Reklama

Reklama

Talent

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2021, 50 min

Obsahy(1)

Jak náročné je být obdařen talentem? Jak důležité je dobře s ním naložit? Jaké jsou cesty k úspěchu? A co je to vlastně úspěch? Vyprodané sály, nebo vnitřní radost, že se mohu o svůj dar podělit s ostatními? Ve spolupráci s festivalem Pražské jaro a Nadačním fondem Magdaleny Kožené vznikl dokument o dětech, jejichž talent je nesporný. Na jejich každodenních radostech i strastech – a několikaměsíční přípravě na zatím nejvýznamnější koncert – byl postaven příběh, jenž ukazuje nejen to krásné, ale také všechny okolnosti, problémy a pochyby, které mladé umělce na jejich cestě provázejí. Nora Lubbadová, Adéla Řehořová, Honza Čmejla, Richard Kollert a Eda Kollert jsou děti obdařené výjimečným hudebním talentem a mají pravděpodobně našlápnuto k velké kariéře. Za sebou již mají úspěchy v mezinárodních soutěžích i koncerty na velkých pódiích. Přesto všechno se ale nejedná o přehlídku zázračných dětí. Dokumentární film Talent vypovídá o třech klucích a jedné holce. Dokáží se vyrovnat s úspěchem a slávou? Nebo by radši hráli za domem fotbal? Jsou to ještě děti, nebo spíše profesionální umělci? (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

progression 

všechny recenze uživatele

Moc povedený dokument o naší nastupující generaci mladých virtuosů, kteří zdá se mají hodně slušně "našlápnuto". Vždy jsme byli národem vynikajících hudebníků, takže by bylo skvělé kdyby vyrůstali noví a svůj bezesporu hodně nadprůměrný talent dále zdokonalovali. V dokumentu bylo sympatické, že to nejsou vůbec hudební "pokojové květinky", ale že i v mladém věku už émají ty své priority docela slušně srovnané a nežijí zdaleka jen tou hudbou. Zajímaví byli všichni, ale mne nejvíce zaujali ti dva bráškové ze smíšeného česko-japonského manželství. Ten mladší je neskutečný, to, aby na význačných vystoupeních hrál náročný klavírní koncert a po přestávce náročný koncert houslový, je opravdu rarita. Je pravda, že u těch houslí měl výborný vzor u staršího bráchy, kterého se snaží dohonit a předhonit. Jen doufejme, že se mu časem nezalíbí ještě nějaký jiný vzor např. na trubku :-)  To už by asi nestíhal ... A hlavně pokud to chce dotáhnout co nejvýše, tak se stejně časem bude muset rozhodnout, čemu dát přednost. Na dvou židlích se sedět nedá, a když tak dost blbě. Každopádně bude zajímavé kam to talenti z dokumentu v dalších letech dotáhnou a docela se na to těším. A to určitě u nás nejsou zdaleka hudební talenti jediní. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o několika dětech či spíše mladých lidech, kteří žijí hudbou. Líbilo se mi pojetí filmu, kdy se tvůrci snažili rozebrat světlé i ty stinné stránky toho, když je někdo mimořádně talentovaný a rozhodne se naplno věnovat hudbě. Že se v dokumentu pracuje se samotným pojmem talent, s tím, jak se s ním dá, nedá, může či má pracovat. Maminka malé Nory (a vlastně ke konci dokumentu i Nora samotná) popisovala, jak je pro dívku největší odměnou, když má někdo při jejím vystoupení husí kůži nebo slzy v očích. Mohu říci, že už jen sledování tohoto dokumentu a zaposlouchání se do některých úryvků skladeb, mi podobné dojmy dokázalo vyvolat. Ráda sleduji a poslouchám lidi, kteří něco mají hrozně rádi a umí to. To mi tento film dokázal předat. Nadto je skvělé, když ti mimořádně talentovaní zůstávají lidmi z masa a kostí, kteří mají i některé jiné zájmy než jen ten jeden veliký. A u představených dětí jsem měla dojem, že mají v tomto směru dobře našlápnuto. ()

Reklama

Reklama