Reklama

Reklama

Cyrano

Trailer 1

Básník Cyrano z Bergeracu (Peter Dinklage) oslní hravými slovními hříčkami při ústním souboji i brilantním šermem v duelu. Kvůli svému vzhledu je však Cyrano přesvědčen, že není hoden lásky oddané přítelkyně, zářivé Roxanne. Když Cyrano konečně plánuje vyjádřit své city, Roxanne se na první pohled zamiluje do rekruta Christiana. Vědom si svých nedostatků, Cyrano z Bergeracu pomáhá mladému Christianovi získat srdce půvabné Roxanne, byť je do ní sám vášnivě zamilovaný. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (46)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem Cyrana, kdy ho hrála holka. Viděla jsem Cyrana, který se odehrával u hasičského sboru. Viděla jsem Cyrana na divadle. Je to má oblíbená hra, ALE NIKDY neuvěřím Cyranovi v podání Petera Dinklage. On je dobrý herec a mám ho ráda, ale při své výšce mě nepřesvědčí, že by mohl patřit k nejlepším šermířům své doby, který se dokonce utkal najednou ze stovkou soupeřů. Prostě ne. V tomhle podání by na ně ty kordy leda tak mohl házet z věže. ……  Kromě tohoto zjevného nesmyslu mi vadily drastické úpravy v ději, které byly jednoduše pitomé (zejména konec, ale nebudu spoilerovat) + to, že celá veršovaná hra je najednou v próze. Přišla tím o kouzlo a není k tomu ani žádný důvod, zvlášť, když jde o muzikál, ke kterému verše patří. To se jako autoři báli, že divák nepozná, kdy herci hrají a kdy už začali zpívat? Ostatně i ty písničky byly bez nápadu a šťávy. Jediná si mě získala emocionálně velmi dojímavá píseň na rozloučení před bitvou. Ale ta bitva potom, to byla taky slabota, žádná řež, jen chudičké plácání po sobě ve sněhu. SHRNUTÍ: Cyrano bez pořádného nosu, kterému k velikosti chybí opravdu hodně. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po katastrofě s West Side Story jsem málem zanevřel na muzikály, a to by byla chyba. Tohle je muzikál jak má být, klasiku mírně upravil v mezích zákona, a to hlavně skvělým obsazením Petera Dinklage. No a druhým a největším kladem je hudba od členů skupiny The National (jedna z nejlepších skupin všech dob, to jako bez debat), která se hodí do historického filmu, ale zároveň zní moderně, v čele s nejkrásnějším duetem všech dob - Overcome: https://www.youtube.com/watch?v=C1fBG9OQVBE ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Kukal som na to v chorľavom stave, so štekajúcim psom, no aj tak ma to dokázalo krásne rozobrať. Milujem muzikály, Wrightovu filmovú reč aj ten príbeh. Obsadenie Dinklaga bol geniály ťah. Ohromne milé prekvapenie. 9/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Joe Wright to nejlepší ze sebe vydal ve svých začátcích, ale stále dokazuje, že umí. Cyrano je absolutně mimo můj žánr, ale bavil jsem se a některá hudební čísla byla vynikající, stejně jako Peter Dinklage. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek tupým woke prvkom sa mi táto verzia páčila. Bol som spokojný hlavne s tým, že napriek žánru muzikál nebol film veľmi presýtený spevom a tancom. Spievalo sa tam, kde to bolo vhodné a pesničky boli fajn. Samozrejme ústredná trojica trpaslík, bleduľa a Afričan pasuje k sebe ako soľnička a očná buľva, no v tomto prípade to ospravedlním. Skvelé kostýmy a hlavne to posolstvo, že strach z odmietnutia nás môže zbytočne poraziť, Cyranove emócie sa dali cítiť. Opáleného rytiera radšej prehliadnem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Muzikály môžem, ale tu mi to nesadlo. Notoricky známy príbeh divadelnej hry Edmonda Rostanda púta hereckým obsadením, inovátorstvom, čo bolo skvelé, ale pesničky mi pripadali násilné. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Režisér Joe Wright se mi někdy trefí do chuti, někdy ne. Cryano je tak na půl. Je to velmi dobře zpracovaná divadelní hra/muzikál. A jsem nadšená, že hlavní roli ztvárnil Peter Dinklage, je to úžasný herec, který by měl dostávat víc příležitostí. Je tam pár scén, které mi přišly zdlouhavější a  pro dějovou linku zbytečné, vůbec bych je tam nedávala. Muzikál hodně drží nad vodou herecké obsazení, ať už skvělý Dinklage nebo Mendelsohn, u kterého jsem měla velké potíže ho poznat. I tak ale to vyloženě není film, který se mi zaryje do paměti. Jsem ráda, že jsem ho viděla, nelituji toho, ale nic velkého a dokonalého to není, i když konec je zpracovaný krásně. