Reklama

Reklama

Velvyslanci v Berlíně: Ti, kteří varovali před 2. sv. válkou

(TV film)
  • Česko Berlín 30. let očima diplomatů (více)
Francie, 2021, 52 min

Hrají:

Nevile Henderson (a.z.), Ernst Röhm (a.z.)

Obsahy(1)

30. ledna 1933 byl Adolf Hitler jmenován kancléřem Německa a proběhla revoluce, na kterou se celý svět díval se zájmem a znepokojením. Mezi očitými svědky byli diplomaté pracující v hlavním městě, kteří měli dobré předpoklady, aby zjistili, co se ve skutečnosti děje. Zoufale sháněli informace, stali se vyšetřovateli, špiony a informátory. Během několika týdnů nacisté převzali kontrolu nad všemi státními správami, ale do diplomatických kruhů, kde stále bylo dost aristokratů, se nedostali. Díky archivním materiálům, z nichž některé ještě nikdy nebyly uveřejněny, představí tento dokument prostředí, ve kterém lidé tancovali, když starý svět chátral, a ukazuje, jak se tito diplomaté bezvýsledně snažili varovat svět před rostoucím nebezpečím a realitou nacistického Německa. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Zajímavý moment, jak režim používal uvolněný sex pro indoktrinaci mládeže: dospívající dívvky se účastnily jakýchsi táborů. Film uvádí příklad, kde přes odpor rodičů se dcera musela účastnit půlročního tábora, vrátila se nadšená a těhotná. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je zde mnoho soudobých archivních záběru. Několik velvyslancu popsalo Hitlera zdařile. Pobavilo mě "působí jako kombinace dělníka a rolnička, má oduly obličej". ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Přehled vývoje Německa let 1933-1939 očima velvyslanců demokratických států nepostrádá pronikavost i obavy (max.70%) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama