Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Výpravný italský seriál je pečlivou studií Leonardova života a doby, založenou na svědectvích současníků a dobových dokumentech. Nejedná se o barvotiskovou romantizovanou verzi „životopisu umělcova", nýbrž o propracovanou a inspirující studii da Vinciho osobnosti a jeho uměleckého významu. Režisér Renato Castellani proslul pečlivými rešeršemi ke svým historickým seriálům, ke kterým zpravidla psal i scénáře (připomeňme seriál Verdi). V případě Leonarda vtělil do vyprávění i postavu průvodce, badatele ze současnosti, který ve zcizovacích vstupech vpadá do hraných scén a líčí souvislosti či uvádí děj na pravou míru. Tvůrci se snažili o výpravnou podívanou, natáčelo se v exteriérech po celé Itálii a Francii; seriál ihned po italském uvedení převzala americká CBS, byl nominován na několik cen Emmy a oceněn Zlatým glóbem. Život Leonarda da Vinci uvádíme s původním dabingem Československé televize, ve kterém průvodce namluvil Eduard Cupák, samotného Leonarda pak Karel Hlušička.

Leonardo byl nemanželským synem venkovanky a notáře jménem Piero da Vinci. V raném dětství byl nemilovaným otloukánkem, což nejspíše vysvětluje jeho pozdější uzavřenou a netýkavou povahu. Malovat se učil u Verrocchia ve Florencii za vlády Lorenza I. Medicejského, který z města učinil kulturní centrum Evropy. Leonardova hvězda stoupala a brzy se již pohyboval v nejvyšších evropských kruzích. Jeho přáteli byly vedoucí osobnosti doby: Lodovico Sforza, Isabella d'Este, Niccolo Machiavelli, Piero Soderini, papež Lev X., Rafael, Perugino, Michelangelo... Byl všeobecně vážen, všude jej chtěli hostit, obdivovali jeho práci: Leonardo se však od všech izoloval, uzavřen do svého nitra jako vězeň vlastního génia. Žádné dochované svědectví nenaznačuje, že by kdy měl blízkého přítele či lásku. Z jeho širokého a rozmanitého díla zbývá dnes jen zlomek: poznámky a šifrované deníky, pár kreseb, maleb a žádný z jeho úžasných strojů. Leonardo da Vinci zemřel v roce 1519 ve Francii v náručí Františka II. – panovníka, který pravděpodobně nejvíce docenil jeho význam a talent. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

