Reklama

Reklama

La donna del lago

  • USA The Possessed (více)

Obsahy(1)

Do odľahlej, malej talianskej dedinky prichádza návštevník s úmyslom nájsť svoju ženu, ktorá sa pred časom stratila. Obyvatelia mu povedia, že spáchala samovraždu. Čo však cudzinec netuší, je skutočnosť, že okolo jeho ženy je viac tajomných záhad, ako sa na prvý pohľad zdá. Medzitým sa pri jazere začne zjavovať podivná ženská postava... (misterz)

(více)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Několikrát tu vidím v komentářích slovo "napínavý", které patrně musí mít úplně jinou definici, než jsem si vždycky myslel, protože La Donna del lago je leccos, ale určitě ne to, co bych si pod zmíněným slovem představil já. Film je pomalý, ponurý, melancholicko-lyrický. Objektivně se mu musí uznat nadprůměrné kvality, v jiném rozpoložení by mě jeho atmosféra možná vtáhla, ale dnes jsem u něj k vlastní smůle jenom hrůzně nudil. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Napínavý psychologický thriller a opět jedno dnes už totálně zapomenuté ranné pregiallo. Viz komentář k filmu "Libido", který má s tímto filmem některé spojovací prvky nejen svou černobílou barvou, částečně i umístěním (zde převážně ve zdích hotelu) a dobrou tajemnou atmosférou, v tomto případě docela dost klaustrofobickou a náladovou. Giallo elementy typické pro filmy 70. let zde ještě samozřejmě nebyly, ale přesto se do toho to spec. žánru film řadí, a to zde nemusel být ani typický černý zabiják v černých rukavicích, punčochou přes hlavu a ostrou břitvou. Vlastně všechno (fyzické) násilí se zde objevuje jaksi mimo záběr, viz mrtvou dívku s podříznutým krkem. Zpět k filmu; sychravé počasí, ponurá atmosféra, tajemná vesnice, hotel, kde se odehrávají divné věci. Film je vizuálně krásně čistý a přitažlivější než v tomto případě již zmíněné "Libido", v obraze a v dialozích se odvijí docela komplikovaná spleť skutečných a imaginárních vzpomínek, pohledů do minulosti a různých fantazií. Film už od prvního pohledu působí uměleckým dojem (parádní práce kamery). Kdo viděl např. Resnaisův film "Loni v Marienbadu", se kterým nese "Donna del lago, La" některé společné znaky a rysy (příběh v tomto případě daleko více vymezený, třeba interiéry + exteriéry, zde hotel v Resnaisově filmu to byl pompézní barokní zámek, využívaný jako luxusní lázeňský penzión) dá mi jistě za pravdu. Bazzoni mě překvapil a já se těším na jeho další film "Giornata nera per l'ariete" a.k.a "Fifth Cord". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mladý muž Bernard přijíždí do malého města a ubytuje se v hotelu u jezera. Není zde poprvé, s řadou obyvatel se zná, také mezi jeho známé patří majitel hotelu se synem a dcerou. Záměrně přijel po sezoně, protože potřebuje klid. Také ale doufá, že se setká s Matildou (Tildou), zdejší služebnou, na níž stále myslí, byť jeho vztah k ní byl čistě platonický. Postupně zjišťuje, že Tilda spáchala sebevraždu, ale někteří si myslí, že šlo o vraždu. Tilda však není jediná, kdo musel zemřít. Ke konci se s mrtvolami roztrhne pytel. Krásná šerosvitná kamera, co využívá neobvyklé pohledy a mj. rybí oko,  a temná hudba navozují mrazivou atmosféru. Melancholický a smutný snímek, spíše drama s přesahem do krimi, horor ani ne. Nevadila mi pomalost, chyběl mi určitý náboj, aby mě film chytil. Dobré, ale čekal jsem něco lepšího. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

La Donna Del Lago je velice povedené "pre-giallo", které sice nemá obroušené hrany, tak jako jsme zvyklí u podobný filmů daného subžánru, ale za to s velice zvláštní a ponurou atmosférou, kterou se nemůže žádný jiný snímek pyšnit. Příběh sleduje spisovatel Bernarda, který se vrací do svého oblíbeného letoviska za dívkou, do které se při předchozí návštěvě zamiloval. Tilde, tak se jmenuje ona dívka, ale zemřela za záhadných okolností a Bernard se vydává na vlastní pěst vyřešit tuto záhadu. Toť děj v kostce. Filmu vévodí již zmiňovaná ponurá atmosféra, která velice připomíná Bavovy "gotické" klenoty a to nejen díky všudy přítomnému větru. Dále nesmím opomenout skvělou hudební složku, která přesně vystihuje atmosféru filmu a navozuje opravdu nepříjemné pocity. Mé druhé setkání s Luigim Bazzonim a určitě ne poslední. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Čiernobiele mysteriózno, ktoré pôsobí ešte starším dojmom než je a zároveň dokáže detektívnosť znásobovať výborne zvolenou hudbou. Film je inšpirovaný násobnými vraždami, z ktorých niektoré sa vyriešili až po 30 rokoch. Škoda možno tej formy, kde sa miešajú sny a halucinácie a tým pádom som nedostal klasickú kriminálku, ktorú by si príbeh zaslúžil viac. Dočkali sme sa ale psycho napätia, ktorá je blízka hitchcockovinám. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tajemné, ponuré, mrazivé.Svíravý pocit napětí doprovazí každý krok hlavního hridny, každou jeho představu, vzpomínku, neopouští ho ve chvílích samoty ani v okamžicích setkání s lidmi. Každé z nich vzbuzuje nějaké podezření nebo obavy. Výborná práce s kamerou, třeba při záběrech pohřebního průvodu, na nábřeží jezera nebo při pohledech z okna. Smutnou melancholickou atmosféru skvěle doplňuje i hudba. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ prichádza do mesta ktoré pozná zo svojho detstva aby napísal ďalšiu knihu a ubytuje sa v miestnom hoteli.Píta sa na dievčinu,ktorá v tom hoteli bola zamestnaná.Bolo mu povedané že sa zabila,len on tomu nechce veriť že spáchala samovraždu.A tak po okolnostiach údajnej samovraždy bude pátrať.Tie snové sekvencie boli natočené veľmi realisticky.Atmosféra tu bola hutná,ponurá a každou scénou silnela.Je to brilantne natočené a parádne spracované.Herci boli ukážkoví.Vôbec sa mi nezdalo že to je Gotický horor a do gialla tiež zasahuje minimálne.Pre mňa to bolo krimi dráma.Je tam taká dramatická melanchólia. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Nádherný ranný pre-giallo, u kterýho mě okamžitě pohltila jeho melancholická atmosféra, a já si vychutnával každou další minutu filmu. Famózní kamera a kompozice, bravurní práce s černobílým materiálem, charismatičtí herci a atmosféra, že by se dala krájet. Skrytej klenot. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Spisovatel Bernard se po nějaké době vrací do městečka v horách, aby se zde setkal s dívkou, služkou v hotelu, do které se osudově zamiloval. Od vlastníka hotelu se ale dozvídá, že Tilde spáchala sebevraždu. Důvody nikdo nezná, jen přítel Bernarda, místní fotograf Francesco, má o sebevraždě jisté pochybnosti a ty Bernardovi sdělí a on se tak rozhodne hledat pravdu o Tildině smrti. Tempo vyprávění je dost pomalé, avšak atmosféra je naprosto výborná; malé městečko postavené u jezera v horách je ideální pro tajemný příběh. Některé scény, například na zasněženém hřbitově nebo u jezera, děj nikam dál příliš neposouvají, za to dávají tušit tragický konec a budí pocit zmaru. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka poměrně nevýrazné, ale jako příběh z maloměsta (kde se pod každou střechou skrývá zločin, jak tvrdí Sherlock Holmes) ve své tajemnosti a ponurosti čisté a ucelené. Silným příspěvkem je pojetí role spisovatele Bernarda a hudba Renza Rosselliniho. Zajímavé by i bylo, kdyby se podílel na scénáři, jak je uvedeno v "titulcích" čsfd. Je to ale chyba, na scénáři spolupracoval Franco Rossellini. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Brilantné! Na malej ploche (hotel , nábrežie jazera, les so zasneženým cintorínom) a s malým počtom hercov sa tu rozohráva úchvatná atmosférická záležitosť. Netradičná, častokrát rozostretá kamera, neustále fičanie studeného vetra prerušované depresívnou hudbou, dopĺňajú psychologické monológy hlavného hrdinu. Už v úvodnej scéne nám jeho prvý monológ naznačuje, že celý film sa spolu s ním len budeme prepadať do depresie a temnoty. Tragické vyústenie preto nie je prekvapením, ale o nejakú pointu v tomto prípade ranného gialla ešte nešlo. Už dlho so nevidel, aby sa tvorcom podarilo vykúzliť takúto úchvatnú atmosféru zároveň spolu s napínavým a zaujímavým dejom. Plný počet dávam tentoraz jednoznačne. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Napínavé od začátku až do konce, skvěle dokresleno hudbou. Černobílé provedení dodává snímku ještě větší ponurost a tajemnost. Samotné sychravé počasí, po dobu téměř celého děje, je dalším prvkem celkové tajemné atmosféry. Stačilo pár herců, jeden starý hotel a nábřeží a Bazzonimu se povedl opravdu napínavý film. Mému gustu chyběla na závěr ta správná překvapivá pointa, neboť se zde vše rozplétá postupně během děje a nedospěje to zlomového finále. Přesto hodnotím film vysoko, pro již zmiňovanou atmosféru a napětí po celý děj. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Atmosferická záležitosť, ktorá nezapadá ani pod horor, ani pod triler. Skôr ide o psychologickú drámu s určitou záhadou - tá je však dosť naťahovaná a po čase už začína nudiť. Do toho všeliaké predstavy hl. hrdinu, ktorý sa vypytuje tam, kde by sa nemal. Bohužiaľ filmu chýba nejaké napätie, film si len tak pomaly plynie a viac sa pod kožu jednoducho nedokáže dostať. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Film ma velmi zajimavy, cernobily, lehce artovy vizual a skvelou, melancholicky syrovou atmosferu... Spisovatel jede navstivit do letoviska k jezeru v horach svou davnou pritelkyni (krasna Virna). Tam se vsak dozvida, ze zemrela za zahadnych okolnosti. Pousti se tedy na vlastni pest do patrani... Peter Baldwin mi pripominal Toma Neila, navic spousta voiceoveru a celkova "temnota" filmu, to vse koresponduje velmi dobre s mym vztahem k noirum. Moc pekny film. Doporucuju nejen noiristum. P.S.: po dvoudennim premysleni zvysuju na plny pocet, protoze nenachazim nic co bych vytkl. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Keď sa spojí vizuálne čistá kamera so zvláštnou a akoby vnútorne melancholickou atmosférou bezmenného mestečka, metaforicky odzrkadľujúcou pocity hlavného hrdinu tak je to spravidla pastva pre moje oči. La donna del lago však ponúka aj silné zvukové vnemy a neustále kvílenie chladného vetra ešte viacej podtrhuje veľmi komorný námet s minimom postáv a jednoduchým dejom. Celková kompozícia tohto filmu je postavená nielen na unikátnom, hmlistom prostredí, ale aj na viacerých bravúrne natočených, nezabudnuteľných momentoch. Na scény za zasneženom cintoríne, či na prechádzky ženy okolo tajuplného, večne zahmleného jazera sa tak ľahko zabudnúť nedá, najmä keď z toho všetkého vyžaruje taká melancholická a pokojná osamelosť. Výborná kamera a atmosféra však nestačí na maximálne hodnotenie, keďže nemôžem prehliadnuť až príliš jednoduchý a predvídateľný dej a aj záverečnú pointu. Pridať do toho ešte zopár iných aspektov a väčšiu psychologickú hĺbku, tak je to skvost. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Temné, melancholické černobílé drama s volným tempem o pátrání po mrtvé dívce s citlivou kamerou a výbornou hudbou. ()

Reklama

Reklama