Reklama

Reklama

Panství Downton: Nová éra

  • Velká Británie Downton Abbey: A New Era (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Za dobu své filmové a seriálové existence už Panství Downton zažilo ledacos, ovšem asi nikoho by nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) ukrývá tajemství, které může otřást základy celého šlechtického rodu Crawleyů. Vše odstartuje šokující zpráva, že se Violet stala dědičkou zámku v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se setkala v mládí. Co se mezi těmi dvěma mohlo odehrát, že si na ni po tolika letech vzpomněl ve své závěti a odkázal jí takové bohatství? Část rodiny nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově nabytou nemovitost prozkoumala, skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má však podezření, že se za dědictvím zámku může skrývat příběh, který by raději neslyšel. Vlády na Downtonem se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujala jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), která se musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku hodlají natočit pravý hollywoodský biják. Střet upjatých britských tradic s americkou bezstarostností a rovnoprávností by mohl mít jen těžko zábavnější podobu, zvlášť když se do filmového natáčení aktivně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (59)

Streeper 

všechny recenze uživatele

A tím se uzavřela kapitola Panství Downton, nebo alespoň doufám. Za mě už tenhle film byl asi zbytečný. Nelituji, že jsem ho viděla, ráda jsem se zase vrátila na své oblíbené panství, ale kdyby nevznikl, tak by mi to srdce netrhalo. Jako nostalgie dobrý, ale jinak je to hodně průměrný film s docela slabou zápletkou a spíše se snaží hrát na dojetí a emoce. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Řada šťastných příhod. Díky nové lokaci ještě optimističtější podívaná, která možná první film nepřekonává měřítkem, ale nějakým zázrakem dokáže epizodky mnoha a mnoha postav poskládat do dvou samostatně funkčních mile hořkosladkých linek, překlenout (divácké) generace a v duchu britštějším než britském nejspíš i definitivně uzavřít osudy dnes již legendárního klanu. Přes slzy jsem neviděl na plátno a stejně mi úsměv neslezl z tváře. ()

Reklama

anatheman 

všechny recenze uživatele

Uděluji značně nekritických a nostalgických 5 hvězd. Jedná se zkrátka o milý přídavek, který sice může působit jako ždímání z dávného seriálového fenoménu. Ale na druhou stranu - pokud jste se po celou dobu sledování seriálu bavili, prakticky nemůžete být zklamáni. Jasně - tento film má pouze cenu pro fanoušky, jinak je prakticky nepoužitelný, ale totéž platilo i pro předchozí celovečerák. Cílovka je tedy jasná. Co tedy dále říci? Musím poznamenat, že i tento snímek reprezentuje to, díky čemu byl Downton úspěšný. Máme tu mraky sympatických postav, které jsou všechny zapojeny do problému, který před ně postaví zápletka. I sebemenší "plk" kterékoli mluvící hlavy tu má místo, přičemž i po 12 letech dochází tu k větším tu k menším posunům charakterů. Zkrátka plynulá hra. Zároveň se mi líbí, že byl opět do díla zapojen nějaký kulturně-historický fenomén, na který postavy reagují. V tomto případě mluvíme o přechodu němého filmu ke zvukové formě. Je však nutno podotknout, že natáčený film na Downtonu, který rozvíjí tuto tematiku, zároveň představuje jakousi "meta" hodnotu, ze které mohou postmodernisté jedině uchcávat. Jop. Jasně, je tu řada i typicky blbých momentů, Ale ty jsou zkrátka milé a spíše než trapnost ucítíte takové to příjemné uculení. Zároveň se mi líbí, že ačkoli mnohé směřuje k pohádce, vyskytne se nejeden moment hořký jako britský čaj. Herecky opět skvělé. Potěšilo nové trio v podobě Dancy, West a Haddock. Královnou ovšem zůstává Lady Mary, jejíž ztvárnění dotáhla Michelle Dockery k dokonalosti. Film si rovněž uvědomuje, že tato herečka má naprosto úžasný hlas, a tento fakt je zde naplno využit. :-) Snímku tedy uděluji 5 nostalgicky zaprášených medailonků z 5. Naprostá spokojenost. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Crawleyovi mají problém. Vlastně dva. V jejich domově chtějí natáčet hollywoodští filmaři film a na měsíc se tam nastěhovat. Zároveň zjistili, že na jihu Francie zdědili vilu a může za to babička a její půl století staré tajemství. Druhé filmové Panství Downton vrací do hry staré hrdiny i starý přístup. Nekonfliktní seriál plný skvělých kostýmů, dobrých herců, ale i zápletek a příběhů, které nejsou příliš komplikované a neruší od obdivování atmosféry meziválečné Anglie. Fandové seriálu budou spokojení, náhodní návštěvníci kina to bezbolestně zvládnou. Je ale otázka, proč by na to měl chodit kdokoliv, kdo seriál a jeho hrdiny nezná. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Downton. Opět nádherná elegantní dobová podívaná, kterou je tak ohromná radost sledovat. Po dvou předchozích happy endech přinášejí tvůrci další happy end, a tentokrát to vypadá, že je opravdu definitivní. A i tahle návštěva u Crawleyových se prostě povedla. Linka s natáčením filmu je zábavná, ta s Francií zase správně osudová. Obě samozřejmě fungují přesně tak, jak mají, tzn. skvěle. A závěr je pak ukázkový doják, přestože v tomto filmu již očekávaný. Ovšem není se co divit, Maggie Smith je jako hraběnka Violet prostě naprosto fantastická. Bez znalosti seriálu a postav to asi nemá moc cenu sledovat, ale fandové budou naprosto spokojení. Kéž by takové hezké filmy vznikaly častěji. 75%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Problémy nástupu zvukového filmu v Anglii jsou inspirovány reáliemi z natáčení filmu Její zpověď (1929), ve kterém se první dabovanou herečkou stala Anny Ondráková. (NinadeL)
  • Imelda Staunton a Jim Carter (Carson) sú manželmi od roku 1983, tú majú spoločnú scénku, keď si v obchode skúšajú a kupujú klobúky. Takisto aj Laura Carmichael (Edith) a Michael Fox (Andrew) sú v skutočnosti partnermi, herečka bola počas nakrúcania niektorých častí filmu tehotná. V marci 2021 sa im narodil syn. (vydumnica)

Reklama

Reklama