Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Recenze (3 054)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovo vrcholné dílo, nejlepší výkon Toma Hankse (zatím), úžasný výběr muziky (soundtrack *****), krásná Robin Wright Penn a dokonalý poručík Dan, který koupil tu nejlepší ovocnářskou firmu na světě :-) Co si ještě přát víc ? ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Kinematografie je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. Například jsem šel jednou s tatínkem do kina na zajímavě vyhlížející film. On, takřka filmový analfabet, a já, jedenáctiletý klučina, jsme se celou dobu smáli a plakali - už tehdy jsem poznal, že mám co dočinění s takřka geniálním filmem. A taky že jo. Nevím, co obdivovat dřív - do detailu promyšlené, skvělý scénář, Silvestriho slzopudnou hudbu nebo herecké výkony. Je to dokonalé filmové dílo s dvěma vadami na kráse - svou dokonalost si až příliš uvědomuje, takže může vypočítavě vodit diváky za nos, a navíc ukradlo všechny Oscary Shawshanku. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je protě dokonalost sama. A nejen proto, že jsem se díky němu stala filmovým fandou. Při každém zhlédnutí vás dojme a pohladí na duši, což se vám u většiny filmů nestane. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2011, Oscar 6 : Nejlepší film, Režisér, Herec HR - Tom Hanks, Scénář - A, Vizuální efekty, Střih + 7 nominací: Herec VR - Gary Sinise, Výprava, Kamera, Hudba, Zvuk, Střih zvukových efektů, Masky ()

Lima 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu bych mohl napsat téměř totéž, co u Pulp Fiction. Tehdy, v době premiéry, jsem studoval v Českých Budějovicích a v tamějším kině jsem si nemohl nechat ujít promítání, zvláště po přečtení nadšené zmínky v Cinemě (tehdy – po vedením Ivy Hejlíčkové – ještě za něco stála). V kině nás bylo asi dvacet lidí, na konci se kinosálem sborově ozývalo posmrkávání, spojené s utíráním slziček do kapesníku. A co bylo dál? Já pak, plný nadšení, doporučoval ´Forresta´ všem kamarádům a známým na fakultě a je obdivuhodné, jak v době, kdy ještě nebyl internet (a mobily měly velikost menšího kufříku a pouze ve vlastnictví několika vyvolených) zapracovala pozitivní šeptanda. Totiž o pět dní později, v den předposledního promítání, jsem si chtěl zážitek zopakovat a měl jsem smůlu – bylo vyprodáno! Tehdy se ještě premiéry a filmy obecně nasazovaly do kin pouze na týden, na rozdíl od dnešních multiplexů, ale u Forresta učinili vyjímku a prodloužili promítání o další týden a téměř všechna promítání byla plná. Co vím, tak Forrest pak plnil kinosály po celé republice ještě další minimálně rok a půl po premiéře. To víte, tehdy jste si nemohli stáhnout odporný kinorip z internetu :o), ale za zážitkem jste si museli pěkně po svých do vašeho biografu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

No comment, film, který jsem snad viděla nejmíň 5x a pokaždé se mi líbí minimálně stejně, jako poprvé. Přestože je to jednoznačně citově vydírající film, nemůžu hodnotit jinak, než maximálně. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks ve své asi nejlepší roli, pod taktovkou Roberta Zemeckise aneb fiktivní biografie fiktivního hrdiny své země. Naprosto neokoukaný hrdina, který všemi nesnázemi propluje s elegancí a pořádnou dávkou štěstí, které si ani neuvědomuje. Byl by pro nás život jednodušší, kdybychom byli jako Forrest? Neodvažuju se říct ano nebo ne, ale když se do filmu ponoříte, možná si svoji odpověď najdete. Skvělá Silvestriho hudba podbarvuje ohňostroj nikoliv marnosti, ale skvělých hereckých výkonů. 100% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Forrest byl všude, byl vším. Dokázal rozesmát i rozplakat. Neoplýval bůhvíjakým intelektem, ale svým lehce naivním přístupem k životu dokázal vzpružit snad každého, koho kdy potkal. Mě nevyjímaje. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Cival, Anthony, kiddo, sharky, cheyene, Indy, kopfa ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tento film člověk může zhlédnout třeba tisíckrát a pořád ho bude uchvacovat...je naprosto jedinečný a úžasný. A navíc: mnoha a mnoha lidem ukázal, že zbytečně dělají věci, který tak úplně nedávají smysl... :'-) ČLOVĚK MÁ ASI NĚKDY MÁLO KAMENŮ... ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Jedna z vyjímek, kdy filmové zpracování je lepší než knižní předloha. Tu (od Winstona Grooma) jsem četl až po shlédnutí filmu, který jsem viděl poprve v roce 1994, snad týden po Pulp Fiction ( tak silné nabídky v kinech se myslím jen tak nedočkáme), a příběh v ní tak pěkně neplyne, jsou tam i věci jako, že Forest letí na měsíc či je přeborníkem v zápase řeckořímském, prostě film po stránce příběhové je určitě lepší. Jako celek (režie, scénář, herecké výkony, triky) pak patří mezi to nejlepší co se na konci 20 století natočilo a i při vícenásobném zhlédnutí nijak nenudí. Zase kdyby knihy nebylo, tak by nebylo ani Foresta Gumpa... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Cokoliv, co člověk řekne o tomhle snímku, už zaručeně řekl někdo před ním. Co mám napsat, abych se po nikom neopakoval? Raději se omezím jen na strohé konstatování - SKVOSTNÉ! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film příjemný jak na srdci tak na duši. Celý příběh je sice brán s nadhledem, ale tak nádherně, že se chvílemi zdá jako by v něm nechal Zemeckis s Hanksem duši. Tom Hanks předvedl naprosto nepřekonatelný výkon a dokázal, že i dobří herci dokáží nemožné. To se pak po shlédnutí filmu jen těžko odlepuji oči od obrazovky. Ve chvíli kdy jsem si šel lehnout jsem si začal promítat stále dokola a dokola tak laskavý příběh až jsem z toho neusnul a prakticky ani moc nenaspal. Až tak na mě Forrest Gump dolehl. I když je plný emocí a srdceryvných scén, které obyčejně přehlížím zde jsou natočeny tak chápavě až je s podivem, jak to panu režisérovi vyšlo. Ihned se mi Forrest Gump vyšplhal na první místo nejlepších dosud shlédlých filmů...zajímavé je, že trvalo relativně dlouho než jsem se donutil na něj podívat. Vyplatilo se to! --- Co máš s pusou? - Od narození, pane - Tak to moc nevystrkuj, ještě s tim trkneš o nálož. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu stejná váhová kategorie jako protěžovaný Shawshank. Film brilantně nadesignovaný tak, aby chytil za duši, film s dobře utajenou manipulativností a lacinými gesty, které na první pohled zcela zmizí ve vycizelované hře s diváckými emocemi. Přehledný narativ, který se líže jako dobrá zmrzlina, je příjemně sladký a voní po jahodách. Jenže jako každá zmrzlina je to spíš chutný dezertík. Pravda, Zemeckis a Hanks jsou mistři cukráři a Forrest je po všech stránkách vymazleným zákuskem. Svojí čitelností, dobře vytvořenou iluzí intimity i pěkně zaobalenou myšlenkovou strukturou je prostě Forrest Gump laskominou pro masy. Jenže já mám zkrátka radši hlavní filmové chody, proto je tahle dojemná sladkost pouze čtyřhvězdičkovou záležitostí. V hollywoodském velkofilmu je ale příběh chromého kluka, který projde novodobými americkými dějinami s lehkostí a nadhledem geniálního idiota opravdu vzácným zjevem a utkví ve vzpomínkách na dlouho. Jenže pro mě už nikdy nebude tak intenzivní jako po prvním klukovském shlédnutí... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bez tohohle filmu si neumím představit Zemeckise... Byl by známý, ale nebyl by věčný .... tenhle film má v sobě naivitu v podobě Hankse a i celkovou realitu v podobě překážek v jeho životě...V tomto filmu je tolik moc skrytých fórků až to nejde spočítat. Vymyšlení smajlíků, štípnutí do zadku, hraní ping-pongu, projev v armádní uniformě na srazu hipíků, protiválečného hnutí a mnohem více. Krom toho všeho, je tu neuvěřitelná přehlídka "neviditelných" speciálních efektů, které postřehne minimum diváků. Geniální herectví Toma Hankse v roli tupce, který je vlastně génius. Jeden z mála filmů, na které nedám ani s dabingem dopustit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eric Roth .. Bezchybné dílo ... no, jen ten běh mohl být lehce kratší :-). Jinak opravdu bez výhrad, skvělé po všech stránkách a super životní výkon Robert Zemeckis & Tom Hanks. Moc to "nepitvejte" a nechte se unášet překrásně slazenou filmovou dokonalostí! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Promyšlená struktura vypravování, skvělí herci, nádherná hudba, úžasné efekty, krásná kamera (zvláště když Forrest běhá). A to peříčko - geniální, dokonalé, mistrovské, dojemné, vtipné, krásné... Bože, dochází mi vhodné přívlastky. Nejlepší film co jsem kdy viděl. PS: četl jsem i knihu a musím říct, že film dostal jednoho z nejzaslouženějších Oscarů za adaptovaný scénář: všechny změny (a je jich dost) oproti knize jsou jen ku prospěchu. ()

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama