Reklama

Reklama

Recenze (10)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Oklahoma, Yippie-yi-yo!"  Takmer mi vyrazilo dych, keď si na začiatku filmu vysmiaty kovboj na koni začal rozjarene vyspevovať "O what a beautiful day". To hádam nemôže byť myslené vážne. Má to byť nejaká paródia v štýle "Limonádového Joea"? Aha, tak ono je to asi naozaj myslené vážne a takmer celý film sa nesie v podobnom duchu. Celé to je prefarbičkované, presladené, príšerne strojené a falošné. Jednoducho svet, ktorý sa mi protiví. Chlapi sú samí burani, ktorí neustále ujúkajú (samé ya-hooo), dievčatá sú zase ako také husičky (najmä tá "can't-say-no" radodajka), falošné úsmevy na všetky strany, samé "chichichi", "chachacha". Herecky to nie je žiadna sláva, za zmienku stojí hádam len Rod Steiger a Shirley Jones, ktorá zaujme svojím pôvabom. A zachrániť to nedokáže ani hudba, ktorá je takisto presladená a väčšinou doslova infantilná. Jednou z mála výnimok (a plusov) je snová scéna, ktorá má zaujímavé výtvarne stvárnenie a aj hudobne je na vyššej úrovni.  "I wanted to marry her when I saw the moonlight shining on the barrel of her father's shotgun." ()

Reklama

Blofeld 

všechny recenze uživatele

YURAyuro: tohle je adaptace muzikálu, takže pokud jsi čekal něco jiného, je to chyba tvoje a ne toho filmu. ___ Hudba Rodgerse a Hammersteina má tradičně vysokou úroveň (ač dle mého názoru nejlepším Rodgersovým tvůrčím obdobím byla spolupráce s L. Hartem), drobný problém tkví ce hře samotné: Oklahoma je jeden z nejdelších (v plném provedení tři hodiny!) a pro mě jeden z nejnudnějších muzikálů, které kdy na Broadwayi byly - alespoň v téhle době (pozn.: Oklahoma měla premiéru počátkem 40. let). Film je trochu seškrtaný, ale ani zdaleka ne dostatečně. Ani solidní herecké výkony ho tak dost dobře nemůžou zachránit... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi je to tak všude, u nás si Pražáci hrajou na bodré Moraváky, Amíci si zase hrajou na uvřískané Jižany, ach jo. To už mám snad radši ty muzikály, kde pořád někdo poskakuje a okopává chodník, než když se mám pět minut dívat na dva špinavý chlapy, jak se drsně potí v kutlochu a teskně pějí. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Fred Zinnemann si do poznámek k obsazení při zkoušení herce Paula Newmana zapsal: „Paul Newman je pěkný mladík, ale je trochu prkenný, zklamal mě. Chybí mu zkušenosti a bude muset ještě hodně pracovat. Do budoucna by pro nás mohl být ten pravý. Rozhodně má skvělou osobnost, i když bych si přál, aby byl trochu namyšlenější a suverénnější.“ [Zdroj: Shawn Levy - Paul Newman] (Pavlínka9)
  • Oklahoma byl první celovočerní film natočený na širokoúhlý 70 mm pás. Premiéru měl 11. října 1955. (Bajda)
  • Shirley Jones v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama