků, kteří ho mohou unést a pak s ním provést bůhvíco. Strach je vůbec nejzajímavějším výchozím bodem filmu. Všechny velké filmy jsou o tom. (NIRO)
  • Když doktorka Arroway (Jodie Foster) nastupuje do letadla, je vidět vlajka Burkiny Faso. Červená symbolizuje socialistickou revoluci a zelená přírodní bohatství této země. Vlajka byla přijata v roce 1984, kdy byla země po sérii vojenských převratů přejmenována právě na Burkinu Faso, což je v překladu „Země nepodplatitelných“. Barvy zároveň odkazují k solidaritě vůči ostatním africkým státům a zlatá hvězda připomíná vůdčí světlo revoluce. (Tomas.Jezek)
  • Nevidomý vědec (William Fichtner) se jmenuje Kent Clark, což je přehozené občanské jméno Supermana – Clark Kent. (awful)
  • Natáčelo se od 24. září 1996 do 28. února 1997 ve státech USA Kalifornie, Nové Mexiko, Florida, Washington, D.C., Arizona a Virginia. Pak také v Kanadě, Portoriku a na Fidži. (Varan)
  • Teleskop na začátku filmu se nazýval Arecibo a nacházel se v Portoriku. Měl průměr 304 m, poloměr křivosti 265, a při ploše 70 000 m2 obsahoval 40 000 hliníkových segmentů. Fungoval od roku 1963. V září 2017 byl poničen hurikánem Maria a o tři roky později se začala nosná konstrukce plošiny rozpadat a způsobila zásadní poškození reflektoru. 1. prosince 2020 pak došlo ke zřícení celé plošiny do plochy reflektoru a k nevratné destrukci přístroje. (San Miguel)
  • Natáčení probíhalo v astronomické observatoři Very Large Array v Socorru v Novém Mexiku. (Terva)
  • Film získal v roce 1997 cenu Hugo za nejlepší dramatickou prezentaci. (Terva)
  • Jodie Foster (Ellie Aroway) byla později (v létě 2011) jedním ze 2400 dárců, kteří finančně přispěli ke znovuobnovení programu SETI poté, co federální vláda i americký stát Kalifornie zrušili státní granty pro výzkum mimozemských civilizací. (Lasskoun)
  • Vystoupení Billa Clintona bylo převzato z tiskové konference z Bílého domu z roku 1997 a mírně poupraveno, aby ve filmu dávalo smysl. (HellFire)
  • Poznámka doktorky Arroway (Jodie Foster) z konce filmu, že kdyby byli lidé jedinou živoucí formou ve vesmíru, tak “by to bylo ohromné plýtvání místem“, je slavná věta vyřčená Carlem Saganem. (HellFire)
  • Jena Malone, která si zahrála mladou Ellie Arroway, má hnědé oči. Musely být proto digitálně upraveny, aby odpovídaly modré barvě očí Jodie Foster. (HellFire)
  • Barevná škála, začínající červenou a končící zlatou, kterou vidíme při cestování tunelem, odpovídá barvě čaker. (HellFire)
  • Předlohou pro postavu doktorky Arroway (Jodie Foster) byli dva průkopníci radioastronomie ze 30. a 40. let 20. století, Grote Reber a John Kraus. (HellFire)
  • Během produkce zemřel autor knižní předlohy a producent filmu Carl Sagan, kterému je snímek věnován. (HellFire)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) se o film zajímala od roku 1995, ale nakonec od produkce odstoupila. Vrátila se až díky nové verzí scénáře. (HellFire)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama