Reklama

Reklama

La donna del lago

  • USA The Possessed (více)

Obsahy(1)

Do odľahlej, malej talianskej dedinky prichádza návštevník s úmyslom nájsť svoju ženu, ktorá sa pred časom stratila. Obyvatelia mu povedia, že spáchala samovraždu. Čo však cudzinec netuší, je skutočnosť, že okolo jeho ženy je viac tajomných záhad, ako sa na prvý pohľad zdá. Medzitým sa pri jazere začne zjavovať podivná ženská postava... (misterz)

(více)

Recenze (17)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ prichádza do mesta ktoré pozná zo svojho detstva aby napísal ďalšiu knihu a ubytuje sa v miestnom hoteli.Píta sa na dievčinu,ktorá v tom hoteli bola zamestnaná.Bolo mu povedané že sa zabila,len on tomu nechce veriť že spáchala samovraždu.A tak po okolnostiach údajnej samovraždy bude pátrať.Tie snové sekvencie boli natočené veľmi realisticky.Atmosféra tu bola hutná,ponurá a každou scénou silnela.Je to brilantne natočené a parádne spracované.Herci boli ukážkoví.Vôbec sa mi nezdalo že to je Gotický horor a do gialla tiež zasahuje minimálne.Pre mňa to bolo krimi dráma.Je tam taká dramatická melanchólia. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tajemné, ponuré, mrazivé.Svíravý pocit napětí doprovazí každý krok hlavního hridny, každou jeho představu, vzpomínku, neopouští ho ve chvílích samoty ani v okamžicích setkání s lidmi. Každé z nich vzbuzuje nějaké podezření nebo obavy. Výborná práce s kamerou, třeba při záběrech pohřebního průvodu, na nábřeží jezera nebo při pohledech z okna. Smutnou melancholickou atmosféru skvěle doplňuje i hudba. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Napínavý psychologický thriller a opět jedno dnes už totálně zapomenuté ranné pregiallo. Viz komentář k filmu "Libido", který má s tímto filmem některé spojovací prvky nejen svou černobílou barvou, částečně i umístěním (zde převážně ve zdích hotelu) a dobrou tajemnou atmosférou, v tomto případě docela dost klaustrofobickou a náladovou. Giallo elementy typické pro filmy 70. let zde ještě samozřejmě nebyly, ale přesto se do toho to spec. žánru film řadí, a to zde nemusel být ani typický černý zabiják v černých rukavicích, punčochou přes hlavu a ostrou břitvou. Vlastně všechno (fyzické) násilí se zde objevuje jaksi mimo záběr, viz mrtvou dívku s podříznutým krkem. Zpět k filmu; sychravé počasí, ponurá atmosféra, tajemná vesnice, hotel, kde se odehrávají divné věci. Film je vizuálně krásně čistý a přitažlivější než v tomto případě již zmíněné "Libido", v obraze a v dialozích se odvijí docela komplikovaná spleť skutečných a imaginárních vzpomínek, pohledů do minulosti a různých fantazií. Film už od prvního pohledu působí uměleckým dojem (parádní práce kamery). Kdo viděl např. Resnaisův film "Loni v Marienbadu", se kterým nese "Donna del lago, La" některé společné znaky a rysy (příběh v tomto případě daleko více vymezený, třeba interiéry + exteriéry, zde hotel v Resnaisově filmu to byl pompézní barokní zámek, využívaný jako luxusní lázeňský penzión) dá mi jistě za pravdu. Bazzoni mě překvapil a já se těším na jeho další film "Giornata nera per l'ariete" a.k.a "Fifth Cord". ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka poměrně nevýrazné, ale jako příběh z maloměsta (kde se pod každou střechou skrývá zločin, jak tvrdí Sherlock Holmes) ve své tajemnosti a ponurosti čisté a ucelené. Silným příspěvkem je pojetí role spisovatele Bernarda a hudba Renza Rosselliniho. Zajímavé by i bylo, kdyby se podílel na scénáři, jak je uvedeno v "titulcích" čsfd. Je to ale chyba, na scénáři spolupracoval Franco Rossellini. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Brilantné! Na malej ploche (hotel , nábrežie jazera, les so zasneženým cintorínom) a s malým počtom hercov sa tu rozohráva úchvatná atmosférická záležitosť. Netradičná, častokrát rozostretá kamera, neustále fičanie studeného vetra prerušované depresívnou hudbou, dopĺňajú psychologické monológy hlavného hrdinu. Už v úvodnej scéne nám jeho prvý monológ naznačuje, že celý film sa spolu s ním len budeme prepadať do depresie a temnoty. Tragické vyústenie preto nie je prekvapením, ale o nejakú pointu v tomto prípade ranného gialla ešte nešlo. Už dlho so nevidel, aby sa tvorcom podarilo vykúzliť takúto úchvatnú atmosféru zároveň spolu s napínavým a zaujímavým dejom. Plný počet dávam tentoraz jednoznačne. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Film je inšpirovaný zločinmi v Alleghe, malej dedinke s jazerom v provincii Belluno pod Dolomitmi, kde bolo spáchaných päť vrážd v rokoch 1933 až 1946, ktoré zostali nevyriešené až do roku 1964. (Arsenal83)
  • Film nedosiahol očakávaný úspech v pokladniciach, čo viedlo k tomu, že producent tohto filmu Manolo Bolognini oslovil Sergia Corbucciho, aby vyrobil spaghetti western, ktorý by mu vrátil náklady, ktoré tu stratil. A tak vznikol film Django (1966). (Arsenal83)
  • Film bol odvysielaný v USA až v roku 1972 pod názvom Love, Hate and Dishonor a šiel hneď do televízií. (Arsenal83)

Reklama

Reklama