Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 055)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dodneška si nemůžu odpustit, že jsem tenkrát začátkem konce století nenakoupil ty akcie Jablečné společnosti. Nu, co už nadělám, že Forreste... :-/ . . . Tak aspoň, že si člověk může dáchnout při koukání na tuhle skvělou oddechovku na báječném jablečném monitoru z báječného jablečného komplíku, že Forreste... A to je vlastně celý, protože jinak je tenhle filmek samozřejmě neuvěřitelně přeceňován a vlastně to vůbec nikomu a ničemu nevadí, baže, Forreste... Svět je prostě takový a nenaděláme ničehož, takže Forreste... :o) - - - P.S. A pozdravuj maminku, Forreste... %-[] ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks po Philadelphii hraje v dalším skvělém drama. Pod taktovkou tvůrce Návratů do budoucnosti předvádí jeden ze svých životních výkonů. Forrest je obyčejný kluk s podprůměrným IQ a proto ho skoro nevezmou do školy... za svůj život toho, ale stihne opravdu hodně: Udělat vysokou školu, hrát americký fotbal, porazit Čínu ve stolním tenise, založit firmu na lov krevet, setkat se s americkými prezidenty, ale také mu zemře mamimka a jeho jediná opravdová kamarádka Jenny. Závěrečná scéna, kdy Forrest sedí u hrobu Jenny, je opravdu velmi velmi dojemná a kapičky mi při ní ukápne vždy. Skvělý vedlejší výkon také podává Gary Sinise alias poručík Dan. Naprosto po právu získané Oskary.... není co dodat, kdo neviděl má díru ve vzdělání!!! ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump je nejlepší film všech dob. Je jasné, že mnoho z vás s mým názorem nebude souhlasit, ale já si stojím za svým. Co film dělá tak skvělým jsou emoce, které pocítíte během sledování. Začíná jako komedie, přes rodinný snímek, přes drama a depresivní thriller zpět k rodinnému snímku. Tenhle film mám rád, a navždy zůstane v mém srdci na prvním místě. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalej film. Robert Zemeckis stvoril genialni film a je to urcite to nejlepsi co kdy reziroval. Na tomhle skutecne neni co vytknout, smutne momenty stridaj ty vesele, ty vesele stridaj napinave atd. ale vubec to nepusobi preplacane. Nejradsi mam cast filmu, kdy je Forrest ve valce, ale vsechny casti jeho zivota jsou necim zajimave. Herci jsou naprosto uzasny v cele s dokonalym Tomem Hanksem, ktery po pravu dostal oscara, protoze roli Forresta zvladl fakt bezchybne. I kamera, rezie a vynikajici hudba nemaj chybu. Sice by si Shawshank nejakej oscar zaslouzil, ale v porovnani s Forrestem musim rict, ze Forrest si je zaslouzil vic, minimalne ten za hlavni muzsky vykon. Tomuhle filmu proste neni co vytknout, da se na nej divat porad znovu a znovu a vzdycky vas dojme. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (164)

  • Film mal obnovenú premiéru v kinách IMAX na počesť dvadsaťročného výročia v septembri 2014. (WalterIK7)
  • Autobus, ktorý vozí Forresta (Tom Hanks) do školy, je Chevrolet 2-Ton Ward z roku 1941. Chuligáni ho zas naháňali na aute Ford F-1 z roku 1951. Zbraň, ktorú poskladal v rekordnom čase, bola M14. Pri pochode džungľou vo Vietname nosí pri sebe pušky M16 a XM16E1 a vo vaku raketomet M72 LAW. (Raccoon.city)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama