Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 056)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dodneška si nemůžu odpustit, že jsem tenkrát začátkem konce století nenakoupil ty akcie Jablečné společnosti. Nu, co už nadělám, že Forreste... :-/ . . . Tak aspoň, že si člověk může dáchnout při koukání na tuhle skvělou oddechovku na báječném jablečném monitoru z báječného jablečného komplíku, že Forreste... A to je vlastně celý, protože jinak je tenhle filmek samozřejmě neuvěřitelně přeceňován a vlastně to vůbec nikomu a ničemu nevadí, baže, Forreste... Svět je prostě takový a nenaděláme ničehož, takže Forreste... :o) - - - P.S. A pozdravuj maminku, Forreste... %-[] ()

Shit 

všechny recenze uživatele

no co k tomu říct, takovýhle filmy se točej jenom jednou za život. Tom Haks dostal absolutně právem Oscara, jeho výkon byl mimořádný a neopakovatelný, nedokážu si představit že by ho dstal někdo jinej. Celý film je dokonale poskládán a má i dobrou hudbu a režie je prostě a jednoduše úžasná,ani na chvilku se vám nestane, že byste vypadli z děje, je to mistrovský a životní dílo Roberta Zemeckise ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Můj opravdu zamilovaný film, na který se kdykoliv znovu s chutí podívám. Dokonalý příběh, skvělí herci, ať už Hanks, Penn nebo Sinise, kterého jsem si jako beznohého povaleče zamiloval. Nesmím zapomenout na soundtrack, který si pouštím pravidelně, když se chci trochu rozveselit nebo zahnat nějakou depku. A ta hromada narážek na různé události... Do dnes nacházím další a další, které jsem zatím nepochopil. Pro mě rozhodně film v TOP 10. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

(1001) Život je jako role toaletního papíru. Trháš, trháš, všechno v cajku, ale jednou papír dojde a ty skončíš se špinavou krdelí. ---- Dodatek: Při četbě knihy Malé dějiny filmu od Jarka Kupśće jsem našla další roztomilý komentář k tomu, proč je Forrest fuj: "Počkej, Forreste! Miliony lidí zbožňují tvou přihlouplou nevinnost. Ale starého profesora Flickera neoklameš! Tvoje postava symbolizuje všechno, co je na moderní společnosti problematické: jdeš životem, aniž bys zaměstnával mozek, hraješ fotbal, bojuješ ve válce, běžíš maraton a dosahuješ obchodního úspěchu, aniž by ses o něj snažil, zatímco ti kolem tebe, kterým na lidstvu záleží, ztrácejí nohy nebo umírají na Aids, jako by svědomí bylo v dnešním světě hlavním hříchem! Co to má být za poselství?!" ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty si hlúpy alebo čo?“ V roku 1994 porazil skvelý FORREST GUMP na Oscaroch skvelé VYKÚPENIE Z VÄZNICE SHAWSHANK tak, ako len vládal. Teda mu zobral všetko. Diváci i kritici si veľkolepý príbeh najgeniálnejšieho idiota na svete zamilovali. Nečudo - talentovaný Robert Zemeckis (KTO OBVINIL KRÁLIKA ROGERA?) im/nám porozprával s použitím najmodernejších počítačových efektov svojskú históriu Ameriky. Gump v strhujúcom podaní Toma Hanksa pláva desaťročiami, zažíva pády prezidentov, loví krevety, učí Elvisa tancovať, bojuje vo Vietname a miluje svoju Jenny (Robin Wrightová Pennová). Jeden dialóg za druhým by sa dali tesať do kameňa ("Kto je to?" - "MIestny magor"). Detto super hlášky („Na Vietname sa mi najviac páčilo, že bolo stále kam chodiť.“; „Raz začalo pršať a pršalo najbližšie dva mesiace.“; "Pre hlupáka každý hlupák."; "Život je ako bonboniéra."; "Bež, Forrest, bež!"). Výborné herecké obsadenie (napr. Gary Sinise ako nezabudnuteľný poručík Dan) a osobitá životná poetika. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (165)

  • Loď "Jenny", ktorú mal Forrest (Tom Hanks) na lov kreviet, môžeme dnes vidieť v Planet Hollywood v Disney Worlde. (Raccoon.city)
  • Mikrofóny a zvuková súprava z prejavu vo Washingtone bola poskytnutá Brandywine Electronics, LTD (dnes známej ako BEL.com). (WalterIK7)
  • Herečka Holly Hunter bola taká nadšená, že vyhlásila najlepšieho mužského herca tak, že náhodou otvorila obálku skôr, ako prečítala kandidátov na Oscara. (donnie22)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama