Reklama

Reklama

Recenze (10)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Oklahoma, Yippie-yi-yo!"  Takmer mi vyrazilo dych, keď si na začiatku filmu vysmiaty kovboj na koni začal rozjarene vyspevovať "O what a beautiful day". To hádam nemôže byť myslené vážne. Má to byť nejaká paródia v štýle "Limonádového Joea"? Aha, tak ono je to asi naozaj myslené vážne a takmer celý film sa nesie v podobnom duchu. Celé to je prefarbičkované, presladené, príšerne strojené a falošné. Jednoducho svet, ktorý sa mi protiví. Chlapi sú samí burani, ktorí neustále ujúkajú (samé ya-hooo), dievčatá sú zase ako také husičky (najmä tá "can't-say-no" radodajka), falošné úsmevy na všetky strany, samé "chichichi", "chachacha". Herecky to nie je žiadna sláva, za zmienku stojí hádam len Rod Steiger a Shirley Jones, ktorá zaujme svojím pôvabom. A zachrániť to nedokáže ani hudba, ktorá je takisto presladená a väčšinou doslova infantilná. Jednou z mála výnimok (a plusov) je snová scéna, ktorá má zaujímavé výtvarne stvárnenie a aj hudobne je na vyššej úrovni.  "I wanted to marry her when I saw the moonlight shining on the barrel of her father's shotgun." ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi je to tak všude, u nás si Pražáci hrajou na bodré Moraváky, Amíci si zase hrajou na uvřískané Jižany, ach jo. To už mám snad radši ty muzikály, kde pořád někdo poskakuje a okopává chodník, než když se mám pět minut dívat na dva špinavý chlapy, jak se drsně potí v kutlochu a teskně pějí. ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

YURAyuro: tohle je adaptace muzikálu, takže pokud jsi čekal něco jiného, je to chyba tvoje a ne toho filmu. ___ Hudba Rodgerse a Hammersteina má tradičně vysokou úroveň (ač dle mého názoru nejlepším Rodgersovým tvůrčím obdobím byla spolupráce s L. Hartem), drobný problém tkví ce hře samotné: Oklahoma je jeden z nejdelších (v plném provedení tři hodiny!) a pro mě jeden z nejnudnějších muzikálů, které kdy na Broadwayi byly - alespoň v téhle době (pozn.: Oklahoma měla premiéru počátkem 40. let). Film je trochu seškrtaný, ale ani zdaleka ne dostatečně. Ani solidní herecké výkony ho tak dost dobře nemůžou zachránit... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Fred Zinnemann si do poznámek k obsazení při zkoušení herce Paula Newmana zapsal: „Paul Newman je pěkný mladík, ale je trochu prkenný, zklamal mě. Chybí mu zkušenosti a bude muset ještě hodně pracovat. Do budoucna by pro nás mohl být ten pravý. Rozhodně má skvělou osobnost, i když bych si přál, aby byl trochu namyšlenější a suverénnější.“ [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)
  • Shirley Jones v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Oklahoma byl první celovočerní film natočený na širokoúhlý 70 mm pás. Premiéru měl 11. října 1955. (Bajda)

Reklama

Reklama