Reklama

Reklama

Super Mario Bros. ve filmu

  • USA The Super Mario Bros. Movie (více)
Trailer 4

Sourozenci Mario a Luigi sní o tom, že povedou nejlepší instalatérskou firmu v New Yorku, což jim zatím moc nevychází. Možná právě proto jsou ochotní vrhat se i do úkolů, které jsou zjevně nad jejich nepatrné síly. Chuť jít do všeho po hlavě se jim nevyplatí ve chvíli, kdy vlezou do podezřele vypadající obří zelené trubky a pár vteřin nato se jí nekontrolovatelně řítí „kamsi“. Na druhém konci potrubí na ně čeká fantastický svět, jehož obyvatelé právě řeší dost podstatný problém. Ohavný ještěr Bowser, král jednoho ze zdejších království, se totiž rozhodl silou ovládnout všechny ostatní říše. V hledáčku má především Houbové království, jehož vládkyni, princeznu Peach, by si navíc rád vzal za manželku. Věčný smolař Luigi po své životní jízdě skončí právě v Bowserově spálené zemi, kde je okamžitě zajat poskoky zdejšího krále. To Mario má mnohem větší štěstí, protože království princezny Peach, kam dopadne, vypadá jako ráj nejen pro houbaře. Peach je navíc fajn holka bez princeznovských manýrů, a tak když se Mario dozví, jaké jí hrozí nebezpečí, okamžitě se jí rozhodne pomoci. Zvlášť když přitom bude moci zachránit i milovaného bratra Luigiho. Zapomíná přitom jaksi na to, že rozhodně není žádný hrdina a že to nejstatečnější, co dosud udělal, bylo utažení povoleného kohoutku. Jenže když jste Super Mario, tak se žádných překážek nebojíte. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (36)

  • Shigeru Miyamoto odhalil, že motokáry opic jsou poháněny banánovým džusem, zatímco motokáry Koopa Troopů jsou poháněny lávou. (petr.koca)
  • V salónku zákazníků, kde se Mario a Luigi pokoušejí opravit umyvadlo, je k vidění socha Pikmin z Nintendo série „Pikmin“. (petr.koca)
  • V Brooklynu je restaurace s francouzským názvem „Chasse au Canard“, což v překladu do angličtiny znamená „Duck Hunting“. To je narážka na hru „Duck Hunt“ vydanou v roce 1984 na Nintendo Entertainment System. (petr.koca)
  • Když Mario a Luigi vcházejí hlouběji do Brooklynské kanalizace, lze vidět nápis: „LEVEL 1-2,“ což ve hře Super Mario Bros. (1985) představuje první úrověň v podzemí. (petr.koca)
  • Na konci filmu hraje píseň „Mr. Blue Sky“ od Electric Light Orchestra, kterou začínal film Strážci Galaxie Vol. 2 (2017). Na obou filmech se nějak podílel Chris Pratt – ve Strážcích hrál hlavní postavu Star Lorda a v tomto filmu propůjčil hlas Mariovi. (SpiderBoy)
  • Když si jeden host na svatbě sedne na želvu v první řadě, začne se stejně jako ve videohře odrážet ode zdi ke zdi, dokud ji dotyčný host nezamáčkne a stejně jako ve hře se želva zastaví. (SpiderBoy)
  • Když Mario s Luigim získají power-upovou hvězdu, hraje v pozadí píseň z původní videohry, která se spustí, když hráč získá speciální hvězdu. (SpiderBoy)
  • Když Mario s Donkey Kongem postupně poráží všechny nepřátele, hraje v pozadí píseň z původní videohry, která se spustí, když má hráč na dohrání levelu méně než 100 vteřin. (SpiderBoy)
  • Když Mario porazí Donkey Konga a chytí ho za kravatu, začne hrát úvodní píseň z původní videohry „Donkey Kong“. (SpiderBoy)
  • Když se Mario a Luigi dostanou do podzemí, v pozadí hraje stejná píseň, jako když se do podzemí dostaneme v původní hře „Super Mario Bros.“. Rozbitá zeď, kterou bratři prochází, je navíc ve tvaru Mariovy hlavy z videohry. (SpiderBoy)
  • Diskuna, maskota herní konzole Family Computer Disk System (vydáno pouze v Japonsku), lze spatřit na značce v Brooklynu. (petr.koca)
  • Charles Martinet, hlas Maria ve videohrách, namluvil svou postavu Giuseppeho ve většině světových jazycích. (Lucas005)
  • Mario hraje na herní konzoli Nintendo Entertainment System, která se objeví i v závěrečných titulcích. Mimo jiné právě na této herní konzoli vyšla první videohra „Super Mario Bros.“. (Petr.Pe.8627)
  • Luigiho vyzvánění na telefonu je lehce upravená start-up melodie herní konzole Nintendo Gamecube. (Petr.Pe.8627)
  • Ve filmu se objevuje nespočet odkazů na starší „Super Mario“ hry od Nintenda – tučňáci a král Bob-Omb ze „Super Mario 64“, Ice flower a Mini mushroom ze série „New Super Mario Bros.“, dinosauři Yoshi a mapa ze „Super Mario World“, mývalí power-up ze „Super Mario Bros. 3“, průhledné trubky a kočičí oblek též známý jako Super Bell ze hry „Super Mario 3D World“, depresivní Luma ze hry „Super Mario Galaxy“. Vzhled Maria a Luigiho jako malé děti je převzat z hry „Super Mario World 2: Yoshi's Island“. Obchod Crazy Cap, který lze zahlédnout v houbovém království a obrácená pyramida v poušti, Bowserovo sako, klobouk i svatební kytice jsou jasné odkazy na „Super Mario Odyssey“. Starostka Pauline na začátku filmu je odkaz jak na „Super Mario Odyssey“, tak i na „Donkey Kong“, kde debutovala; Rainbow Road a divoká honička v autech je odkaz na „Mario Kart 8 Deluxe“. Super hvězda debutovala sice již ve starém „Super Mario Bros.“, nicméně ve formě prezentované ve filmu se objevila až v „Super Mario 64“. Stavění levelu pro Maria je odkaz na „Super Mario Maker“. (Petr.Pe.8627)
  • Piano, na které Bowser hraje, nese název Ludwig van Koopa. Tento název odkazuje jednak na Ludwiga van Beethovena, ale také na nejstaršího syna Bowsera v herním světě. (petr.koca)
  • Když Mario a Toad dorazí ke vstupu do hradu, jsou odmítnuti strážcem, který jim sdělí, že jejich princezna je na jiném hradě. Tato situace je narážkou na videohru „Super Mario Bros.“ (1985), kde po dokončení světa Toad sdělí Mariovi, že jeho princezna se nachází na jiném hradě. (petr.koca)
  • Znělka, která hraje při nástupu Donkey Konga, je „DK Rap“, což je úvodní znělka videohry „Donkey Kong 64“ pro Nintendo 64. (petr.koca)
  • Hra, kterou Mario hraje po hádce s rodinou, je „Kid Icarus“, jenž byla vydána v roce 1987 na konzoli Nintendo Entertainment System. (petr.koca)

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

20.06.2023

Tom Cruise loni vlastnoručně zachránil kina a jeho Top Gun: Maverick se po fenomenální jízdě napříč světem zastavil až těsně pod 1,5 miliardami dolarů. Letos se něco podobného, ačkoliv tam to člověk… (více)

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

07.05.2023

Čtvrtá, ani začátek páté fáze marvelovského univerza mírně řečeno nenadchla, od vyvrcholení trilogie Strážců Galaxie, které na plátna dorazilo ve čtvrtek, se nicméně očekávaly velké věci. A film,… (více)

Reklama

Reklama