tahit 

všechny recenze uživatele

Velkolepý téměř tříhodinový životopisný seriál není jen líbivou ilustrací pozoruhodné postavy dějin, ale především vynikajícím pohledem na umělcův život. Je to natočeno opravdu s pečlivou důkladností nádherných interiérů a exteriérů, též skvělou výpravou. Co se týče děje, tak stylizovaná, trochu tajemná renesanční atmosféra středověkého času na pozadí kulis dobových obrazů přinejmenším vůbec nevytváří dojem laciné televizní výroby, ale spíše formát realistického velkofilmu. A skutečný zážitek je koukat na výkon francouzského herce Philippe Leroy, který ztvárňuje v titulní roli Leonarda Da Vinci bez hollywoodských mýtů a je v té roli nevšedně sympatický. Rozsah a úroveň historické věrohodnosti je také zachován a dokonce některé scény jsou natáčeny na ověřených místech, kde mistr Leonardo Da Vinci skutečně žil a tvořil. Tak to jsou kvality v divácky atraktivním, byť dnes už poněkud starším seriálu a proto je nutno zvlášť ocenit toto zpracování právě z těchto důvodů, které ani dnes neztratilo nic ze své působnosti a ve své době to byl jeden z nejdražších seriálů v Itálii, na kterém se podílelo finančně také italské ministerstvo kultury. Snad jen dodám, že to byl vskutku nečekaně pěkný zážitek vidět tak dokonale zpracovaný životopis tohoto obdivuhodného muže. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkoryse natočené,. faktograficky bohaté, docela i dobře zahrané, ale lehce zdlouhavé a rozvláčné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Použití vypravěče bylo již v době vzniku poněkud zastaralou metodou. Seriál parazituje na géniovi Leonarda a spoléhá na to, že mu divák leccos odpustí, aby se o této úžasné osobnosti něco dozvěděl. Již od prvního dílu vidíme v mnoha záběrech dveře, dveře v různých pozicích. Až zhruba do poloviny druhého dílu mohl divák doufat, že bude na jeho fantazii, jsk si dveře vyloží. Jenže ouha, Castellani neponechává nic náhodě, co mohl vyjádřit obrazem, deklamuje vypravěč, tak proč by svůj jediný režijní nápad nemohl smáznout tím, že nám ho stejný vypravěč vysvětlí. Za zmínku stojí povedená výprava a skvostný český dabing, který evidentně Castellani nemohl ze zřejmých důvodů zprasit. Mé hodnocení tohoto seriálu nemá pranic společného s mým stále velice vysokým hodnocením Leonarda da Vinci. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Rada siaham po jednej z mojich najobľúbenejších publikácií, Leonardo da Vinci, od Bruna Nardiniho. Je veľmi vydarená a okrem iného sú v nej aj zábery z tohoto výnikajúceho filmu. Keď som sa k nemu konečne dostala, bola som očarená. Podrobne mapuje nevšedný talent a zaujímavý život umelca na základe historických skutočností. Takmer dokument. Vychutnávam si životopisné filmy o umelcoch a tento patrí medzi najvydarenejšie. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Už je to hodně, hodně, hodně dávno, co jsem to viděla. Ale je to jeden ze seriálů, které se mi z hlavy nikdy nevypařily. O to víc mě potěšilo jeho současné opakování. Budiž pochválena ČT Art. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta jednému zo skutočných géniov a celebrít. Trochu mi len vadil ten rozprávač a herec v jednom, trochu to akoby skákalo od dokumentárneho filmu k normálnemu hranému. Ale na druhej strane sa vďaka tomu dozvedáme o Leonardovi komplet všetko s podrobným vysvetlením, odkiaľ tieto informácie máme. Všetko je natočené v konkrétnych priestoroch, kde sa udalosti naozaj stali. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľkoryso poňatý historický seriál produkovaný talianskou televíziou RAI sa venuje životu a dobe slávneho Da Vinciho, zaujímavosťou boli aktívne vstupy komentátora ako pri dokudrámach, čo bolo v dobe vzniku zrejme raritou. 5-dielny seriál bol uvedený v našej televízii v roku 1973 a v súčasnosti sa objavuje aj v Českej televízii. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Italové to pojali poeticky. Skládají subjektivní portrét člověka, jehož talent, invence, vzdělání a dychtění po poznávání berou i po pěti stovkách let dech. Když odpustíte – i kvůli době vzniku – poněkud legrační účes průvodce seriálem a příšerné make-upy herců, začnete sledovat fascinující život muže, který víc věcí rozdělal, než dokončil, a přesto stále právem patří mezi nejobdivovanější lidi, co kdy chodili po planetě Zemi. Tvůrci na to šli skokově, takže někdy vrší události a informace rychle za sebou, jindy zase nechají diváka ukolébat bezeslovnými scénami například pozorování letu ptáků. Proč ne? Je to subjektivní pohled. Jeden z možných výkladů. Určitě ne stoprocentně pravdivý, ale skutečného Leonarda neznali asi ani jeho současníci a kdo ví, jestli se znal i on sám. Nádherná výprava, poctivě doložené kresby, obrazy i autentická místa, včetně zasazení Leonardova života do dobového kontextu z toho pořád dělají