Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sazeč Emil Tůma zdědil po svém strýci na předměstí velkou vilu. S radostí se vydá na první obhlídku, ale nevychází z překvapení. Ve vile se setká s celou řadou lidí, kteří zde vykonávají různé činnosti, jimž Tůma nerozumí. Navíc mu každou chvíli někdo z nich strčí do ruky obálku s penězi. Postupně se však Tůma začíná orientovat a pochopí, že strýc poskytoval prostor vily různým podvodníkům, kteří společně s ním vytvořili společnost s heslem "Každá koruna dobrá". Ve vile se konají spiritistické seance, modernistický "malíř" zde patlá pseudoumělecká díla a zdrojem výdělku je i rozvrzaný klavír. Nejhorší však je, že vila slouží i k okrádání nešťastníků, kteří potřebují byt, a jsou ochotni platit těžce našetřenými úsporami. K povedené partě patří i zloději aut, kteří ukradená vozidla prodávají na součástky. Tůma se rozzlobí a zavolá své ženě. S její pomocí a pomocí učitelky ze sousední mateřské školy se s podvodníky snaží vypořádat. Přivolaná policie pak celou společnost zatkne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá crazy-komedie o dědictví velkého domu plného podvodníků. Domnívám se, že jde o zajímavý nápad, avšak poněkud nešťastně a zejména neuměle zpracovaný. Zřejmě osud filmu doplatil na nezkušenosti při natáčení, neboť české crazy-komedie do té doby neexistovaly. Samotný M. Kopecký se později vyjádřil, že jde o jeho vůbec nejhorší film. Ve filmu sice účinkuje opravdu hodně hereckých hvězd té doby, avšak ani oni dokázali zabránit velmi vlažnému přijetí veřejnosti. Z mého pohledu to nebylo až tak špatné, ale víc než dvě hvězdy dát nemohu. Nejvtipnější moment ve filmu se mi nakonec jevil, když se M. Kopecký přeřekl a omylem místo paní Komenská zvolal paní Kopecká, a to je na komedii málo. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

To se chtěli autoři stát optometristy? Nebo proč je tam v každém druhém záběru symbolika oka? Kopecký se synkem parafrázují básničku zednářské loutky Wolkera, který psal dojemné balady třeba o potratech. Přiznané pravdy v hláškách Kopeckého: „jen lidská hloupost trvá dál. A nikdy, nikdy nepomine.“ „Televizor hraje bezvadně, hraje pořád. Bohužel.“ Nejlepší fór: ukládání do rakve falešného nebožtíka. Možná rekordní symbolika v českém filmu. Autoři se fakt chtěli státu optometristy, ale omylem se stali filmaři? Kopeckému to s Bublíkovou ladí a v rodinném kruhu se očividně cítí nejlépe. Několik dobře načasovaných fórů. Filmaři se vyřádili jak nikdy. Velmi originální šílenost. Originální konec s hypnotizérem. Zednářská symbolika: 1:53 – Kopecký – skrytá ruka; 7:15 – Kopecký 3 x 6; 11:31 – Šejbalová 3x6 + vševidoucí oko Lucifera; 11:33 – holčička mrkne – one eye symbolism; 14:32 – vševidoucí oko Lucifera; 15:17 – Struna – symbolika jednoho oka; 18:31 – Bohdalová – symbolika jednoho oka; 22:15 – Šejbalová 3 x 6; 29:06 – Kopecký – sign of silence + devil horns + 3x6 (ten pohled hovoří za vše); 37:43 – svatozář; 46:18 – opět oko.  47:04 – oko; 51:05 – globus; 52:00 – Kopecký sign of silence; 53:33 – spiritistická seance – škapulíře (co se člověk všechno nedozví…); 56:02 – oko; 57:24 – oko; 1:09:53 – oko; 1:18:14 – Horníček – merkel sign; Oko na knize. Oko, oko, oko. ()

Reklama

vooddoo 

všechny recenze uživatele

Podle popisu filmu jsem si říkala, že by to mohla být velká zábava. ale bohužel jsem se mýlila. Ani jednou v průběhu snímku jsem se nezasmála, což je docela problém, když má jít o komedii. Navíc mě hrozně štvala chaotičnost, vůbec jsem místy nechápala co se ve filmu děje. Dávám dvě hvězdy, a to ještě z milosti. Miloš Kopecký má určitě lepší filmy. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

A to já klidně půjdu proti davu. Poprvý jsem tohle viděl asi před dvaceti lety a měl jsem zafixováno, že je to velká legrace. Přiznávám, pak jsem se trochu bál vidět to znovu, ale ani teď mě to nezklamalo. Pravda, taková přehlídka hereckých osobností by si zasloužila lepší scénář, než tenhle poťapanej blázinec, ale mě nijak nevadilo, že velká dáma českého divadla Dana Medřická si celý film vystačila s repete hysterickýho křiku, že se stěhovat nebude. Já jsem se pobavil. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Originalita se tomuto dilu uprit neda. Je zde nekolik vtipnych pasazi, ktere se vsak ztraci v mori prihloupleho tlachani. Vseobecne nejsem fanouskem crazy komedii a monology hercu vedene smerem k divakovi, se mi taky protivi. Ve filmu je rada postav, ktere si strihnou jen malou roli, z tech vetsich urcite zaujme vyborna Jirina Sejbalova. Na tento film se uz urcite nepodivam. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Smutný muž (Jaroslav Válek) v závěru filmu je se strnulým obličejen na scéně bez mrknutí 1 minutu a 55 vteřin. (Ganglion)
  • O filmu se v tehdejší době žertovalo, že jeho název nejlépe vystihuje motivy těch, kteří v něm hrají. (raininface)
  • Juraj Herz se ve svém hereckém debutu hned začal učit i řemeslu režisérskému. Mimo své záběry se stále zajímal o práci režiséra Brynycha, který ho později u filmu jmenoval svým asistentem. (mchnk)

Reklama

Reklama