Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Venkovský lékař Vladimír (R. Brzobohatý) žije ve vile s rodinou v období po spáchání atentátu na Heydricha. Z Německa se vrací Rada (O. Vetchý), syn bývalého šoféra, který sloužil u doktora. Chce převzít práci po svém otci. Bohužel jeho charakter je zcela opačný, než měl jeho otec, stýká se s německými důstojníky. Začne slídit po domě, snaží se získat sympatie doktorovy dcery Heleny (B. Srncová), a to bez ohledu na to, že je odmítán. K rodině se chová falešně, předstírá skromnost, ale plnou skrytých výhružek. Jednoho dne se na půdě najde pistole… (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvěle napsáno, místy dokonce i napínavé, což jsem tedy vůbec nečekal. Proto škoda, že to někteří herci ve vedlejších rolích trochu flákali. Ale přesto jde o zajímavou podívanou, u které se rozhodně divák nenudí, protože neustále čeká, jak se situace s tím zpropadeným mladým Radou, tedy Ondrou Vetchým, vyvrbí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Protektorátní drama. 1)  Výborné herecké obsazení je půlka úspěchu díla. 58letý Radoslav Brzobohatý (lékař), 52letá Jana Hlaváčová (lékařova žena), 28letý Ondřej Vetchý (nevítaný host Rada) a 61letý Zdeněk Ornest (plukovník) rozehrávají působivou hru na kočku a myš, kdy není vždy zcela jasné, kdo je kdo._____ 2)  Spoiler! Celou dobu jsem předpokládal, že mladý Rada představuje nějakou kamufláž, že je odbojář a tají to nebo že nějak lékaři pomáhá. Nemohl jsem si spojit Ondřeje Vetchého s vyděračem a udavačem._____ 3)  Nicméně nakonec mě obě pointy uspokojily._____ 4)  Přesto bych uvítal trochu komplikovanější scénář, propracovanější dialogy, méně televizní inscenace a více akce. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Můžou tě i zabít. Dramatická epizoda, odehrávající se v dusivém období krvelačné heydrichiády, je sevřeným rodinným thrillerem, v němž hrdinové tančí na ledových krách osudu, plni nejistoty, strachu a bezmoci. Jiří Adamec patříval ke špičkovým televizním režisérům a jeho vypoklonkování z Kavčích hor na počátku devadesátých let bylo jednou z nejpalčivějších ran, které se dodnes nezacelily. V tomto komorním dramatu, jímž na delší dobu v podstatě uzavřel svou úspěšnou kariéru, poskytl navíc zajímavou příležitost čtyřem vynikajícím hercům – Radoslavu Brzobohatému, Janě Hlaváčové, Zdeňku Ornestovi a Ondřeji Vetchému. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dusné drama z období heydrichiády. Do rodiny lékaře ze z Německa vrací synek, jehož otec byl doktorovým přítelem a šoférem, kterému slíbil, že se o syna po jeho smrti postará. Jenže syn má styky s Gestapem a rodinu začíná nenápadně vyhrožovat a vydírat, přitom ze sebe dělá hodného a slušného (výbornej Ondra Vetchý). Atmosféra je opravdu vypjatá a dala by se krájet. Lékaře bezvadně zahrál Radek Brzobohatý, jeho ženu Jana Hlaváčová a jejich dceru Bára Srncová. Martin Kratochvíl se postaral o hudební doprovod, těžící ze zvláštních zvuků s občasnými jazzovými výjevy, které já mám u jeho prací vždycky moc rád. Poslední skvělá televizní inscenace Jiřího Adamce před jeho tvůrčím pádem. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Rodina lékaře má k dispozici vůz Praga Lady, vyráběný v letech 1935–1947 pražskou automobilkou Praga. (sator)
  • Doktor najde na půdě pistoli Walther P38. (Winster)

Reklama

Reklama