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Rostandova hra o Cyranovi z Bergeracu je veľmi obľúbená, a tak sme sa už dočkali množstva adaptácií a variácií. Čo sa týka tejto novej adaptácie, mám z toho zmiešané pocity. Čo sa týka vizuálnej stránky filmu, tá je znamenitá, a to najmä vynikajúcim kulisám, kostýmom a celkovo výprave. Dej je samozrejme pôsobivý (ale to je predovšetkým Rostandova zásluha). Avšak veľké výhrady mám k obsadeniu. Liliput (Peter Dinklage) ako Cyrano? Černoch (Kelvin Harrison Jr.) ako Christian? To akože vážne? Áno, chápem, že chceli priniesť niečo revolučné, ale toto je fakt mimo... A ani tie piesne neboli zrovna chytľavé. Takže z tohto pohľadu trochu sklamanie. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Joe Wright se pustil do zpracování další klasiky a i tentokrát se jí chopil po svém a k mému překvapení sem se bavil víc než dobře (původně jsem vůbec netušil,že jde o nového Wrighta). Kombinace skoro až divadelního provedení a muzikálu funguje a Peter Dinklage je v hlavní roli výborný a Cyrano mu skvěle sedí. Ač sem to nečekal, počítám, že tohle v budoucnu uvidím znova...70% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tohle mohl úplně klidně být OBŘÍ veleprůser. Ale naštěstí to není průser vůbec. Toto uchopení Cyrana mi připadá velmi šťastné a sympatické a navíc jsem si ho oblíbil. Tahle nová adaptace nádherně ctí Rostandovu klasiku a zároveň ji příjemně, nenásilně upravuje. Výprava je samozřejmě úžasná, písničky jsou vynikající, dvouhodinová stopáž je zcela adekvátní a Peter DInklage v hlavní roli naprosto válí! Parádní film pro dobrou náladu. 80 %. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Videné na čisto, len kvôli nominačke na kostýmy. Určite zaslúžená, historické filmy si na tom dajú záležať, poväčšinou, ale či ju premenia, to je otázne. Príbeh všetci poznáme, neskĺzlo to do úplného muzikálu, to cením. Je to ale dlhé a niekde v polke to stráca dych. Kvôli ústrednej trojke ale nemôžem dať viac ako 2 z 5 ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nemám rád muzikály, to říkám rovnou. Je to pro mě přesně ten mem typu „jak zkazit film každých 10 minut“. U Cyrana jsem se rozhodl udělat výjimku a i když jsem měl sto chutí se hned na začátku první hudební vložky zvednout z jinak úplně prázdného sálu, setrval jsem a viděl... takový zajímavý film o tom, jak charismatický, byť nesebevědomý (nebo spíš hrdý) trpaslík nedokáže vyznat své city dívce a vykompenzuje si to tím, že svůj básnický um propůjčí prostředníkovi, který naopak jediným, čím oplývá, tak vzhledem. Písničky mi nakonec ani tolik nevadily, nebyly moc dlouhé a lišily se styly - ze začátku tu bylo i něco jako moderní „rap“. Jen o ty české titulky se mohl postarat někdo, kdo měl aspoň trochu básnické střevo, protože v originále se text úžasně rýmoval. Popravdě jsem si v hlavě udělal během sledování obrázek, jak asi může samotný příběh dopadnout a někdy ve tříčtvrtině to tam i směřovalo. Jenže následoval zajímavý zlom, který celý děj trochu otočil. Závěr se mi, popravdě, zase tak moc nelíbil, ale neznám klasiku, na níž je celý příběh založený. Rozhodně si do hledáčku zařadím i ostatní zpracování, toto mě nenadchlo, ale ani zvlášť neurazilo. Dinklageův výtečný herecký výkon mě nicméně sám o sobě vtáhl do děje a už jen to si zaslouží o tu hvězdu navíc. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Prvomájové pohlazení na romantické duši. Nádherná hudba, vynikající Peter. Místo dlouhých proslovů zpěv. Proč ne. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Hudba bratrů Aarona a Bryce Dessnera z The National to sice v mých očích i uších udržela v pozornosti,  romantická linka taky funguje, jenže... Klidně mě propíchněte mečem, Petr Dinklage je skvělej herec a když je zabírán čistě jeho obličej, funguje to. Ale když jsou zabrány jeho proporce... Nevím no. Nějak jsem se do toho nedokázal dostat. Za mě castingovej přepal (snahu cením), ať se Peter snaží sebevíc. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪ Určite by som bola menej kritická, ak by sa film volal napríklad ,,Edward," bol podobne historicky s geograficky ukotvený, ale nijakým spôsobom nečerpal zo Cyrana. Za týchto okolností ale (Cyrana považujem za moju druhú najobľúbenejšiu činohru vôbec) nemôžem inak, ako súdiť kriticky, a nebojím sa tvrdiť, že aj neobjektívne.V pár bodoch:⚪V závere sa v titulkách dozvedáme, že film bol nakrútený podľa muzikálu Cyrano, hraného v Amerike, i napriek tomu mi ale uniká pointa skoro úplne poprieť základné kamene tohto diela, t.j. veršovanie, ktoré sa skoro úplne stráca a prechádza na ,,klasický" prozaický text, a Cyranov ,,handicap," pričom obsadením človeka s nanizmom sa ešte prehĺbili odlišnosti - scenárista úplne prekopáva text niektorých obrazov, z narážok na nos bolo potrebné utvoriť narážky na výšku, pričom všetky tieto zmeny by pre nezainteresovaného diváka mohli pôsobiť banálne, že ,,sa dajú urobiť" v úmysle akéhosi oživenia klasiky a ničomu v celkovom kontexte nevadia, no v reálnom pohľade - takéto prekopávanie pôvodného diela predsa nemožno brať ako inováciu, pokiaľ v nej vedome invenčne pozmeníme dôležité body, je to už skôr akási hra ,,na motívy konkrétnej hry" a nie konkrétna hra. Film postráda skoro všetky dôležité scény s najkrajšími monológmi, i samotný záver je klasicky americký - i starí ľudia v ňom vyzerajú skoro mladšie ako na začiatku filmu, nevidno žiadne zranenie Cyrana a ešte padne aj nejaká tá pusinka. No krása.⚪Stačí si ako príklad uviesť iné hru - napr. Jana Eyerová, v ktorej sa hlavná postava pozmení na prvoplánovú krásavicu, blondýnu s krásnou tvárou, skrz čo je potrebné i vyškrtnúť všetky pôvodné dialógy/introspekcie o Janinom výzore, porovnávanie sa s Blanche I. a podobne. Otázka - Kostra zostala, ale je toto stále pôvodná Jana Eyerová, alebo už len adaptácia na motívy? Čo potom môžeme čakať v budúcnosti? A teraz vôbec nejde o černocha Kristiána a o celú túto rasovú tendenčnosť, ale o logiku. Naozaj je treba brilantný Rostandov text prebíjať vlastnými scenáristickými výplodmi?⚪Ďalší bod je samotný žáner - z akého dôvodu Wright prišiel s nápadom adaptovať Cyrana ako muzikál mi rovnako nie je známe, našťastie mu takéto super nápady nelietali v hlavne v roku 2005, keď režíroval Pýchu a predsudok, pretože to sa potom mohlo udiať všeličo.⚪Wright je citlivý režisér, ktorý má ,,dobré oko" na to, čo sa divákom páči, vie, ako zachytiť dramatickú scénu, jeho P&P považujem za jednu z najlepších adaptácií historických romantických románov, nutno dodať, že tu akoby sa už Wright spred 17 rokov nevedel zopakovať - aj scény s množstvom komparzu už nepôsobia tak živo ako scény z plesu v Merytone, kde všetko dýchalo živosťou a senzuálnosťou. Akoby sa Wright vybil. Kamera stále pekná, interiéry pekné, ale akosi to nežije, film nebudí dojem, že by si ho divák chcel pozrieť znova.⚪Všetkým, ktorí prišli až sem sa ospravedlňujem za dĺžku komentáru, no nechápem, aké motivácie mal Wright s týmto filmom. Vydával ho v skoro rovnako čase ako Spielberg svoju WSS, u ktorej ten muzikál má reálny ,,popkultúrny" význam, no adaptovať údajne Cyrana, no v realite podružný muzikál na motívy je na zamyslenie. Očividný záujem o film u nás aj v zahraničí sa vo veľkom neobjavil. Neviem, nedokážem si odpustiť pocit, že ak by aj Cyrana poňal komornejšie, striktnejšie podľa Rostanda a štýlom, akým kedysi P&P, vznikol by pôsobivejší a nostalgický snímok. Takto neviem, čo k tomu dodať. Iba, že som konsternovaná.⚪ () (méně) (více)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Další Wrightova adaptace literární klasiky, ale bohužel plná rozpolcenosti....Cyrana můžete vnímat jako barda Cohenovského střihu nebo přemýšlet nad tím, zda Cyranova rap recitace není jen limit Dinklagevova pěveckého rejstříku, i když soundtrack je nakonec to nejpůsobivější...Úvodní jízda kočárem na divadlo slibuje dekadenci a barokní opulentnost, na kterou se pak nějak zapomene...Stejně jako na využití horkých sicilských kulis...Režijně nápadité scény (Every Letter) pak střídá úmornost poslední třetiny (zákopová Wherever)...A to, že je Christian herecké černošské dřevo, je úlitba korektní době, nad kterou se snad smráká...Christian v podání Vincenta Peréze z roku 1990 by se jen ušklíbnul...Francouzská klasika s Depardieu je nesmrtelná, ryze poetická a celistvější... ()

LEATHERFAC

všechny recenze uživatele

Ty vole Cyrano jako muzikál s trpaslíkem a Christiana hraje zase negr? To už si děláte fakt prdel. Díky, ale myslím, že tohle dílko si nechám s radostí ujít... ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější stránkou filmu je Peter Dinklage v titulní úloze. Jeho Cyrano je působivý ve všech polohách a už kvůli němu stojí za to film vidět. Bohužel romantická linka mezi Roxanne a Christianem není moc přesvědčivá, obě postavy jsou poměrně mdlé. Ben Mendelsohn jako hrabě de Guiche bavil, kostýmy vynikající, pár písniček silných, většina mě příliš nezaujala. Vizuálně je film propracovaný, jak se dalo od Wrighta očekávat. Velká část Dinklageových scén je výborná - představení Cyrana, šermířské i slovní souboje, divák dokonale cítí jak moc přes všechno navenek ukazované sebevědomí trpí. Škoda jen ostatních nevýrazných postav, které za celé dvě hodiny nedokážou zaujmout. ()

Související novinky

79. Zlaté glóby - nominace

79. Zlaté glóby - nominace

13.12.2021

Dnes odpoledne byl zveřejněn kompletní seznam nominací pro 79. ročník Zlatých glóbů, které každoročně uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Předávání cen se má uskutečnit 9.… (více)

Reklama

Reklama