Reklama

Reklama

12 nezdolných sirotků

  • USA 12 Mighty Orphans (více)
Trailer

Strhující příběh týmu amerického fotbalu Mighty Mites ze sirotčince Fort Worth, který se během velké hospodářské krize probojoval od skromných začátků, kdy hráči neměli ani na boty, až na texaský šampionát. Podvyživení chlapci se v průběhu vítězné sezóny stali inspirací pro své město i celý národ, a dokonce zaujali i prezidenta Franklina D. Roosevelta. O jejich úspěch se zasloužil legendární středoškolský trenér Rusty Russell, který překvapil své kolegy tím, že se vzdal lukrativního zaměstnání a začal učit a trénovat sirotky z Mighty Mites. Rusty si uvědomoval, že jeho hráči nemají šanci porazit ostatní týmy silou. Vyvinul proto inovativní strategie a položil tak základy moderního amerického fotbalu. Film je založený na skutečných událostech. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

misterz 

všechny recenze uživatele

Športová dráma z prostredia sitotčinca, ktorá je síce svojím obsahom motivujúca a niektoré scénky lezú do nadpriemeru, ale nič svetoborného sa tu neudeje. Len tak si to pláva vo svete amerického futbalu, ktorý mi nič nehovorí a jediné čo trochu poteší je Martin Sheen. Lepší priemer. 65/100 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem snímky podľa skutočnosti so športovou tematikou a asi preto na mňa po skončení doľahol pocit sklamania. Snímok ako taký zlý určite nie je. No čakal som určitú dávku emócii, ktoré mi buď podlomia kolená, alebo zahrejú na duši. Námet ako taký tomu totiž nasvedčoval. Bohužiaľ, zostáva len pri skonštatovaní, že film ako taký v čase nudy nijak mimoriadne nesklame .. nuž ale to málo. ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdy za môj srdcový "filmový" šport, ktorým je americký futbal. Hviezdu za skvelý kasting, kde napriek minimálnemu rozpočtu a minimálnym ambíciam už len prítomnosť mien ako Martin Sheen či Luke Wilson jednoducho svojou charizmou pozdvihla úroveň vyššie a aj "siroty" to zahrali fajn, najmä "najnezdolnejší" z nich. A hviezda za opäť trochu iné obdobie a hlavne iný pohľad, kde "bežných" outsiderov nahradili v danej dobe "stratené prípady", ale nie kvôli svojim chybám, ale kvôli chybám svojich rodičov, čiže siroty. Jasné, nebolo to doslova srdcervúce, na klenoty typu We Are Marshall či Remember the Titans to nemá, ale veru potešilo to a milo prekvapilo, pretože som čakal omnoho slabší výsledok, ako som dostal, podobne ako kedysi pri Costnerovi a jeho McFarland. P.S. To trestuhodné nevyužitie hviezdy typu Roberta Duvalla, ktorý sa tam doslova len "mihol", za to by som strieľal. ()

Heywood 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh, kde ti hodní mají mnoho zlých, kradoucích a nenávistných nepřátel. Sirotci z domova bez rodičů se v době Velké krize stávají malými texaskými hrdiny. Hrají americký fotbal a vyhrávají. Filmově kouzelně natočené s atmosférou doby i se sadisty, kteří svou dobu využívali. V příběhu se promítá osobní zkušenost kouče, který prošel I. Světovou válkou, a který svou práci nevidí jako příležitost k „báječnému zisku“, ale k nápravě života dětí, kterým osud ublížil a ony byly bez viny. Je jasné, že filmaři čekali, že příběh chytí za srdce a záměr jim vyšel. Pominu-li některé nezapomenutelné herce, kteří si ve věku 80 a 90 zahráli svůj půvabný part, pak výběr „teens“ byl mimořádně šťastný. K tomu ten prach Texasu, který skoro cítíte z filmu… Film je samozřejmě „americký“, neboť zlo je potrestáno a dobro vítězí, ale tím se dostáváme z „pravdivého příběhu“ do filmové pohádky, kterou všichni tak milují. Sen o chudém americkém chlapci, který to někam dotáhl je věčný. Film nespěchá a vyváženost si užívá i s filmovým doprovodem a s tou vylitou whisky jako symbol pokání a nápravy optimistického, ale alkoholem posedlého doktora-trenéra. I ta nejlepší práce občas nevede k cíli a tak se i divák musí smířit s tím, že výhra občas uteče. Ale nabídka filmu na to, že národ netvoří jen peníze a výhra, ta je hodně lákavá v dnešních USA. Není divu, že film sbírá body, protože dobré filmové řemeslo je sbírá vždy. 80% ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Príbeh zaujímavý,  avšak spracovanie bolo celkom nezáživné. Film sa snažil byť moc inšpiratívny a niečím zaujať, no v konečnom dôsledku sa mu to moc nedarilo. Postavy boli slabo vykreslené a aj z tímu mali možno maximálne 4 hráči väčší priestor, takže ani nedalo vytvoriť si k nim nejaký vzťah. V tomto trochu pomohli záverečné titulky, kedy sa divák dozvie, ako pokračovali ich životy. 6,7/10. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle knihy Jima Denta „Twelve Mighty Orphans: The Inspiring True Story of the Mighty Mites Who Ruled Texas Football“. Autor předlohy se vlastním jménem jmenuje Harry James Dent a byl několikrát ve vězení za řízení pod vlivem alkoholu. V roce 2021 mu byl přerušen 10letý trest odnětí svobody z roku 2015. (p.a.douch)

Reklama

Reklama