Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sazeč Emil Tůma zdědil po svém strýci na předměstí velkou vilu. S radostí se vydá na první obhlídku, ale nevychází z překvapení. Ve vile se setká s celou řadou lidí, kteří zde vykonávají různé činnosti, jimž Tůma nerozumí. Navíc mu každou chvíli někdo z nich strčí do ruky obálku s penězi. Postupně se však Tůma začíná orientovat a pochopí, že strýc poskytoval prostor vily různým podvodníkům, kteří společně s ním vytvořili společnost s heslem "Každá koruna dobrá". Ve vile se konají spiritistické seance, modernistický "malíř" zde patlá pseudoumělecká díla a zdrojem výdělku je i rozvrzaný klavír. Nejhorší však je, že vila slouží i k okrádání nešťastníků, kteří potřebují byt, a jsou ochotni platit těžce našetřenými úsporami. K povedené partě patří i zloději aut, kteří ukradená vozidla prodávají na součástky. Tůma se rozzlobí a zavolá své ženě. S její pomocí a pomocí učitelky ze sousední mateřské školy se s podvodníky snaží vypořádat. Přivolaná policie pak celou společnost zatkne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký hraje muže, který zdědí po zesnulém strýci dům a jeho nájemníci před ním tají, že se každý z nich živí nějakým druhem podvodu, až dosud pod strýcovou patronancí. Taková zápletka vůbec není špatná a z obsazení by se i mohlo zdát, že půjde o atraktivní podívanou, ale bohužel. Byl to vlastně první poválečný pokus o regulérní crazy komedii a totálně pohořel. Diváci ani herci nebyli na něco takového zvyklí a ten film je zvláštní v tom, že střídá trapné pitvoření a pokusy o satiru á la Z. Podskalský s vážně povedenými okamžiky a černým humorem. Taky prý vzbuzoval zvláštní reakce - diváci se smáli, ale nevěděli čemu, líbil se intelektuálům, ale ti mělipocit, že na veřejnosti se sluší ho zatracovat atd. Myslím, že úplně k zahození není. Základní chybou je, že nerespektuje (a nezná) pevná pravidla crazy komedie: I tu nejbláznivější situaci je třeba prezentovat s vážnou tváří, zachovat jednotnou míru stylizace a nestavět humor na gagu jako samostatné jednotce, ale na gradující dramatické situaci. No a na druhou stranu, jestli je ten film v něčem zajímavý, pak právě v tom. Asi tak - jestli jste se pobavili u podobně nezvládnutých filmů jako Casino Royale nebo Buldoci a třešně, třeba vás svým bizarním způsobem pobaví i Každá koruna dobrá. 30% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Docela se mi rozleželo a jsem ochotná to označit za zajímavou crazy (i když silně hysterickou) proti proudu času. Horníček má fantastickou masku, ze starší generace exeluje Šejbalová a Struna. A Schlierkamp jde dostudovat, česká crazy je naopak žánr, který se hojně přestoval už ve 20. a 30. letech. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to blbý, je to blbý a je to blbý. Tak snad jedna hvězdička za Horníčka, kterého jsem poznala, až když promluvil. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Höger a zejména závěrečný Válek se svým geniálním hlasem lehce vylepšují dojem, ale jinak je to bohužel velice slabé a ve své snaze o kombinaci satiry a zcela odvázané crazy komedie strašlivě přestřelené. Podivuhodné, jak se Brynych během tří let dostal od skvělé Žižkovské romance a Pěti z milionu k podobným pochybnostem, a potom zase k prý výtečnému Transportu z ráje a ...a pátý jezdec je Strach. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

1 * za supr automatické dveře s cool zvukem, 1 * za výkon Mistra Högera a jeho malířskou crazy performance, opravdu úchylně vtipné... (cože, tohle vydal FEX? ti opravdu vědí, kam sáhnout) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

A to já klidně půjdu proti davu. Poprvý jsem tohle viděl asi před dvaceti lety a měl jsem zafixováno, že je to velká legrace. Přiznávám, pak jsem se trochu bál vidět to znovu, ale ani teď mě to nezklamalo. Pravda, taková přehlídka hereckých osobností by si zasloužila lepší scénář, než tenhle poťapanej blázinec, ale mě nijak nevadilo, že velká dáma českého divadla Dana Medřická si celý film vystačila s repete hysterickýho křiku, že se stěhovat nebude. Já jsem se pobavil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snaživý trapně neumělý pokus o crazy komedii. 1) V padesátých létech třídního nepřítele stříleli. V šedesátých létech se mu jen smáli. Která dobrá duše se ale zasměje dnes? 2) Nedejte se zmást špičkovými herci. Nemají co hrát. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zvláštní šílenost, kterou jsem neviděl úplně celou či přesněji až závěr. Přesto to byla spíš ozvučená groteska, kde vynikal M.Kopecký, ale taky třeba k popukání byl J.Hlinomaz.. Mnohdy žasnu co všechno u nás vznikalo za filmy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Originalita se tomuto dilu uprit neda. Je zde nekolik vtipnych pasazi, ktere se vsak ztraci v mori prihloupleho tlachani. Vseobecne nejsem fanouskem crazy komedii a monology hercu vedene smerem k divakovi, se mi taky protivi. Ve filmu je rada postav, ktere si strihnou jen malou roli, z tech vetsich urcite zaujme vyborna Jirina Sejbalova. Na tento film se uz urcite nepodivam. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zběsilé frašky s odfláknutým scénářem fakt nemusím, jediná zajímavost z filmu je holohlavý Horníček ()

otík 

všechny recenze uživatele

No to vám byl film! Zcela nestandardní komedie s koncertem pro Kopeckého a pak spoustu známých herců ve větších i menších roličkách. Naprostou jedničku si však zaslouží Miroslav Horníček, který je k nepoznání a přivlastnil si skvělou roli podvodníka každým coulem. Místy se komedie vyznačuje prvky grotesky, místy Kopeckého projev i hudba připomínají pozdějšího Limonádníka, místy je to těžká nuda, občas docela "řachanda". Zcela nevyrovnaný film, zvláštní a tak na jedno shlédnutí. Zajímavé, ale nic víc. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento film snad nikdy v televizi nedávali a já se ani nedivím. Je natolik zapomenutelný, že pokud jsem ho někdy dávno viděla, v paměti mi neutkvěl. Ne, že by nebyl vtipný, námětově originální a herecky excelentně obsazený, ale nelíbil se mi. Byl jiný než běžné komedie, připomínal grotesku, která minula svou dobu. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Platí totéž co jsem napsal o filmu Melouch ze stejné doby. Sběratelsky zajímavé, Kopecký měl snad vlastní vlasy. Dívat se ale na to nedá. Je to neskutečně hloupé a naprosto nevtipné. Intelektuála to irituje, běžného diváka Sere. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

přes plejádu známých tváří se mi to fakt nelíbilo....a od pana Brynycha znám taky lepší věci...ale jsem ráda,že pro někoho to až takový propadák nebyl,že máme rozličné chutě ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Podařený pokus o nepodařenou bláznivou komedii. Pár náznaků humoru se tu sice našlo, ale opravdu k smíchu byl jen Horníčkův účes. ()

Kámen odpad!

všechny recenze uživatele

Každá dávka (LSD, kokainu, amfetaminu či jinýho svinstva) dobrá. Všichni museli něco brát a režisér se scénáristou to brali lopatou...tfuj tajksl! ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá crazy-komedie o dědictví velkého domu plného podvodníků. Domnívám se, že jde o zajímavý nápad, avšak poněkud nešťastně a zejména neuměle zpracovaný. Zřejmě osud filmu doplatil na nezkušenosti při natáčení, neboť české crazy-komedie do té doby neexistovaly. Samotný M. Kopecký se později vyjádřil, že jde o jeho vůbec nejhorší film. Ve filmu sice účinkuje opravdu hodně hereckých hvězd té doby, avšak ani oni dokázali zabránit velmi vlažnému přijetí veřejnosti. Z mého pohledu to nebylo až tak špatné, ale víc než dvě hvězdy dát nemohu. Nejvtipnější moment ve filmu se mi nakonec jevil, když se M. Kopecký přeřekl a omylem místo paní Komenská zvolal paní Kopecká, a to je na komedii málo. ()

Reklama

Reklama