Reklama

Reklama

Šachová novela

  • Německo Schachnovelle (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmová adaptace románu Stefana Zweiga se odehrává v roce 1938, krátce před druhou světovou válkou, kdy vojska wehrmachtu vpadnou do Rakouska. Advokát Josef Bartok a jeho žena Anna se snaží uprchnout do Spojených států. Než se jim to však podaří, Josefa zatkne gestapo. Když odmítne spolupracovat a prozradit jakékoli informace o záležitostech šlechty a duchovenstva, je umístěn do samovazby. Jediný předmět, který se mu tam podaří propašovat, je šachová knížka. Během několika následujících měsíců se naučí všechny šachové strategie a hraje imaginární partie, ve kterých v hlavě pohybuje černými a bílými figurkami. Tato rozpolcenost nakonec vede k rozpadu jeho ega i osobnosti a prohrané hry v něm probudí touhu po pomstě. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre fajnšmekrov a ľudí, čo pri filme radi premýšľajú a nechcú dostať filmovú pointu podanú na zlatej tácke. V tomto prípade s ak nej treba dopracovať. To prelínanie reality, spomienok a snov bolo naozaj prepracované. A k tomu nosná kostra príbehu o morálke v čase biedy ľudského ducha. Spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Jak moc dokáže člověka zničit, když mu například vezmete knihu, která byla zprvu dokonce jim nechtěná. Ale bez ni jakoby byl jeho dřívější život úplně pryč, jakoby to bylo to poslední, co jej alespoň vzdáleně něčím připomíná. Vyjma jedné scény bez fyzického týrání a přesto, nebo spíše právě proto tak silné. Stále se opakující dny, nevědomost a samota. "Erich", nebo Böhm jsou potom svým způsobem krátkým vykoupením ze stereotypu. U prvního jmenovaného jsem každou jeho návštěvu čekal, jestli promluví více, než má povoleno. I díky jeho pohledu mi přijde opuštění hotelu doktorem Bartokem jako vůbec nejsilnější scéna. Navíc ten kontrast s krátkou exkurzí do jeho života před tím vším... Naprostá destrukce osobnosti a samozřejmě šachy, prakticky veškeré partie výborně natočené, včetně těch hotelových. Ta na lodi vůbec nejlepší a to i přesto, že se ze všech démonů mohlo lehce ubrat. Oliver Masucci výborný, zase bych mohl vzpomenout na rozdíl jeho doktora Bartoka. 80% ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dobre vedený film, ktorý postupne mapuje to, ako človek stratí kontrol nad svojím rozumom a svojou osobnosťou. Prostredie, choreografia a výprava sú autentické, pôsobia dojmom vernosti danej doby. Ku štvrtej hviezdičky mi chýba o stupeň údernejší záver, trochu viac prepracovaná scéna, ktorá zachytáva „odhlásenie“ pána Bartoka z hotelu a dominantnejšia záporná postava. Až na toto sa jedná o vydarený psychologický snímok s veľmi dobrým výkonom herca Olivera Masucciho. Po veľmi dlhej dobe pomerne kompaktný film z rúk režiséra P. Stölzla. Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zweig si příliš hleděl dokonalosti, jak v životopisech, tak novelách či povídkách. Prozkoumat vztah mezi jeho životopisy a povídkami by asi bylo záslužné. Snad jí i dosáhl, přestože dokonalost sama není tvůrčí podmínkou. Domnívám se, že o podobnou dokonalost usiluje i Philipp Stölzl ve svém zpracování Zweigovy Královské hry (přejmenování na Šachovou novelu tomu nenasvědčuje). Zda jí dosáhl či nikoli, si asi musí přebrat každý sám. Nechci zde probírat či porovnávat různá zpracování, ale přesto mě jen příměr zajímá: Tulák po hvězdách Jacka Londona. Tedy téma kontrolované opuštění trudné existence a návrat do ní. V něm se Zweig dostal mnohem dál: žádná jiná (skutečná či pomyslná) existence není bez vlivu na bytí v tomto světě. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Literárna predloha je dokonalá a pre mňa osobne predstavuje jeden z vrcholov Zweigovej tvorby a dokonca aj nemeckojazyčnej literatúry. Lenže táto látka sa mi vždy javila ako krajne nevhodná na filmové spracovanie. Je to útla novela a vzhľadom na neveľký rozsah sa v takýchto prípadoch zvykne filmovo nafukovať, vypĺňať vsuvkami, naťahovať a prílišne pitvať pasáže, ktoré na papieri zaberali pár stránok. No proste spraviť všetko preto, aby sme dostali takmer dvojhodinový film. Sklamanie to nie je, ale ani nadšenie predstierať nebudem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Berlíne, Mníchove a Viedni. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama