Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 056)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ty si hlúpy alebo čo?“ V roku 1994 porazil skvelý FORREST GUMP na Oscaroch skvelé VYKÚPENIE Z VÄZNICE SHAWSHANK tak, ako len vládal. Teda mu zobral všetko. Diváci i kritici si veľkolepý príbeh najgeniálnejšieho idiota na svete zamilovali. Nečudo - talentovaný Robert Zemeckis (KTO OBVINIL KRÁLIKA ROGERA?) im/nám porozprával s použitím najmodernejších počítačových efektov svojskú históriu Ameriky. Gump v strhujúcom podaní Toma Hanksa pláva desaťročiami, zažíva pády prezidentov, loví krevety, učí Elvisa tancovať, bojuje vo Vietname a miluje svoju Jenny (Robin Wrightová Pennová). Jeden dialóg za druhým by sa dali tesať do kameňa ("Kto je to?" - "MIestny magor"). Detto super hlášky („Na Vietname sa mi najviac páčilo, že bolo stále kam chodiť.“; „Raz začalo pršať a pršalo najbližšie dva mesiace.“; "Pre hlupáka každý hlupák."; "Život je ako bonboniéra."; "Bež, Forrest, bež!"). Výborné herecké obsadenie (napr. Gary Sinise ako nezabudnuteľný poručík Dan) a osobitá životná poetika. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

mamince hodně záleželo na jeho vzdělání. prošel částí dějin ameriky podobně jako j. cimrman dějinami našimi. příběh Forresta Gumpa je také komický, ale hlavně vážnější. ,,máma říkala, že hlupák je ten, kdo se hloupě chová" a my můžeme přemýšlet, jestli podprůměrným inteligenčním koeficientem působí jen Forrest, nebo IQ 75 a vybavenost infantilním rozumem je rozšířenější víc než si myslíme. K takovýmto myšlenkám nás dovede bezchybný režisér R.Zemeckis a hlavně T.Hanks. tento film je pro všechny jeho příznivce povinnost! hlavně on se zasloužil o to, že ačkoliv vlastním románový bestseller Winstona Grooma, mohu tento film v pohodě vidět znovu. ale věřte mi, kniha je úplně o něčem jiném. jenom jí chybí T.Hanks! ()

Reklama

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec... Tom Hanks tady opravdu odvádí bravurní práci a ukazuje, že je vynikající herec. Příběh o chlapovi, který má nižší IQ a je tím pádam zaostalejší než všichni ostatní. Za celý svůj život ale dokázal mnohem víc než "ti všichni ostatní". Od setkání s Elvisem, přes fotbalový tým, válku ve Vietnamu, hraní pingpongu, chytání krevet, býti milionářem a získat srdce té, které celý život miluje. A jako odměnu za to dostal syna. Film, který rozesměje, rozpláče, pohladí a zahřeje na srdci. Best! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

The world will never be the same once you've seen it through the eyes of Forrest Gump. Moja srdcová záležitosť. Nie raz som si položil otázku - Je tento film dokonalý?A po každom jednom pozretí som si odpovedal áno. Stále ma dokáže dojať a pohladiť moju dušu. Dokáže ovládať moje emócie, chvíľu sa smejem a potom zasa fňukám ako malý. Nedokáže to veľa filmov a hlavne nie po každom pozretí. Film je to absurdný, komický, ale aj krutý - presne ako náš život. Na filme vidno špičkovú prácu vo všetkých smeroch. Je perfektne zahratý . Tom Hanks podáva neuveriteľný výkon, za ktorý je obdivovaný a milovaný. Gary Sinise ako sympaťák poručík Dan Taylor (jedna z mojích najoblúbenejších filmových postáv spolu s Forrestom), Mykelti Williamson ako Bubba (tak volám jedného svojho skvelého kamaráta, ale držku má normálnu) alebo nádherná Robin Wright Penn ako žena s najkrajším menom na svete - Jenny. Nadpozemský soundtrack skomponovaný Alanom Silvestrim a dobre vybraté dobové piesne. Nápadité efekty (primiešanie Forresta do dobových záberov alebo let pierka) a bezchybná réžia. Najviac sa mi však na filme páči jedna vec - neberie sa príliš vážne a má potrebný nadhľad. Je mierne ironický ale aj láskavý a aj keď to nesedí s hodnotou IQ hlavného hrdinu - je aj múdry. Je to podmanivý príbeh chlapa ktorý srdcom vždy vycítil to, na čo nestačilo jeho IQ. Nezabudnuteľný filmový skvost. .............PERFECTION HERSELF............100% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

"Život je jako krabice bonboniéry, nikdy nevíš, jaký kousek si vytáhneš". Opravdu pravdivá a velice jednoduchá metafora, kterou vstoupil do podvědomí miliónů diváku prosťáček se sníženou inteligencí (pro někoho zase možná ten úplně nejrychlejší idiot), s nevinnýma očima ale s dobrým srdcem, ano Forrest Gump.."Jmenuji se Forrest, Forrest Gump. Já jsem Forrest a říkají mi Forrest" :-) Geniální a neuvěřitelně lidský, dojímavý ale také silně humorný film-příběh obyčejného života, obyčejného člověka, pro někoho možná také těžko uvěřitelná pohádka, která však musí chytnout za srdce i toho největšího pitomce:-) ()

Galerie (142)

Zajímavosti (165)

  • Podobne ako vo filme Čata (1986), Chris (Charlie Sheen) predstavuje vojakov vo svojej jednotke, rovnako predstavuje aj Forrest Gump (Tom Hanks) vojakov vo svojej jednotke počas pochodu džungľou. (Van_der_Ovec)
  • Ve scéně, kdy Forrest (Tom Hanks) utíká před autem se zlými chlapci, se vzdálenost Forresta od auta nepřirozeně rychle mění - v jedné scéně má auto přímo za sebou a o okamžik později má náskok dobré 2 metry. (samik81)
  • Americký filmový inštitút zaradil film do zoznamu "AFI's 100 Years... 100 Movies". (WalterIK7)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama