Reklama

Reklama

Spisovatelka Helen a herečka Madeline se dlouhá léta nenávidí. Madeline totiž přebrala Helen snoubence Ernesta. Teď všichni tři překročili padesátku a místo toho, aby jejich životy a kariéry nabíraly na obrátkách, padají strmě ke dnu. Z Ernesta, který byl kdysi špičkový plastický chirurg, se stal alkoholik a skončil jako maskér mrtvol. Helen přepadne osobní krize a má tendenci nesnesitelně přibírat na váze. Sedm let poté co se Ernest a Madeline vzali, skončí k nepoznání ztloustlá v blázinci, kde jí sice psycholožka dokáže pomoci, ovšem zcela jinak než čekala. Omylem totiž Helen přivede na myšlenku Madeline zavraždit. Také Madeline si uvědomuje, že doba, kdy se všichni muži kořili jejím půvabům a leželi jí u nohou, je dávno pryč. Ale všechno se dá změnit. Zvláště pokud jim do života vstoupí záhadná čarodějka Lisa disponující elixírem věčného mládí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 58,4 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 149 mil. (NIRO)
  • Kvůli alergiím na kosmetiku byla pro Meryl Streep (Madeline) vytvořena speciální protéza, díky které zestárla o 10 let. Herečka s ní nebyla příliš spokojená, protože díky ní dle jejích slov vypadala spíš na sedmdesát. (griph)
  • Při detailnějším pohledu na elixír, který postava Madeline (Meryl Streep) vypije, jsou v jeho obsahu vidět siluety a obličeje lidí. (Dixieboy)
  • Z finálního sestřihu zcela vypadla postava ztvárněná Tracey Ullman. Ta hrála barmanku, která pomáhá Ernestovi (Bruce Willis) po útěku z večírku. V původním konci filmu se po 27 letech postavy jako spokojený pár důchodců setkaly s frustrovanými nemrtvými Helen (Goldie Hawn) a Madeline (Meryl Streep). Po negativním přijetí testovacím publikem si však Robert Zemeckis uvědomil, že šťastný závěr ruší hořký tón celého filmu a závěr byl změněn. Pro urychlení tempa filmu byly rovněž vystřiženy scény s agentem Madeline (Jonathan Silverman) nebo scéna, kdy Ernest vytahuje zmrzlou Madeline z lednice. V původním traileru však záběry z těchto scén zůstaly. (kenny.h)
  • Postava Helen má světle hnědé a později zrzavé vlasy. Její herecká představitelka Goldie Hawn má ve skutečnosti blonďaté vlasy. (jezurka42)
  • Lektvar je ve filmu vyobrazen jako růžová éterická esence. V původním scénáři byl však popsaný jako hustá šedá rtuťovitá tekutina. (jezurka42)
  • Meryl Streep (Madeline) nebyla nadšená z toho, že se film silně spoléhá na vizuální efekty. Natáčení filmu přirovnala k návštěvě u zubaře a prohlásila, že tento film je její první a zároveň poslední projekt s vizuálními efekty. Nakonec nebyl. (jezurka42)
  • Po většinu filmu nosí Madeline (Meryl Streep) bílou barvu oblečení a Helen (Goldie Hawn) červenou. Jedinou výjimkou byla Helenina fantasy sekvence, ve které měla Madeline na sobě červené šaty a Helen bílé. Tato varianta je vyobrazena i na hlavním plakátu k filmu. (jezurka42)
  • V jednom rozhovoru pro britskou televizi se moderátor zeptal Meryl Streep (Madeline), proč vzala tuto pro ni velmi netypickou roli. Streep odpověděla, že role je natolik originální, že si ji nemohla nechat ujít. (jezurka42)
  • Tvůrci vytvořili speciální pneumatickou podprsenku, která se měla naplnit vzduchem a vytvořit dojem, že ňadra Meryl Streep (Madeline) mládnou a zpevňují se poté, co vypila elixír. Trik však nevypadal dostatečně realisticky, a tak se musela za Streep postavit její kostymérka, která mimo záběr posouvala hereččina ňadra do požadované výšky a polohy. (GASTON73)
  • Děj filmu se odehrává v rozmezí 51 let, od roku 1978 do roku 2029. (GASTON73)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. července 1992 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama