Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku příběhu přijíždí v roce 1934 na radu svého přítele, spisovatele detektivek Dashiella Hammetta do Evropy Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná na svou přítelkyni Julii, od níž se dovídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistických bojůvek na univerzitní budovu ve Vídni. Sama je vzápětí varována, aby v zájmu vlastní bezpečnosti co nejrychleji opustila Vídeň. V řadě následujících setkání obou žen se tvůrcům podařilo zachytit citlivým psychologickým pohledem vliv Juliina charakteru a politického přesvědčení na vnitřní růst a zrání americké spisovatelky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Jsem v Paříži" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel na smyslné tanečnici" .... Film Julia jsem viděla jako dítě a už tehdy na mě působil přímo mysticky (už tímhle dětským dialogem), i když na něm nic mystického není, snad pro to, že jsem byla tak malá a plátno tak velké a produkce výpravná, snad díky Jane, kterou jsem zbožňovala pro její na zem dlouhý semišový kabát, strsané vlasy a angažovanost. Jisté je, že příběh o přátelství, které společenská propast, roky odloučení ani smrt nesmaže, se mi líbil i po mnoha letech. Citlivé, melancholické povahy, s žízní po hlubokém příběhu, precizním zpracování a kvalitních hereckých výkonech .... Julia je pro nás! ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herec VR - Jason Robards, Herečka VR - Vanessa Redgrave, Scénář - A + 8 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Maximilian Schell, Herečka HR - Jane Fonda, Kamera, Kostýmy, Střih, Hudba ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy jsem docela v šoku, jak málo lidiček vidělo film, který považuji za velmi kvalitní na svojí dobu. Začnu asi čeřit vody sedmdesátých let a upozorňovat na takové filmové perličky. Jen jestli to není proto, že tady si divák nerve vlasy napětím, nenadskakuje v křesle při palbě z čehokoliv, neteče proudem krev........prostě to nechápu. Mně se líbil styl, kterým bylo tohle drama o přátelství dvou žen a obětavosti předloženo, Jane Fondová, která tady možná ještě tak nezářila jako hvězda, ale ten její strach v očích jsem brala i když já s mým naturelem bych tam měla v některých momentech spíš děs. Zkrátka takový velmi příjemně koukatelný příběh, který stojí za to vidět a myslím, že nebudete litovat :-) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Priateľstvo dvoch dievčat v priebehu rokov. Začaté v detstve, doznievajúce v dospelosti, ovplyvnené politikou a dobou. Retrospektívne spomínanie na minulosť vysvetľuje prítomné konanie. Odvážnejšia z priateliek sa vrhá v dospelosti s holými rukami do boja so davom sfanatizovanej nacistickej mládeže, lynčujúcej viedenských Židov. Je rovnako odvážna ako v mladosti, keď zľahka prebehla po kmeni stromu ponad rozvodnenú rieku. Jej mladšia priateľka bola vtedy opatrná a potrebovala pomoc. Rovnako aj v dospelosti je mladšia tá opatrnejšia, no prijímajúca výzvu skúsenejšej. Jej úlohou je tentokrát prekonať adrenalínovú cestu vlakom, stráženú a kontrolovanú uniformovanými príslušníkmi Tretej ríše, aby prepašovala peniaze určené na odboj proti nacistom z Francúzska do Berlína. Silný príbeh priateľstva poznačeného dobou. Okrem dojímavého príbehu ponúka film pohľad na rozdielne spôsoby odboja voči nacistickému systému riadenia spoločnosti. Odvážny, miestami bezhlavý odboj diktovaný vlastnými emóciami versus umiernený odpor vedený inými. Ukazuje sa, že z hľadiska racionálneho prežitia je priamy a radikálny odpor vznikajúci z náhleho popudu často len slepou uličkou, popri ktorej je možné viac stratiť ako získať. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tematicky aj spracovaním ambiciózna a bohužiaľ pozabudnutá oscarovka plná parádnych scén a skvelých hereckých výkonov. Bolo to síce možno až príliš chladné a za srdce ma to úplne nechytilo ale takto ma vyzerať precízne napísaný, natočený a zahraný film. A ako bonus debutujúca Meryl Streep 8/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Silné téma a jistě odpovídající herecká výzva pro Jane Fondovou, která svou politickou či ekologickou angažovaností a touhou být silnou osobností dlouhodobě dokazuje, že by s ní snad žádný chlap nedokázal dlouhodobě přežít. A taky že ano, Jason Robards to zde zvládl pouhých devět minut, a už mu akademie obdivně udělila Oscara za vedlejší roli... Ale to jsem odbočil, protože Julie možná je hlavně o Jane Fondové, která si se svou rolí poradila vskutku dobře, ale také stojí na scénáři, jenž sází primárně na automatické empatie a nepřihazuje nic, co by diváka v pohodlném sledujícím módu náhle proplesklo a vrylo se mu do paměti. Zinnemann je pochopitelně zkušený a kvalitní filmař, ale měl by raději točit o poznání více adrenalinové příběhy ve stylu Dne šakala, z něhož jsem nedokázal spustit oči. Julie je hezká a vypravěčsky netuctová, ale příliš mě nezasáhla a třeba zmíněnou postavu Jasona Robardse nedokáže prodat tak, aby měla pro příběh zásadní význam. Konec vyšumí vyloženě do ztracena... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkný námět, příběh, výprava, výteční herci. Trošku mi chyběla větší hloubka, která by, zdá se mi, k takovýmto filmům měla patřit. Děj příliš klouzal jen po svém vlastním povrchu, a to přesto, že byl protkán spoustou vnitřních monologů, který tenhle fakt měly zřejmě zaretušovat. Ale i tak moc pěkné podívání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh naberie tie správne grády až od nástupu do vlaku. Tu sa psychologická dráma mení na napínavý špionážny triler. Okrem toho sa však veterán Zinneman vyhýba sentimentálnym klišé, toto je film pre staršie publikum. Občas prekvapí silnými scénami, najmä tou z univerzity. Film mi tak však pripadal trochu nevyvážený, nedostatky zachraňujú herci, predovšetkým vždy dokonalá (vzhľadom aj výkonom) Jane Fonda. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nepochybne ide o kvalitný snímok, ktorému chýba väčšie uchopenie diváka a žiaduca emócia je polovičná. Herecky na úrovni. 3+ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Dashie, co kdybych odjela psát do Paříže ?? Dashie, spíš ?? Dashie, překážím Ti v psaní ??" - "Ne, to ani ne !! Překážíš mi ve spaní !!" ;) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Místy tak trochu zmatené až skoro snové. Asi bych se i rád dozvěděl ještě něco více o hlavních postavách. Přesto ale opravdu vynikající a drama ze silného prostředí. Ve vlaku tuhne krev! Way down deep he's very superficial. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je natočený podľa skutočných udalosti. Vlastne ide o spomienky staršej ženy Lilian na svoju najlepšiu kamarátku Júliu, ktorá pochádzala zo snobskej rodiny a odišla študovať do Viedne. Do Európy sa dostala aj Lilian, ktorá sa pokúša stať spisovateľkou. Júlia sa zapája do protifašistického hnutia a odboj využije aj Lilian pre plnenie úlohy v Nemecku. Nakoľko Júlia zomiera, dostáva Lilian úlohu postarať sa o jej dcéru, tu ale nenachádza a tak sa vracajú s manželom späť do štátov. Príbeh zachycuje niekoľko časových období a najviac sa venuje obdobiu nástupu Hitlera a fašizmu k moci v Nemecku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle v podstatě psychologický film o závislosti na jiné ženě, díky které se hlavní postava dostane do nepříliš zajímavých situací, i když sem tam se to snaží o trochu napětí, mě prostě nebavil. Herecky to není zlé, ale ani jedna herečka tu pro mě nevyniká. Ne, tohle pro mě byl jen průměr. A to jsem hodný. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pro mně trochu chaotické, nepropracované do větší hloubky, pomalé tempo je někdy až zdlouhavé. Škoda, protože námět stojí za to. Výkon obou hereček to bohužel nezachránil, ()

swed 

všechny recenze uživatele

Psychologicky vybroušené drama, které trochu doplácí na pomalé tempo (obzvlášť na začátku). Lehce snová atmosféra naštěstí dokáže kompenzovat dějově hlušší místa. 7/10 ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film jsem měla dávno ve svém hledáčku, ale jen proto, že to je první film, kde se objevuje má oblíbená Meryl na velkém plátně. Nikdy jsem si o něm ale nesháněla informace, takže jsem moc netušila, do čeho jdu. Meryl se tu jen mihne, takže ji člověk sotva zaregistruje, ale Jane Fonda i Vanessa Redgrave to spolehlivě vynahradí, obě byly výborné. Moc se mi líbily dětské dialogy, ty měly v sobě cosi tajemného, fantaskního zároveň. Bohužel se celý film trochu vleče a místy se objevují hluchá místa, takže mě ve výsledku až tak nestrhl. Čekala jsem něco lepšího, už jen proto, že jsem viděla ten zástup oscarových nominací. Dostalo se mi dobrého filmu, jsem ráda, že jsem jej viděla (hlavně kvůli Meryl), ale nejsem z něj, jak se říká, odvařená. ()

Reklama

Reklama