excelentní dokudrama, ze kterého se dost dozvíte (akorát asi v sedmdesátkách bylo pro Italy ještě nepřípustné přiznat, že jeden z jejich největších mužů nebyl na holky). SHRNUTÍ: Když chcete vědět něco víc, než jen, že namaloval zádumčivou ženskou s neproniknutelným výrazem, co teď visí v Louveru a očumují ji tam davy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tohle pozoruhodné dílo jako prvňačka, když běželo v televizi. A byla fascinována a dokonce jsem se směla dívat -takhle večer, neboť rodiče, babička i sestra, ti všichni byli unešeni též.Pořád mi znějí v uších některé repliky a vidím před očima některé scény. Život Leonarda od dětstvi,kdy dostal kožené záplaty na kalhoty, protože byl tak zvídavý a neposedný, že ihned všechny zničil. Jeho matka...nikdy ji nenazýval matkou, zůstala pro něj vždycky Katarinou. Jak nejlépe rozpitváte lidské oko? Uvaříte ho na pánvičce, jako vajíčko.Tenhle fascinující génius vás chytí svým mozkem, okouzlujícím charisma a maléry, které mu přinesla jeho bisexualita.Největší postava lidského génia -a kde jinde než v Itálii:-) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vtipný, názorný a divácky vděčný životopis. 1) Doufal jsem, že se dozvím něco o esoterickém pozadí géniovy tvorby...marně._____ 2) Doufal jsem, že se dozvím, jak moc věrohodné jsou úvahy o Mistrově homosexualitě...marně._____ 3) Tvůrci se očividně snaží o historickou věrnost, nepouštějí se do přílišných spekulací a podávané informace působí velmi seriózně. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* zvídavost k tomuto géniovi mě dohnala ke zkouknutí tohoto faktografického seriálu. Na provedení je cítit stáří téměř těch 50let od vzniku a role moderátora-průvodce mi tam moc nesedla, ale na druhou stranu dokázal jednodušeji ozřejmit souvislosti jinak složitěji vyjádřitelné. Nesnaží se spekulovat a ukazuje jen dochované informace. Ale přiznám se, že mě seriál nijak neuchvátil a nedokázal ho dokoukat a vydržel jsem jen do půlky. Snaha o věrohodnost a kvalitní výpravu je cítit, ale asi v dnešní době by potřeboval něčím oživit, takže za mě jen za tři.. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kým opravdu byl ... kým by víc ... Leonardo Da Vinci ? Všestranným géniem, který předběhl svou dobu, nebo nadaným umělcem, jemuž byla dána do vínku nekonečná zvídavost a fantazie ? Pragmatickým puntičkářem, který pečlivě plánoval a zaznamenával každý krok na své životní pouti, či bláhovým snílkem, který ze všeho nejvíc toužil roztáhnout křídla a vzlétnout ke Slunci ? Plachým a citlivým introvertem, odsouzeným k věčné samotě, nebo zábavným a vtipným společníkem, který se dokázal nenuceně pohybovat v těch nejvyšších společenských a politických kruzích ? Myslím, že byl vším, čím být MOHL ... v zajetí dějinné epochy, v níž žil - a tvořil, a patrně jen jeho touha po dokonalosti, hraničící až s posedlostí - spolu s širokým záběrem jeho aktivit zapříčinily, že mnoho z jeho děl zůstalo nedokončených. Seriál mapuje jeho osud citlivě, s náklonností, obdivem a respektem, přičemž se snaží držet doložených historických faktů. Jsou v něm přítomné prvky - nebo spíš jeden prvek hraného dokumentu: Je zosobněný postavou vypravěče, který se stává vnějším pozorovatelem, průvodcem a komentátorem veškerého dění. Nelze říct, že by byl zcela nezávislý, protože ve vztahu k Leonardu Da Vinci NEMŮŽETE být zcela nezávislí. Potřeboval by minimálně ještě jeden lidský život ... Mistr Leonardo ... aby zkompletoval a zúročil všechny své poznatky. Na druhou stranu - i to, co zůstalo, dává dohromady celistvý a velice pozoruhodný obraz ... a zároveň ponechává dostatečný prostor pro malá i větší tajemství, která jeho život i dílo činí pokud možno ještě přitažlivějším. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Máme se Vám proč obdivovat, Mistře. Učenec, vědec, umělec. Člověk doby renesance, který dílem svým poznával a učil poznávat kolem sebe svět. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Fenomenální zachycení Pana Génia. Co na dokumentu oceňuji nejvíce, jsou autentické prostory, obvykle nepřístupná místa, komnaty a vůbec dobové zachycení celkového života a prostředí. To dodává hranému filmo-dokumentu několik hvězd navíc, takže tohle není za pět. Tohle je za osm. Dnes už by byl pomalu problém dostat se do určitých míst, kaplí ap., v tom je perfektní i ta doba vzniku. Prostory budou stárnout spolu s dokumentem a námi. ()

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Z filmového hlediska specifické ztvárnění, protože do děje opakovaně vstupuje průvodce ze současnosti. Hraní poněkud strojené, spíše divadelní než filmové. Ale přesto jej považuji za zajímavý a kvalitní seriál, protože se snaží popsat život a dílo takového člověka jako byl Leonardo. Pro zájemce o jeho život a dílo ideální kousek. ()

Reklama

Reklama