Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Recenze (219)

POMO 

všechny recenze uživatele

Strašne blbý, ale relatívne zábavný horor. So sympaticky úchylným vyvrcholením. I keď opäť katastrofálne blbým. Príjemne zvrátená zábava pre silne nekritických gore fanúšikov. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Horor, v jehož finále si nebohý malý chlapec vyholí hlavu a zničí tím zlo. Velkým mínusem zde je, že se Jason díky své mohutné postavě často ani nedostane do záběru celý a diváci tak zůstávají ochuzeni o fetišistické zkoumání jeho ikony se všemi nezbytnými proprietami (maska). Alespoň že ten velký prostor pro rozmnožování adolescentů nese své ovoce. A navíc je tam George McFly! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech prvních dílech stále nechápu, proč se Friday the 13th série stala tak slavnou. Atmosféra a cool zabiják jsou to jediné, co zde lze ocenit. Režijně a herecky je jeden díl horší než druhý, až to budí pocit, že s daným rozpočtem by to dokázal natočit každý amatér. V případě Final Chapter nepomůže ani scénář, který svou demencí a naivitou skutečně přakvapuje. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Víceméně standardní slasher, úrovní někde u prvního dílu. Má to příjemné krvavé momenty, často nahé osazenstvo (koupání na Adama potěší), ale dohromady se nejedná o žádný objev. Spíše tam jde chvílemi cítit pachuť rutiny bez zápalu. Připadám si však jako společenský vyvrženec, jelikož nerozmýšlajúci gore fanúšik (zatím) nejsem a přesto jsem si to (v rámci možností) užil a vychutnal. :) ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Sice budu možná považován za součást "nerozmýšľajúcich gore fanúšikov", ale nemohu jinak, je to nářez :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

Po slabšej 3D trojke sa Jason vracia v sile porovnateľnej s jednotkou a dvojkou, t.j. bez humoru, zato s tvorbou Toma Saviniho. O vraždy a prsia nie je núdza, občas uvidíte aj tvár bez masky a zaujímavou súčasťou je prekvapivo vážne vyznenie postavy hranej vtedy ešte malým (ale už vtedy čudným) Coreym Feldmanom (okuliarnatý pošuk Teddy Duchamp z kingovky PRI MNE STOJ!). 80% predovšetkým "myslené pre fanúšika" (pre "normálneho" diváka, čo si občas chce pozrieť nejaký dobrý horor, by som zo série odporúčal len prvé dve časti a potom už nič) ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozímu dílu lehký kvalitativní posun směrem dolů, ale jako plánované zakončení celé série určitě dobré. Postava Tomyho Jarvise teprve dostává kontury (aby byly v následujících dílech několikrát zcela překresleny) a Jason je fajn stejně jako minule. Standardní vyvražďovačka, které by možná trochu slušel nějaký nápad. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čtyřka je dobrá. Z márnice vstalý surový kolohnát Jason oslaví svůj návrat do oblasti Crystal Lake vraždou tlustý hippí holky a už je to tady zase - bát se může tříčlenná rodinka a hned vedle sousedící teen partička. Není tady už nic tak pamětihodného, ale jinak fakt nevím co vytknout. Saviniho gore, celkem zábavná (a hodně se svlékací) mládež, suprový zpomalený pády z okna, a dítě co mě výjimečně nesralo - a na konci se s tím fakt nesere (narozdíl od pomalu všech teenagerů a dospělých v pomalu všech slasherech). Pěkných 7/10. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Režíroval to Joseph Zito (Rudý škorpión) a je to dost vidět, ale koukatelné to je... a to docela dobře! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neposedný synek paní Vorheesové se vrací mezi živé, protože ani sekera zaražená do hlavy v jeho posledním dobrodružství ho nemůže rozházet. Tahle část je oproti trojce přímočařejší, což ale neznamená, že je to na škodu. Jason nevymýšlí nějaké nápadité mordy, spíše tu jenom kuchá a seká se svou přítelkyní - mačetou. A jelikož triky měl na starosti Savini, můžete si udělat přesný obrázek sami. Zároveň je to poslední díl, který si zachoval vynikající atmosféru předchozích snímků. Joseph Zito krváky uměl (tři roky předtím se předvedl brutalitou Vrah Rosemary), škoda že toho víc podobného nenatočil. U mě za 90%. P.S: Nikdy nezapomenu, jak jsem tohle viděl jako dítě, sám doma a pozdě v noci :) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších dílů, naplňující stanovenou kvótu - opět nás čeká bouřlivá noc, přebíhání z baráku do baráku a zpět, nevázaný sex, nevázané vraždění, no však to všichni známe a máme rádi. K tomu nadržený doktor v nemocnici, dětský nerd vyrábějící hororové masky (Corey Feldman), taneček Crispina Glovera, pár pěkných zpomalených stuntů (pád dívky na auto, pád hrdinky z prvního patra na zem) a rozsekání Jasona malým klukem. Po Vrahovi Rosemary druhý a poslední Zitův slasher, po kterém přesedlal na akční béčka (Ztracen v akci, Invaze do USA, Rudý škorpion) ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Jason je opět u Křišťálového jezera a pořád v dobré formě. Škoda jen, že ho ten fakan na konci rozsekal. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý je štvrtým pokračovaním tejto kultovej série. Má dobrý príbeh o skupinke mladíkov, ktorí sa rozhodnú stráviť príjemnú zábavu na lesnej chate, pričom hneď vedľa žije menšia rodinka so synom Tommym a navyše v okolí jeden mladík hľadá svoju sestru, ale Jason, ktorý bol prevezený do márnice odtiaľ unikne a cestou späť sa im rozhodne urobiť problémy. Spracovanie nie je zlé, opäť sa nesie v štýle predchádzajúcich dielov, takže dynamickejší úvod, v tomto prípade stvárnený útekom z márnice, potom dlhšia medzera, v ktorej sa zoznamuje s postavami a v poslednej polhodinke sa to opäť rozbehne. Kvôli niekoľkým zaujímavým postavám, hlavne Tommy je to dejovo zaujímavejšie ako prvé dva diely, ale trojka mi príde lepšie spracovaná. Krvavých scén je tu priemerné množstvo a nie sú zlé, ale trochu ma sklamali. Pár na začiatku a potom viacero v druhej polovici, pričom sú celkom slušne krvavé, ale obsahovo pôsobia len obyčajným dojmom, chýba mi tu nejaký lepší nápad, ktorý by vraždy vylepšil. Hneď úvodné použitie pílky je výborné, ale je to aj jediné úmrtie, ktoré ma tu zaujalo. A ani záverečná naháňačka mi nepríde tak dynamická a zaujímavá, ako predtým. Ale film má aspoň celkom slušnú atmosféru a vo svojej kategórii priemerné napätie. Herecké obsadenie je celkom dobré, teenageri nie sú otravní a niektorým sa aj dá celkom fandiť, rodinka je sympatická, všetci si svoj účel splnia. A Jason je stále ten správny zabijak, len ho tu v prvej polovici takmer vôbec nevidno. Réžia a technická stránka sú bez väčších problémov. Tento štvrtý diel mi príde určite lepší, ako prvé dva rozbehové, ale zároveň nemá na tie lepšie, ako napríklad zaujímavejšia trojka, akčnejšia päťka alebo zábavnejšia šestka. Ale aj tak je to určite slušná zábava. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 67%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jason počtvrté ale ani tady ne dokonale. Čtvrtá část této série potěší především tím, že se zde objevuje poměrně dost nahých scén (ale pozor, nejlepší scény/ženy jsou až v následujícím pokračování) a snahou o to uzavřít tuto legendu. Nicméně producenti jsou producenti, a když vidí, že jim kravička dojí hodně mléka, tak si samozřejmě nechají vrátka otevřená k případným pokračováním (jak víme, dneska je natočeno jedenáct(!) dílů původní série a (zatím) jeden remake). I z tohohle pohledu je fajn sledovat tuto sérii dneska, už jen pro ty názvy… část čtvrtá "The Final Chapter", část pátá "A New Beginning”… ;-) K filmu nemám co vytknout, bavil mě, ale ne tolik, abych mu dal lepší hodnocení. 80 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedničku, která stála naprostý pakatel, ale vydělala nehorázný balík, jsem si před časem zopakoval. Všechno i u čtyřky zůstává tak nějak při starém: scénář je dál mizerný, postavy pronášejí úsměvné dialogy a dělají vesměs jen samá špatná rozhodnutí, děvčata se neobtěžují nošením podprsenek a o technické stránce filmu moc mluvit nelze. Jeden z nejvýraznějších kosičů mladého masa je „zase“ naživu, tentokrát se po úprku z márnice dostává do lesů, uprostřed kterých bydlí tříčlenná rodinka a sousední dům si na víkend právě pronajmula parta teenagerů. Celkově je to naivní a s přihlouplými postavami, zabijí se ovšem detailně a docela nápaditě. Jen těch závěrečných 20 minut béčkař Joseph Zito (Rudý škorpión) poměrně dost nezvládnul. Tam už šly veškeré omluvy stranou. PS: Kdybych měl srovnávat, víc než tuhle sérii budu mít vždy raději texaské řádění motorovou pilou nebo halloweenského Michaela Myerse. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vo štvrtom diely vyvražďovacej americkej filmovej série "Piatok trinásteho" sa prvý krát objavuje postava Tommyho Jarvisa. Tu ešte len ako malý chlapec. V nasledujúcich dvoch pokračovaniach čelil Jasonovi už ako dospelý muž. Snímok "The Friday the 13th: The Final Chapter" ("Piatok trinásteho 4") je plný predmanželského sexu, krvi, surového násilia a vrážd. V tomto filme zomrelo násilnou smrťou šesť mužov a sedem žien, dovedna trinásť ľudí. Je to masaker, ktorý určite ocenia všetci milovníci old schoolových horrorov. Jason Voorhees je Slasher King! **** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tak osobně moc nechápu oblíbenost tohoto dílu. Oproti trojce je veškerá svěžest a kreativita fuč a stává se z toho jenom rutinní a nezajímavá vyvražďovačka ve stylu pojďme je zabít všechny ať už to máme za sebou. Ani Tommy Jarvis coby dítě mě tu při svém prvním setkání z Jasonem tolik nebaví. Jako je tu vidět, že z něj něco bude a jeho první konfrontace z kamarádem z mačetou ho jistě poznamená, ale to mi nestačí. Jak už jsem uvedl ta děsná průměrnost a stokrát viděné omílané dokola tenhle díl prostě zabíjí. Jedinej vtipnej kill je tak smrt lovce medvědů kterej se po celej film tváří drsně a hlásá, že sejme Jasona, ale když ten na něj na konci nastoupí, tak se zmůže jenom na hlášku pane bože on mě zabije!45% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Slabučké. Scenár je úplne to najhoršie čo som kedy videl a to od Piatku trinásteho nečakám žiadne zázraky, ale to že Jason zostáva po väčšinu svojich aktivít mimo záber je až trestuhodné. Za zmienku stoja iba posledné minútky filmu. ()

Reklama

Reklama