Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kreslený králík Roger je populární hvězdou animovaných filmů. V poslední době se ale při natáčení nemůže soustředit a všechno kazí. Podezírá totiž svou krásnou ženu Jessicu z nevěry. Majitel filmového studia si proto najme soukromého detektiva Eddieho Valianta. Ten má tajně pořídit fotografie, na kterých Rogerova manželka koketuje s výstředním staříkem Marvinem Acmem. Jedině tak může šéf králíka přimět, aby se rozvedl a začal zase normálně pracovat. Jenže Jessica není králičí samička, nýbrž neobyčejně vnadná barová zpěvačka. Sama o sobě říká: "Já nejsem zlá, jenom mě tak nakreslili." Roger ji miluje, i když se prokáže její nevěra, nechce se jí vzdát. Krátce nato je Acme nalezen mrtev. Pro detektiva Valianta tak začíná největší případ jeho kariéry. (TV Nova)

(více)

Recenze (345)

EdaS 

všechny recenze uživatele

"Is that a rabbit in your pocket or are you just happy to see me?" Králík Roger dodnes udivuje svou technickou precizností a vůbec myšlenka propojení reálného a animovaného filmu ve čtyřicátých letech v Hollywoodu je nápad za milion. Kombinace filmu noir a animáku je originální, ale něco mi k dokonalosti chybí. Ani po druhém zhlédnutí však nemůžu říct, co přesně. Snad trochu víc emocí? ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nápadité, geniální, nadčasové a nenapodobitelné! Skloubení animovaného a hraného filmu se už nikdy nepovedlo tak hezky jako tady. Úžasný byl zejména přechod na začátku..takové nečekané. Celkově moc hezký děj. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Jedným slovom: Úchvatné. Prelomové skĺbenie hraného filmu a animáku, ktoré neskôr síce prekonané bolo a nie raz (Space Jam, Looney Tunes: Back in Action) ale aj s odstupom času zostáva nezabudnuteľné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Kéž by si 1001 filmů odpustilo zařazovat podobné snímky. Dívala jsem na Prasátko Babe, dívala jsem se na Lvího králee, vydržela jsem i tohle, u čeho všeho ještě budu trpět? A docela mě naštvalo, že femme fatale vůbec není sexy a potom mě taky... naštvalo všechno ostatní. Pořád si myslím, že i děti mají mozek a proto by se pro ně měly točit takové filmy, které s tím počítají. Ale já vlastně nevím, má tohle být film pro děti? Nebo pro dospělé? Nebo je to jedno, protože bych asi nerozuměla ani jedné možnosti. Pořád se alespoň snažím přijít na to, jestli je ta formální vychytávka použitá chytře, ale taky mi přijde, že ne. Jedině začátek si trochu hraje s očekáváním a převrací ho, ale kromě Baby Hermana jsou všichni tooňáci přesně tak pitomí, jako se na první pohled zdají. Asi bych byla ráda, kdyby se film nějak pořádněji postavil k tomu očividnému rasismu (a sexismu), jímž se jeho vnitřní vesmír zcela oddává. Sice možná porazili toho jednoho kapitalistického záporáka, ale celá ta znepokojivá segregovaná společnost pokračuje neotřesena. Ale to neznamená, že bych nerespektovala Chhristophera Lloyda. Pořád bych ho chtěla za muže, ale to není nic nového, zvlášť když mu prakticky létají blesky z očí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Co si budem namlouvat, distribuce nijak neškudlila se slogany typu "poprvé na plátně", "originální prolínání kresleného a hraného filmu" atd., zatímco u nás v Česku víme, že prakticky všechny nápady a postupy, se kterými Zemeckis přišel, se už v české kinematografii objevily, v některých případech dokonce mnoho desítek let před králíkem Rogerem. Na druhou stranu, v žádném z těchhle filmů se neobjevil v hlavní roli Bob Hoskins, nemělo to tak divácky vděčný, gagy nabušený scénář a vůbec nebylo to celé zabalené do toho příjemného hollywoodského popkulturního obalu. Falešná hra je příjemný komediální snímek, který nicméně z mého pohledu nemá až tak silný scénář, aby mě dostal do kolen. Možná je to i tím, že mě neoslovují filmy, ze kterých námětově čerpá a které částečně paroduje. Celkový dojem: 65 %. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

trosicku nesplnene ocekavani.. asi to je muj pocit. A udivuje mne, ze se to stalo prave zde. Skvela myslenka dat animovane postavicky primo do sveta lidi, strach nahanejici Lloyd, duhovy Kreslounov, manzelka Rabbita, skvele camea ruznych disney hrdinů, to vse melo poskytnout zabavu ve stylu DreamWorksu.. a mozna, ze prave tyto ocekavani byly prilis prehnana. Ano, stale je to skvelej film plny situacniho humoru a gagů, jenze hlavni animovany hrdina by rozhodne nemel byt otravny a film by nemel citit tak moc nevyuzitim potencialem.. nevim ted prijit presne na to, co mi tu chybelo, ale neco to bylo. Ctyrhvezdickova zabava, kterou ale nepotrebuji a nechci znovu opakovat.. Zemeckis natocil mnohem nesmrtelnejsi klasiky, tahle zustane zapsana jako odvazny a prukopnicky pokus, ale nic vic.. Snad i diky tomu me to az tak nezhnusilo, a dokonce sem byl schopen dat 4 hvezdy.. A samozrejme diky zivym pitomym kulkám ;-)) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Závažné je, že aj keď film hodnotíte dnes, vo svojej kategórii prakticky skoro nemá konkurenta a tak je ťažké zísť len do priemeru. Dnes si možno neuvedomujeme akým revolučným spôsobom sa ten film pred dvadsiatimi rokmi javil, ale na mňa to stále zaberá. Všetko je neskutočne rýchle, rýchle scény točené ako z rýchlika a animované postavičky od prvej do poslednej klapky vládnu celému filmu tak svižne, až vám niekoľko krát vyrazia dych. Veď už v úvodnej scéne sa črtá neobyčajné dobrodružstvo. Bob Hoskins zapadol neskutočne a Zemeckisov miláčik Lloyd si tento krát pre zmenu strihol poriadneho kruťasa. Veď kde by sme dnes boli, keby nám vymazal celý kreslený svet? Je však zvláštne, že napriek celkovej komplikovanosti deja mi to príde celé pomerne jednoduché a snaha humoru (paradoxne toto kresleného) bola na niektorých miestach trošinku prehnaná. 85%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovská hravosť v temných farbách spletitého film-noiru? Technológia, ktorá vzkriesila legendárne kreslené postavičky, vyráža dych aj v súčasnosti a filmu nechýba brilantne vyvážená kompozícia tajuplnosti, záhady, nevšednosti a zábavy v scenáristických kulisách starých nezabudnuteľných čierno-bielych gangsteriek. Pestrý svet "Kreslounova" a Zemeckisovu nápaditú réžiu sa nedá nemilovať. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který geniálně kombinuje prvky kreslené grotesky s detektivkou z čtyřicátých let. Paráda, skvěle jsem se bavil! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Úžasně barevná a nápaditá procházka animovaným hollywoodským světem, šmrncnutá navíc atmosférou klasických noirovkek. Čím více jedno i druhé znáte, tím více si film samozřejmě užijete. Je doslova nabitý nejrůznějšími odkazy a citacemi, které však nejsou samoúčelné a fungují vždy v rámci příběhu. I když bych osobně uvítal trochu více toho noiru na úkor disneyovské šarády, je film vlastně i takovým nechtěným a stylovým rozloučením se s jednou érou animace. Disney 90. let je už o něčem trochu jiném a místo terpentýnové kyseliny vymyslel filmový průmysl animaci počítačovou. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že pořád takhle nádherně může vypadat film z roku 88’. Tehdy to muselo být jako zjevení. Už jenom proto, že se tu objevily postavy jak od Disneyho, tak od Warnerů. Kdybych film viděl poprvé v dětství jako Space Jam, zřejmě bych si jej užil víc, i tak je to ale pořád zábavné. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Opät jeden z filmov, ktory som videl uz dost davno, ale az teraz som si uvedomil, aka to bola makacka pre hercov predstavovat si kreslene postavicky, ktore tam behali okolo nich a pritom ziadnu z nich nevideli. Potesujuce je vidiet rozne kreslene postavy z Disneyho filmov, Zemeckisov humor je celkom vydareny a taktiez nechcem zabudnut na skvelu hudbu Alana Silvestriho, ktora mi v niektorich chvilkach pripominala NAVRAT DO BUDUCNOSTI (1985) taktiez od tych istych tvorcov a opät s Christopherom Lloydom, ktory si tu zahral zaporaka. Mozno je tato komedia pre deti prilis dejovo komplikovana a pre dospelych mozno prilis detska, ale bolo to zabavne a tak ma odomna tento zabavny filmik 4 hviezdicky. Tri Oscary za vizualne efekty, strih a strih zvukovych efektov si tvorcivia podla mna zasluzili. _________ Bob Hoskins - (Eddie Valiant) +++ Christopher Lloyd - (Sudca Doom) +++ Joanna Cassidy - (Dolores) +++ Kathleen Turner - (Jessica / hlas) +++ Stubby Kaye - (Marvin Acme) +++ Alan Tilvern - (R.K. Maroon) +++ Joel Silver - (Raoul) +++ Paul Springer - (Augie) +++ Richard Ridings - (Angelo) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kdybych tenhle film viděl o 10 let dříve, tak bych se dost nasmál a pravděpodobně by se z tohoto snímku stal jeden z mých oblíbených. Bohužel jsem ho viděl až teď a i když oceňuju něco, co bych tenkrát pravděpodobně neocenil (atmosféru, poctu noirovým filmům) tak jsem si tento snímek užil méně. Možná proto, že mě čekala noční, možná proto, že jsem ho viděl s dabingem, nevím. Zatím zde nechám 70 % s příslibem, že se jednou na tento film mrknu s titulky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu monstrózní rozpočet a precizní ukázka toho, když se srazí dva světy. Navíc nad nimi dohlíželi dva filmu naprosto oddaní autoři, kteří ve své kariéře vystřídali nespočet poloh. Hračička režisér Zemeckis a hračička producent Spielberg tehdy přišli s technologií, která diváky zařezávala do sedaček. Dnes už kombinace hraného a kresleného filmu takovou sílu nemá, přesto se tehdy filmová historie přepisovala. Byl to právě Spielberg, který do projektu přitáhl Zemeckise a také George Lucase s jeho trikovým studiem ILM. V případě hlavní role padala i slavná jména (Nicholson nebo Newman), dokonalé parodie na cynické detektivy noirových filmů se nakonec zhostit Bob Hoskins. Reagoval prakticky na vzduchoprázdno, případně na různá mechanická zařízení. Výsledek těší. Však také spolkl dva roky mravenčí práce (na filmu pracovalo tolik lidí, že závěrečné titulky trvaly rekordní dobu). Přesto alespoň u mě platí, že Zemeckis je mi coby otec náročných trikových projektů (Polární expres, Smrt jí sluší, Beowulf) lehce vzdálenější. Nabídku v podobě mrkvového dortu bych si nicméně od Dolores také nechal líbit. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Řekni heslo! - Posílá mě Disney. Tolik hlášek a gagů v kouzelném snímku úžasného Roberta Zemeckise, který posouvá dál a dál hranice animovaného filmu a míchá žánry s takovou lehkostí a originalitou, že to bere dech. Animovaní hrdinové (Kreslouni) se výborně doplňují s těmi skutečnými a předvádějí se ve stominutové show, určené pro opravdu široké publikum. Z kreslených postaviček samozřejmě exceluje Králík Roger (objeví se i hostující hvězdy, jako Bugs Bunny či Mickey Mouse) a z hereckého obsazení opravdových herců pak Bob Hoskins a démonický Christopher Lloyd. Výborná Zemeckisova podívaná, která jen potvrzuje jeho výsostné postavení mezi hollywoodskými režiséry. A soundtrack Alana Silvestriho, je opět prvotřídní (několikrát jsem se přistihl, že nakrátko přestávám sledovat děj a kochám se pouze hudbou, silně mi evokující Predátora). Pokud to byl Zemeckisův a Spielbergův experiment, tak se doopravdy povedl. Krásný film a nádherně vytvořený svět. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi originální a inovativní zážitek, který úžasným způsobem spojil hraný a animovaný film. Radost pohledět. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

najlepší kombinovaný film vôbec a vynikajúca zábava takmer pre každého.zemeckis je pre mňa druhý spielberg. Hollywood 30. rokov. Populárna hviezda animákov, králik Roger, je obvinený z vraždy. Obeťou je údajný milenec jeho manželky Jessicy, ktorá nie je vôbec zlá, iba ju tak nakreslili. Väčšina hlavných protagonistov je totiž kreslená a zasadená do alternatívneho sveta, kde sú kreslené postavičky súčasťou reálneho života. Tvorca peciek ako Forrest Gump alebo Stroskotanec, sa tu mohol aj napriek komplikovanej a náročnej realizácii projektu skutočne vyblázniť. Štylistické cvičenie, trikový pokrok a úžasná zábava v jednom. Doteraz neprekonaná a asi aj neprekonateľná kombinácia hraného filmu s animákom. Už od úvodnej grotesky neuveriteľne vtipná, nápaditá a hravá variácia na film noir sa stala okamžite kultom a obrovským hitom. Nádherne vymyslený svet, zaplnený množstvom populárnych aj špeciálne pre film vymyslených postáv si zamiloval každý filmový fanúšik. Držitel 4 Oscarov a troch dalších nominácií. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus zábavy. Robert si odskočil mezi Návraty do budoucnosti k ještě odlehčenější zábavě. V králíkovi Rogerovi je dovoleno úplně vše. Celkově se jedná o přímo ukázkovou retro kriminálku, za kterou se vždy rád ohlédnu. ()

Související novinky

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama