Reklama

Reklama

Panství Downton: Nová éra

  • Velká Británie Downton Abbey: A New Era (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Za dobu své filmové a seriálové existence už Panství Downton zažilo ledacos, ovšem asi nikoho by nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) ukrývá tajemství, které může otřást základy celého šlechtického rodu Crawleyů. Vše odstartuje šokující zpráva, že se Violet stala dědičkou zámku v jižní Francii, který jí odkázal muž, s nímž se setkala v mládí. Co se mezi těmi dvěma mohlo odehrát, že si na ni po tolika letech vzpomněl ve své závěti a odkázal jí takové bohatství? Část rodiny nadšeně vyráží na Francouzskou riviéru, aby nově nabytou nemovitost prozkoumala, skeptický Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má však podezření, že se za dědictvím zámku může skrývat příběh, který by raději neslyšel. Vlády na Downtonem se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujala jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), která se musí vypořádat s invazí amerických filmařů, kteří v kulisách nádherného zámku hodlají natočit pravý hollywoodský biják. Střet upjatých britských tradic s americkou bezstarostností a rovnoprávností by mohl mít jen těžko zábavnější podobu, zvlášť když se do filmového natáčení aktivně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (60)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Úspěšný seriál Panství Downton se v roce 2019 dočkal filmového pokračování, po pár letech je čas na další film. Na režijní pozici nahradil Michaela Englera Simon Curtis, kromě starých známých se tentokrát objevili i nové postavy a samotný podtitul lákal na novou éru. Tento titul je možná sám o sobě zavádějící, protože by lidé vlastně zcela něco nového očekávat neměli. Pokud ovšem měli rádi staré Panství Downton i filmové pokračování, ani druhý film je nemusí urazit. Největším handicapem druhého filmového Panství Downton je možná tak trochu dějové roztahání. Už v prvním filmovém Panství Downton bylo více příběhových linek, ty ovšem pořád fungovali sami o sobě a především směřovali k smysluplnému vyvrcholení. Děj druhého filmového Panství Downton je rozdělen na dvě ústřední zápletky. Jedna spočívající v pátraní po tom, proč rodina Crowleyových náhle získává vilu ve Francii a potencionálních rodinných tajemstvích. Druhá poté o natáčení filmu přímo na Panství Downton. V tomto ohledu film těží z toho, že se odehrává na sklonku 20. a 30. let a diváci tak mohou dostat pohled na to, jak se kdysi natáčeli filmy. I díky jisté postavě může filmové Panství Downton 2 náhle připomenout Zpívání v dešti, právě pohled do zákulisí filmu na sklonku němé a zvukové éry je na filmu jedna z nejzajímavějších věcí. Ústřední zápletka není komplikovaná, i tentokrát chybí filmovému Panství Downton stěžejní konflikty. Pořád ovšem platí, že se na film krásně dívá. Ať už skrze pěkný vizuál, solidní dobovou výpravu či špičkové dobové kostýmy. Druhé filmové Panství Downton rázem vypadá ještě o poznání filmověji než předchozí film. I tentokrát platí, že se dá v početném počtu postav zorientovat, téměř každá z nich má i něco jako svou stěžejní úlohu. Většina postav je nadále velmi sympatická, především ovšem opět výtečně zahraná. Například 87-letá Maggie Smith si svou roli hraběnky Crawleyové nadále očividně užívá, stejně tak dobří jsou nadále například Hugh Boneville nebo Michelle Dockery. Menší háček tkví možná v tom, že ještě o poznání více dokáže druhé filmové Panství Downton více uspokojit znalce seriálu. Nadále platí, že není nutné zdát veškeré pozadí postav a orientovat se v ději původního seriálu, menší výhodou ta znalost ovšem přeci jen je. Především i díky závěru, který může fungovat jako pomyslná tečka za celým Panstvím Downton. Pokud se při případném úspěchu tvůrci vydají cestou třetího filmu, i díky povinné absenci jednoho stěžejního elementu už Panství Downton nejspíš přeci jen nebude tím, co kdysi.  Druhému filmovému Panství Downton se nedá upřít solidní vizuál, výprava, kostýmy, velmi dobří herci ani přítomnost funkčních emocí. I přes jisté problémy s tempem, příliš jednoduše probíhající zápletkou a zároveň příběhovou roztěkanost si i druhé filmové Panství Downton jde užít. Pro fanoušky původního seriálu ovšem pochopitelně půjde o silnější zážitek..... ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Tak toto mě moc bavilo - podobně jako první a druhá série (za mě nejlepší), kdy jsem si to opravdu užívala a kochala se krásnou výpravou. Zápletka natáčení filmu byla zábavná a každá postava zde dostala svůj prostor. Bylo to celé takové melancholické a užila jsem si mnoho vzpomínání na to, co jsme s postavami zažili v jejich předchozích dobrodružstvích. Podle mě podařenější pokračování než první filmu, ale jsem si jistá, že v tom hraje roli především má obrovská náklonnost k filmu Singing in the rain! ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

druhý celovečerní přírůstek do universa Downton Abbey si opět jede to svoje. Je tu sice hned několik dramatických zápletek, ale krom emotivního (leč lehce očekávatelného) závěru se vlastně žádné extra velké drama nekoná a celá nová éra je opět spíš příjemným kouskem primárně pro fanoušky, který přinese přesně to co se od něj čeká...75% ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Crawleyovi mají problém. Vlastně dva. V jejich domově chtějí natáčet hollywoodští filmaři film a na měsíc se tam nastěhovat. Zároveň zjistili, že na jihu Francie zdědili vilu a může za to babička a její půl století staré tajemství. Druhé filmové Panství Downton vrací do hry staré hrdiny i starý přístup. Nekonfliktní seriál plný skvělých kostýmů, dobrých herců, ale i zápletek a příběhů, které nejsou příliš komplikované a neruší od obdivování atmosféry meziválečné Anglie. Fandové seriálu budou spokojení, náhodní návštěvníci kina to bezbolestně zvládnou. Je ale otázka, proč by na to měl chodit kdokoliv, kdo seriál a jeho hrdiny nezná. ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Je to o chlup lepší než minulý film, připomene vám to, proč jste původně Downton Abbey měli rádi, a i když je trochu směšné, jak se nakonec všichni spárují jako v nějaké veselohře, a závěr s (jako obvykle úžasnou) Maggie Smith je už jen ždímačka na slzy, je to vlastně takové hezké, nekonfliktní, milé a laskavé pohlazení po duši. A to v dnešní době není vůbec na škodu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Problémy nástupu zvukového filmu v Anglii jsou inspirovány reáliemi z natáčení filmu Její zpověď (1929), ve kterém se první dabovanou herečkou stala Anny Ondráková. (NinadeL)
  • Imelda Staunton a Jim Carter (Carson) sú manželmi od roku 1983, tú majú spoločnú scénku, keď si v obchode skúšajú a kupujú klobúky. Takisto aj Laura Carmichael (Edith) a Michael Fox (Andrew) sú v skutočnosti partnermi, herečka bola počas nakrúcania niektorých častí filmu tehotná. V marci 2021 sa im narodil syn. (vydumnica)

Reklama

Reklama