Reklama

Reklama

Matt Hunter, bývalý agent tajné služby, žije v ústraní své chaty v Everglades na Floridě. Jednoho dne ho vyhledá jeho bývalý kolega – zpravodajec – a chce po něm, aby se vrátil do akce. Tajná služba má totiž podezření, že se do USA vrátil bývalý ruský terorista Rostov. Matt však nabídku odmítne. Netuší ale, že sám Rostov, kterého při jedné z posledních akcí nechal Matt žít, má zlé sny, ve kterých se mu objevuje právě Matt. Rostov se rozhodne, že dřív, než spustí svůj nový tajný plán, zabije Matta. Rostov se svými lidmi přepadne Matta v jeho chatě. Nenadálý útok však Matt přežije. Rostov se svými lidmi ale zabije Mattova přítele, Johna Eagla. Matt je naštvaný a nabídku tajné služby přijímá. Najde si jednoho z bývalých Rostovových lidí a dostane z něj, že Rostov chystá něco velkého. Matt po muži Rostovovi vzkáže, že nastal čas, kdy ho zabije. Mezitím se do USA nepozorovaně vylodila velká skupina Rostovových lidí. Ti vzápětí na pokyn svého šéfa, který chce ovládnout USA, rozpoutají sérii teroristických útoků, při nichž útočí na pokojné rodiny v jejich domech, vraždí obyvatele přestrojeni za policisty a všemi možnými způsoby se snaží vyvolat nepokoje. Když Rostov se svými lidmi a poskokem Nikkem zaútočí v nákupním centru, se zlou se potážou. Matt už totiž ví, kde chce Rostov zaútočit, a do nákupního centra vtrhne. Divokou střelbou vyřídí útočníky a poslední dva prchající teroristy pronásleduje v autě. Pomáhá mu při tom novinářka, která mapuje útoky Rostovových lidí. Mattovi a novinářce se podaří zachránit i ženu, kterou prchající teroristé vzali jako rukojmí. Spojené státy jsou otřeseny, do ulic najíždí Národní garda. To však teroristům nebrání v tom, aby se převlečeni právě za členy Národní gardy nepokusili zabít ještě více Američanů… (TV Prima)

(více)

Recenze (88)

POMO 

všechny recenze uživatele

V době po 11. září 2001 získává sledování tohoto drahého béčka nový rozměr. Teroristické útoky v něm jsou natolik přímočaré, hrubé a zákeřné, až vzbuzují odpuzení. Dnes by jako akční zábava absolutně neprošel. I záporáci jsou v něm efektně obsazení a zahraní, z jejich nenávisti vůči USA, potěšení ze zabíjení bezstarostně žijících nevinných a odhodlání položit zemi na kolena, až mrazí. A na scénu vstupuje riflový Chuck, který z toho dělá parodii. Druhá polovina, poskládaná z útoků na civilisty, u kterých se Chuck náhodou objevuje aby civilisty zachránil a teroristy likvidoval (samozřemě v doprovodu vypečených hlášek) odhaluje fatální bezmozkost scénáře. A u vyvrcholení se cítíme až trapně. Trpí u něj i nejselštější rozum. Z expozice, kterou jsem ale pochválil, překvapila scéna s Billy Dragem. A úpřimně rozesmála scéna s červeným Cadillacem. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Když už nic jiného, tak je tahle epika choromyslných bratrů alespoň neuvěřitelně překvapivá. Dnes už se těžko dostanete k filmům, ve kterých zlotřilá komanda žoldáků likvidují rodiny u vánočních večeří a na školní autobusy připevňují časované bomby. Škoda, že se ve tří čtvrtinách na všechny tyhle překvapivé estrádní momenty zapomeneme a jdeme do tvrdé akce, při které se skoro nikdo nepohybuje, zato ale všichni neustále střílí. Na druhou stranu vám ten film alespoň nelže, Chuck Norris řekne za celou dobu stopáže asi deset vět a nikdy se nedozvíte, co se stalo s jeho domácím mazlíčkem, populárním pásovcem. Jak dějovou situaci komentoval filmovědec Zdeněk Blaha: kam jsme klikl, tam něco bylo. Nekecal! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $17,536,256Tržby Celosvetovo $-║ Sakramentské béčko z bijcom Chuckom Norrisom, len škoda že ten dej a akcia je až tak otrepaná nezáživná, že to nemá ani šancu pobaviť, najlepšie sú detaily tváre drsniacky sa tváriaceho Norrisa, to je fakt sila a potom sa ho nebojte. /15%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Otravně nudný rádoby akčňák stvrzuje smutný fakt, že s výjimkou hrstky požitkářsky debilních perel jako sionistický macho flák "Delta Force" nemá kult Chucka Norrisse opodstatnění v jeho díle, nýbrž čistě v reflexích na ně. Snímek svou řemeslnou impotencí, zoufalou nedramatičností a scenáristickou pitomostí bohužel míjí nejen kategorii akčních fláků, i nechtěně směšných campů a zarytě směřuje ke dnu mezi tituly postrádající jakékoli důvody k jejich sledování. Největší pozornost na filmu si zaslouží roztomilé sekvence s pásovcem, což je v případě akčního filmu mrzutá bilance. Při tom snímek skýtá velký potenciál. "Invasion U.S.A." evidentně vznikala jako sumarizace (nejen) Chuckových nacionalistických postojů, které mistr posléze ventiloval v odstrašující ideologické masáži "Black Belt Patriotism: How to Reawaken America". Vyprávění je pojato jako propaganda upřednostňující dílčí významy před dramaturgickou koherencí či příběhem. Sekvence vylodění, kde v souladu se slasherovými pravidly umírá miliskující se páreček coby zástupné postavy pro mládež nebdělou ohrožení, či první útok na středostavovské předměstí ukolébané vánoční idylkou jsou famózní, ale fušerská realizace výrazně snižuje jejich potenciál (ve smyslu dramatičnosti, propagandy i campu). Postavu pana TotalGyma lze naopak chápat jako zosobněného ducha USA, ba dokonce Boha (jak naznačuje vševědoucí zarostlá tvář), neboť se jako vůle boží zjevuje bez předchozího odůvodnění kdekoli, kde dochází k nepravostem. ()

choze 

všechny recenze uživatele

AMERIKA PŘIPRAVENA NEBYLA... ALE ON ANO! Od režiséra RUDÉHO ŠKORPIONA (a jiné cannonovsko-norrisovské klasiky MISSION IN ACTION) jsem tedy čekal víc, ale úplně špatné tohle typické cannonovské béčko let osmdesátých taky není. INVAZE DO USA vznikla rok po jiném invazivním titulu RUDÝ ÚSVIT a zajímavá je tady forma titulní invaze. Nejde totiž o anexi jako takovou, ale jen o řadu podvratných akcí ve velkých amerických městech (teroristé se např. převlečou za policisty, zmasakrují mládež na večírku a když přijede skutečná policie, přeživší mládežníci se na ni naštvaně vrhnou), které mají zažehnout vlnu nepokojů. Celé to na mě dělá dojem jako by v Cannonu (který ve stejném roce vyprodukoval i veleúspěšného AMERICKÉHO NINJU, v kterém měl původně Chuck hrát) měli hromadu nespotřebované filmařské pyrotechniky a chtěli se jí rychle zbavit. Po pomalejším rozjezdu se rozpoutá neutuchající ohňostroj, kterým se v teréňáku proplétá Chuck s kamenným výrazem a uzinou v každé ruce a se suchými hláškami na neochotně se pohybujících rtech likviduje teroristy jejich vlastními bombami. Obzvlášť komická je snaha scenáristy (kterému Chuck fušoval do řemesla) hrdinu heroizovat - na Chucka si neustále někdo otvírá hubu, aby se vzápětí zbitý šoural pryč, úpějíce "HAJZL JEDEN!". Byl ještě někdy v nějakém filmu padouch (zde krásně slizký Richard Lynch), který měl z hrdiny regulérní noční můry? Absolutní bomba je pak finále, ve kterém vyjedou do ulic desítky tanků Národní gardy a Chuck si to rozdá s hlavním záporákem v bazukovém duelu. Jinak král béčkových padouchů Billy Drago se tu k mému zklamání jen mihne v jedné jediné scéně. Fanouškům i odpůrcům reaganovského akčního filmu vřele doporučuji výbornou stránku www.ruthlessreviews.com/80actionguide.cfm ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film s Chuckom Norrisom, ktorý patrí medzi jeho lepšie filmy. Má dobrý príbeh o bývalom agentovi, ktorý si chce žiť normálnym životom mimo ostatných, ale keď sa dozvie, že obávaný terorista, ktorého kedysi nechal žiť sa vrátil do Ameriky a spolu s ním sa vylodili aj stovky teroristov, ktorí tam chcú začať teror, vráti sa, aby ho už konečne dostal a zachránil celú situáciu. Spracovanie je na tom dobre, síce ma trochu mrzí, že sa nejedná o plnohodnotnú inváziu, akú priniesol o rok neskôr film Červený úsvit, ale len o príchod množstva teroristov, ktorí začnú robiť záškodnícku činnosť, ale aj takto som spokojný, je to správne svižné a samozrejme aj ideálne zábavne hlúpe, ako sa na akčný film tohto typu patrí, takže je to vydarená akčná zábava. Ale na Norrisa si treba počkať, celú prvú polovicu sa objaví len občas v nejakej nedôležitej scéne, film sa v tejto časti venuje hlavne teroristom a ich záškodníckym činnostiam, ale aj na toto sa dobre pozerá, hlavne také vystrieľanie ulice počas vianočných sviatkov dokáže zaujať a v druhej polovici je to už plnohodnotný akčný film a tak ma bavila ešte viac. Akcie je tu dosť a páči sa mi. Tvoria ju hlavne prestrelky, ktoré sú dobre natočené, so slušným počtom zabitých a v zaujímavo zvolenom prostredí, takže sa na ne pozerá veľmi dobre, zaujala ma aj veľkoleposť akcie, je tu množstvo výbuchov a nasadenej bojovej techniky, len ma mrzí, že tu Norris zo svojich bojových schopností nepredvedie prakticky vôbec nič, to ani nestojí na reč. Najviac sa mi páči záverečná prestrelka v kancelárskej budove, alebo všetky situácie, kde hlavný hrdina teroristom vráti ich výbušninu tesne pred výbuchom. Herecké obsadenie je na tom dobre, Chuck Norris je tu výborný, tento typ akčného hrdinu mu skvelo sedí, málokedy niečo povie, ale vždy to stojí za to, celý čas sa tvári, ako keby sa ho to ani netýkalo, aj keď práve odstreľuje protivníka raketometom, bavil ma v každom svojom zábere. Hlavný záporák síce mohol byť aj lepší, ale nemám s ním problém a navyše ma dostalo, keď má šéf rozsiahlej zločineckej organizácie nočné mory o hlavnom hrdinovi. A okrem nich tu už nikto moc nevyniká, jedine Billy Drago, ale má len majú úlohu. Čo sa týka réžie a technickej stránky, samozrejme sa nejedná o žánrovú špičku, ale aj tak som nadmieru spokojný, Joseph Zito svoju práca ovláda a tak je to po všetkých stránkach dobre zvládnuté, ako sa na film tohto typu patrí. Ja som spokojný, Invázia do USA je nadmieru zábavné a svižné veľkolepé akčné béčko v štýle osemdesiatych rokov so všetkým, čo k tomu patrí a Norrisa mám rád, takže nemám problém. Objektívna kvalita filmu- 64%, film sa páči mne na 74%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak mam pocit ze nekteri uzivatele se tu predhaneji v tom kdo napise vic vtipny inteligentni a odusevnely komentar a ja vam vzkazuju polibte si sos kdo tenhle mazec hodnotil a nedal aspon za ctyri budto nepozna akcni klasiku 80 let a diva se radsi na ty soucasny sracky nebo je fanouskem Walkera texas rangera coz je jeste horsi tohle je proste klasika a srovnavat to s Rudym usvitem opravdu neni na miste protoze ten je ve srovnani s touhle jizdou jen utahanou a nepresvedcivou hovadinou kde sem fakt neuveril ze parta harantu je schopna zastavit ruskou invazi ale Chuck 80 let je takovej master ze mu to uverim bez problemu k nemu jeste pridejme explozivniho psychotika Rycharda Lynche kterej klidne prijede do usa a tam zacne o vanocich odstrelovat baraky nebohych amiku raketometem! pricteme luxusni hlasky tezce prestrelenou a vykonou akci a rusaky tak hnusny ze v USSR to musel bejt nejzakazovanejsi film vsech dob tak to mame proste za pet nemuzu jinak ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Za tenhle film měl intergalaktický Chuck dostat Nobelovu cenu míru. Jestli pánům ve Švédsku nestačí si spočítat že je člověkem, který v roce 1985 zastavil pokračující invazi USA. Ano, film je údajně natočen dle skutečných událostí, jen se odehrává v jiné dimenzi. Abych ale nezatracoval ostatní herce, tím že tady budu chrlit chvalospěvy na herecké dovednosti pana Nejvyššího, všichni odvádějí vysoký nadstandard a třeba takový terorista Rostov občas dokonce i utrousí něco v Ruštině, přestože by podle scénáře měl mluvit rusky vlastně pořád. Ale kdo tohle vlastně v podobných filmech sleduje. Chuck zachrání kostel, autobus plný dětí, nákupní středisko.... Zastřelí falešné policajty, vojáky a kdyby mohl tak vyřeší i otázku zdravotnictví. Řeknu vám ten chlap umí udělat čistku v těchto resortech. To by byl ministr jako víno. Neskutečný film a vřele doporučuji....... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Matt Hunter je postava, kterou důvěrně znám z filmu Avenging Force, jenž je volným pokračováním tohoto snímku. Až do teď jsem neměl vůbec ponětí o tom, že by počin s Dudikoffem měl nějaký předcházející film, tudíž jsem si Invazi do USA pustil s očekáváním a docela i s chutí. Chuck Norris hraje postavu poněkud odlišně, více "supermanovsky" až "terminátorsky", kdy s automaty v každé ruce postřílí s naprostou přesností desítky teroristů a ani u toho nemrkne okem. Příběhově Zitův počin za mladším pokračováním těžce zaostává, není zdaleka tak chytlavý, hudebně nevýrazný (proti Avenging Force) a nemá tak povedenou atmosféru. Invaze do USA je spíše povinností pro každého fanouška Chucka Norrise a také pro ty, kteří mají rádi pokračování s Dudikoffem. Je škoda, že v tomto filmu není vůbec nastíněno, že má Matt Hunter sestru a rodiče, že po této akci jde do civilu (čímž Avenging Force de facto začíná), atd. Je však dobré vidět tuto postavu v odlišné akci a udělat si tak obrázek, jak dobrým byl agentem - vždyť to celé zvládl sám. :) ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Matt Hunter (Chuck Norris) dostane nabídku, vrátit se do služby, protože Rus Mikhail Rostov (Richard Lynch) se vrátil do USA, ale odmitá s tím, že ho mohl zabít již dříve, ale nedostal povolení. Rostov na Huntera nezapomněl a vydává se do Everglades na Floridě se třemi airboats (loď poháněná velkou vzduchovou vrtulí umístěnou vzadu) s úmyslem ho zabít. Matt tento útok přežije, ale je zastřelen jeho přítel a proto se po tomto incidentu vrací, aby Rostovu bandu terorizující nevinné občany zastavil... Chuck Norris nemá ve snímku tolik osobních soubojů, ale o to více střílí a jeho hlášky také stojí za to a samozřejmě nechybí poctivé reálné exploze. Chuckův syn Eric dělal na filmu jako kaskadér a bratr Aaron jako koordinátor kaskadérů. Na příběhu se podíleli Aaron Norris a James Bruner, který dělal s Chuckem Norrisem scénář. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Takže čím začít ? Film je celkově na tu dobu povedenej, takže kvalitní práce a i hudba byla taková správně klasická, dobrá. Sice jsem čekal trochu více, ale nevadí. Chuck Norris sice zde hraje hned ze začátku, ale pořádně se předveda zhruba až v půli filmu. Trošičku horší bylo to, že nepoužíval moc své bojové umění, respektivě a lajcky řečeno se moc nepral, spíš střílel, ale i to bylo ucházející, navíc měl výborné hlášky, takže jeho postava byla ve filmu skvělá. Celkově akce taky byla kvalitní, zejména na konci filmu a automobilové honičky. Hlavní záporák též výborný. Bohužel příběh mě moc nenadchnul, byl opravdu divný, hlavně ta první polovina filmu, nechci říci, že se vlekla, ale mohla být lepší. Akce tu je dost, taky mohla být výraznější, ale stále je to koukatelné béčko na tu dobu. Znám ale lepší filmy s Norrisem, třeba Delta force 2 nebo série Nezvěstní v boji a tak dále. Tohle je přesto nadprůměrný film, který potěší i několikrát. Herecké obsazení celkem jde. Norris a hlavní záporák byly nejlepší. Ve výsledku jsem docela spokojen, ale potenciál byl dost nevyužit. Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdou bylo u mě pekelné, ale přesto dávám tu čtvrtou. Celkově hodnotím na 70% = **** ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Zitova představa akční podívané o zničení USA. Zitův průmě,Norrisův lehký nadprůměr. Konec mi připadal hodně useknutý a chabý. Norris nedostal moc prostoru pro své umění,za to Zito si protlačil přestřelky,dobrá akční scéna v obchodním centru. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem béčko z 80let s Chuckem Norrisem a taky jsem ho dostal. Nudné a ukecané scény jsem čekal ale ono to nebylo zase tak špatné celkem jsem se i docela zasmál jak Norris je prostě fakt doslova neohrožený a všechno ví a nikdo ho prostě nezabije ani nezraní! Není to špatné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, díky kterému vznikly vtipy o Chucku Norriosovi. Akčnější variace na Rudý úsvit, jen s daleko drsnějšími teroristy, kteří bazukou odpalují rodinné domy i s jejími obyvateli. Akce je prakticky nonstop a neustále zde něco bouchá, střílí se a Chuck občas někoho nakope. Je to neskutečně stupidní, ale zvráceným způsobem docela zábavný. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem akční nářez, jak už to v osmdesátkách bývá. Místo toho jsem se dočkal Norrise, který se většinu filmu tváří smrtelně vážně a předvede otočku snad jen dvakrát. Člověk v těchto filmech překousne debilitu děje, trapných dialogů, ale očekávám, že dostanu akční béčkový nářez. Střílení bazuk jako ze samopalu je zde na denním pořádku, ale to je tak vše. Akce je nudná, navíc půlka z ní bez Norrise a závěrečný souboj vůbec to nejhorší, co žánr nabízí......2/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film klasicky Norrisovský a prehnaný. Ale osemdesiatková akčná zábava bola už raz taká ( taký Arnold alebo Sly by mohli rozprávať ). Je však svižný a akcia na veľmi dobrej úrovni. A za to si svoje hodnotenie u mňa zaslúži. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Nonstop akční inferno s nepřemožitelným Chuckem, kde přítomnost dětí v záběru vždy ohlašuje příchod rusáka s bombou. Klasický americký produkt, kde se rusáci snaží zničit ameriku, mluví s přízvukem, pijí vodku a podnikají atentáty na poklidné americké předměstí, nákupní galerie o vánocích, kostely a školní autobusy. Chuck ale všechny zachrání a pošle záporáka express do SSSR. Po skončení filmu se tak nabízí jen jedna otázka. Co se sakra stalo s tím pásovcem? ()

topi 

všechny recenze uživatele

Když jsem film v rychlodabingu viděl poprvé někdy na začátku 90. let, tak jsem hltal každou scénu a nejvíce mě v hlavě utkvěla závěrečná scéna, která je opravdu kultovní!!! Když jsem snímek viděl teď po létech, nepřestával jsem se bavit a užíval jsem si perfektních stříleček a hláškujícího Chucka! Ten co řekne, tak je hláška, jak prase! Paráda! Prostě klasické akční béčko osmdesátých let, kde prostě nemá cenu řešit nesmyslnost příběhu, ale bavit se při výborných akčních sekvencích a neustálým střílečkám! Na scénáři se podílel i sám Chuck Norris a někdy je to fakt dobrá sranda. Zajímavostí určitě je, že na speciálních efektech se podíleli mistři Tom Savini a Greg Nicottero. Režisér Joseph Zito, jak je u něho zvykem, tak to do nás pere pod tlakem a to je jedině dobře!! Pro mě výbornej akční snímek zlatých osmdesátých let!! Chuck Norris byl pro mě po Árniem a Slyem na třetím místě osmdesátkových akčních hrdinů a tak tomu zůstává i dodnes! ()

Reklama

Reklama