Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmové zpracování stejnojmenného románu německé antifašistické spisovatelky Anny Seghersové, laureátky mezinárodní Stalinovy ceny míru. Zavádí nás do Německa v době nacistické vlády před druhou světovou válkou. Líčí útěk sedmi vězňů z koncentračního tábora z nichž se zachrání pouze jeden, který po dlouhém hledání a ukrývání dosáhne spojení s illegální antifašistickou organisací, jež mu pomůže za hranice. Film je dokumentem, že mnozí lidé v Německu se nedali zlomit zlovůlí nacistů a zachovali si smysl pro čest, lidskost a spravedlnost. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (7)

ripo

všechny recenze uživatele

Román Anny Seghersové „Sedmý kříž" náleží k vrcholným dílům této spisovatelky. Napsala tento nejslavnější román německé antifašistické literatury před válkou v Mexiku, kam se uchýlila po ovládnutí Německa nacisty. Román byl po prvé uveřejněn na pokračování v sovětském časopise "Literaturnaja gazeta". Byl potom přeložen do mnoha evropských i jiných jazyků a ve všech zemích vřel přijat, neboť Seghersová v něm dovedla ukázat, že ani to největší zlo, které v sobě koncentruje fašismus, nemůže zlomit člověka tak, aby přestal žít a cítit jako člověk. Americké zpracování tohoto románu má charakteristické rysy dobrých amerických filmů, dobré herecké výkony, zvláště S.Tracyho v titulní roli, a smysl pro napětí. Bohužel však právě toto vnější napětí odvedlo někdy autory filmu od vnitřního smyslu příběhu, a tak film nevyslovuje pokrokové myšlenky tak jasně a jednoznačně, jak je vyslovila Anna Seghersová a jak bychom si to přáli i my. Filmový přehled 31/1953 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne napínavý aj keď nikdy nie strhujúci thriller a to prekvapivo vinou prvýkrát nevýrazného Spencera Tracyho a úplne zbytočnej romantickej štvrťhodinky v závere. Tam kde mal film gradovať, paradoxne takmer úplne umrie. Škoda pretože pár scén je fakt napínavých, vedľajšie postavy sú vynikajúce a je to veľmi slušne natočené.Slabších7/10 ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je spomienkou na národ, ktorý vyprodukoval 2. svetovú vojnu. Ale žiadna populácia nemôže byť posudzovaná celkovo a aj v zlom režime môžu existovať a existujú slušní a čestní ľudia. Hrdinami filmu sú Nemci, nie nacisti ale ani všetkými prenasledovaní Židia. Sú to obyčajní ľudia, ktorí sa snažili žiť svoj život podľa svojich predstáv, ale padli do drápov gestapa a nasledoval koncentračný tábor. Na jeseň 1936 vojna síce ešte nezačala, ale koncentračné tábory v Nemecku už boli plné. Nemci začali čistiť svoju krajinu. Vynikajúci film predkladá útek 7 väzňov Wallaua, Beutlera, Pelzera, Belloniho, Füllgrabera, Aldingera a Georga Heislea. Veliteľ tábora nechal pripraviť sedem krížov na ktorých mali visieť títo uprchlíci. Beutlera chytili ihneď visel, ako prvý, Pelzer druhý, Belloni je na úteku zastrelený, starý Aldinger na úteku zomrel, Wallau je taktiež chytený, zbabelec Füllgraber sa sám vzdal, len politickému väzňovi Georg Heisleovi sa útek podaril. A tak jeden kríž v koncentračnom tábore Westhofene ostáva stále prázdny. Film bol natočený podľa románu Anny Segherovej vlastným menom Netty Radvanyiovej, napísala ho v exile v Mexiku v roku 1939 a kladie základnú otázku, ako hlboko prenikla nacistická ideológia do vnútra nemeckého národa a aká je sila solidarity. Dej filmu až po nástup Georga v Mohuči na loď Vilemína sa odohráva v priebehu jedného týždňa a odhaľuje nám nacizmus v jeho nahote a oslavuje pevnú vôľu a obetavosť prostých ľudí. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

První polovina je standardní vyprávění o jednom útěku; nijak zvlášť mě to nevtáhlo. Ve druhé polovině se pak Tracy snaží najít odboj a zároveň odboj hledá jeho, a to v atmosféře absolutní nedůvěry mezi lidmi, kdy zaplést se s gestapem znamená jízdenku na smrt. Zní to tuctově, ale už dlouho jsem neviděl tak napínavou podívanou. A to jsem chtěl film vidět jen kvůli Jessice Tandy. Mňam. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Ve 34 minutě je možné vidět gesto, které popisuje Vladimír Menšík ve své historce Perpetuum mobile. Kvůli tomu jsem film shlédla a i jinak není vůbec špatný. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Válečné drama natočené dle tehdejších pravidel a zvyklostí, přesto je působivé a nenudí. Dávám 70 procent. ()

Reklama

Reklama