Reklama

Reklama

Vrah Rosemary

  • USA The Prowler (více)

Obsahy(1)

Dívka s chlapcem opouštějí maturantský ples a jdou si spolu zalaškovat do altánu v zahradě, kde jsou oba brutálně zavražděni jejím bývalým přítelem, na kterého nevydržela čekat až se vrátí z války. O pětatřicet let později se ve městě chystá poprvé od oné události další maturantský večírek a vrah s růží a vidlemi se vrací. Temný, odpudivý slasher béčkaře Josepha Zita (Pátek třináctého 4, Rudý škorpión). (choze)

(více)

Recenze (90)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Netuším, ako by som to vnímal dnes, ale keď som ten film videl kedysi v kine, bál som sa tak, ako snáď na žiadnom inom horore. Áno, celé je to len blbá vyvražďovačka, ale napätie je výdatné a gore efekty mimoriadne šťavnaté. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší slasher osmdesátých let. Obsahuje napětí,úžasné gore,nahotu a perfektního vraha. Vše co si fanoušek může v tomhle žánru přát, je zde obsaženo. Kvalita! 80% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Prowler vznikal v době, která slasherům přála nejvíce (ne, děti, nejsou to devadesátá léta) a pod vedením člověka, který je uměl točit, což ostatně dokázal i svým zářezem do série Pátek 13. Největší devizou jsou jednoznačeně jednotlivá zabití, vždy nádherně vyvedená, realistická a působící dostatečně odporně, aby se ani otrlý divák (nic společného se srazem preudointelektuálů) neušklíbal. Vrcholemm pro mě je vidličkovaná ve sprše a jedno moc luxusní podříznutí. Trochu zamrzí rozkolísanost tempa, kdy především prohledávání obrovského baráku nudí znatelně, ale naštěstí se voják včas vrátí, aby do situace vnesl pořádek. Vzniknout tenhle film o dva roky dříve, tak má dnes deset pokračování a alespoň jeden remake. Naštěstí byl první Pátek 13 a tak to odskákal on. Prowler zůstal jediný a jedinečný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vidlema skrz dva, vidlema do sprchy, bodačka skrz mozek, bodačka skrz krk, podřezávačka, hlava vs. brokovnice - to všechno zvládl maestro Savini na jedna. Například při podřezávání se to normálně spokojí s nožem u krku a krví, zatímco tady si ten nůž přímo krkem jezdí a je to hezky vidět. Vrah, zhrzený voják z druhý světový, je taky v pohodě. Celkově je to takový temný vyvražďovák se slušně napínavými momenty a minimem slabších míst. Slasherová pecka! (stopáž hodnocené verze: 01:28:15, screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Myslím že z americké kinematografie jeden z nejlepších slasherů vůbec. Klasická vyvražďovačka, která však nechává diváka hledět na to, jak to opravdu vypadá, když někdo někoho probodne vidlemi, bajonetem nebo střelí kulovnicí. A k tomu docela silná porce napětí a alespoň trošku zajímavý scénář motivu vražedného řádění maniaka. Divák je napnut právě z důvodu, že od začátku ví, že další vražda bude určitě stejné maso, jako ta před tím, ale mezi jednotlivými úděsnými scénami si Zito diváka někdy až pekelně dlouho vychutnává ... Škoda, že americká produkce horrorů velmi brzy po vzniku tohoto filmu upadla do nekonečně dlouhé vlny nudných, předvídatelných a zejména "žádné-gore-neukazujících" módních slasherů jako byl pátek, haloween, vřískoty a spousta dalších. Tohle je ještě stále stará dobrá škola, která si s cenzurou a přístupností filmu rozhodně nedělala velkou hlavu a to se filmu musí nechat. Jinak herecké výkony klasicky otřesné, atmosféra dosti hustá. Gore efekty ... opravdu povedené!! Tohle dělal opravdu machr... Tom Savini... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Mezi fanoušky dnes už kultovní krvák o zhrzeném válečném veteránovi, který se neváhá mstít ani po dlouhých 35 letech. Jenže sexuchtiví studenti pořádají maturitní večírek a u toho náš zabiják nesmí z nějakých důvodů chybět. Tenhle trochu tuctový, ale mimořádně brutální slasher zraje jako víno, začátek osmdesátých let se na něm podepsal tim nejlepším způsobem. Vyniká syrovostí, temnou atmosférou a hlavně vynikajícím gore, na němž se vyřádil ten nejpovolanější - mistr Savini. Svou pitomostí pobaví i policista, co po opuštěných domech a tmavých hřbitovech pátrá po masovém zabijákovi, ozbrojen pouze obyčejnou baterkou. Jenže toho si divák nestačí všimnout, je totiž zaskočený a znechucený další brutální vraždou, která je zase o něco horší, než ta předchozí... Ach jo, tohle byly zlatý časy! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Temný, odpudivý a náležitě krvavý whodunit slasher, zajímavý snad jen tím, že je to historicky vůbec první slasher, který se po revoluci objevil v našich kinech. Saviniho gore efekty, kdy hrají prim vidle a růže, jsou pěkné, vypíchnul bych závěrečnou lekačku ve vaně, to byl fakt humus. O tři roky později Zito přišel ještě s vydařeným čtvrtým dílem PÁTKU TŘINÁCTÉHO, po kterém se začal orientovat na akční žánr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Někomu evokují kozy a vidle farmu, někomu tenhle břitký slasher Josepha Zita, který si po právu vydobyl status žánrového kultu. Znepokojivá Einhornova hudba, poctivé gore při explicitních mordech, maskovaný zabiják s bodnými zbraněmi a glancem, šerifův zástupce s rachitickým hrudníčkem a očima Cilliana Murphyho, jeho neodbytná chráněnka a dreamlike náladička ala Noční můra z Elm Street. Epilog ve sprše uprostřed rajské hudby a zastřených záběrů byl stejně pitomý jako brilantní. Tom Savini to považuje za svou nejlepší práci a já se o tom se Sexy Strojem rozhodně nehodlám přít.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Predlžovaná smrť. Predlžovaná pomsta. Reflexia patálií bežného života (pridlhé umieranie príbuzných, nezvládnutý život v dôsledku subjektívne pociťovanej krivdy) v napohľad jednoduchej vyvražďovačke. Skôr ako horor to pôsobí ako opakujúco sa nočná mora bez tváre, ktorá Vás pozvoľne, no stále neodbytnejšie pozýva k vstupu do priestoru vyhradeného mŕtvolám. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na 80’ roky vydarený slasher, ktorý toho z pohľadu gore ponúka viac, než som očakával. Jedna vražda strieda druhú, pričom nemožno povedať, že by boli všetky mordovačky na jedno kopyto. Tak isto prevedenie samotného násilia, je na danú dobu viac než slušné. Škoda akurát idiotského správania postáv, ktoré dokonale pohltilo už tak priemerný, tuctový príbeh bez nápadu či pointy. V dnešnej dobe, pri terajších nárokoch, už “Prowler” skrátka príliš veľké nároky nedokáže naplniť. Ale inak dobré, dobré .. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pro (sub)žánr slasheru není moc lichotivé, že je tento mdlý film často prezentován jako jeden z jeho nejlepších zástupců. Vzhledem k jednoduchosti a přímočarosti děje překvapí, do jaké míry je v základních věcech nedomyšlený - jaktože titulní vrah Rosemary nebyl po svém činu odhalen, přestože musel být hlavním podezřelým? A proč se proboha po letech rozhodl, že bude vraždit znovu, ač mu k tomu chyběl jakýkoli motiv (snad krom odporu k maturitním večírkům)? Zitova režie taktéž neohromí a k vylekání diváka používá značné omšelé a laciné triky. Některé momenty dokonce mají trapný nádech nechtěné vtipnosti, což se nakonec týká i samotné postavy vraha, jímž je zakuklený voják s vidlemi. Saviniho gore efekty si nicméně pochvalu zaslouží, ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem si doplnil tenhle slasher, který Zito natočil ještě před tím, než fušoval do série Pátek třináctého a musím říct, že narozdíl od čtvrtého dílu této série po kterém Zito hororové vody opustil a vydal se na dráhu režiséra akčních filmů, který se podle mě zase až tak moc nepovedl, tak tady jsem hodně spokojenej. Je to přímočarý, brutální odsejpá to a samozřejmě, že to má i ten nezapomenutelný look osmdesátých let, kdy člověk rád odpustí i těch pár chybiček. V dnešní mrtvý hororový době je takováhle stará škola k nezaplacení.80% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Skvělý osmdesátkový slasher o vrahovi s vidlemi a dlouhým nožem. V téhle vyvražďovačce je namixováno přesně to, co si fanoušek podobných snímků žádá - svůdné dívky (i když se nesvlékají tolik, jako bylo v oné době zvykem), noc, maskovaný vrah, slušivé gore, hřbitov, naháněčky, falešné stopy, ples a bazén. Pěkná kamera, místy výborná atmosféra (otevírání rakve bylo tak zdlouhavé, že jsem chvílemi pomáhal očima) a dobrá hudba. Na temný podzimní večer jako stvořené! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý whodunit slasher s vynikajúcim gore, dobre stupňovaným príbehom, klasickým námetom (stará nedoriešená vražda) a dobrou porciou atmosféry nočného malomesta. Okrem slabého rozuzlenia zamrzí hlavne nezaujímavý vrah (vojak s vidlami), čo je asi najväčší dôvod, prečo sa z toho nikdy nestala séria. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Na slasheroch ako takých ma najviac priťahujú okrem gore scén mladé slečny (študentky/maturantky...a iné dievčiny), ktorých pohodové užívanie života je narušené príchodom, po väčšinou “starého“ známeho (nie však pre diváka) chlapíka, ktorému sa v minulosti nejakým spôsobom ukrivdilo a po rokoch akumulovanej nenávisti vracia úder. Toť jedna zo základných kostier slasheru, ktorú Joseph Zito v Prowlerovi na slušnej úrovni použil. Hlavným lákadlom pre mňa u podobných druhov filmov zostáva postava hlavného vraha. Zaujímavé na tom je práve to, že to môže byť prakticky hocikto. Či už zmyslená obluda, mutant alebo skutočný človek z rôznej spoločenskej vrstvy bez vekového obmedzenia. Predstavivosť a vynaliezavosť nepozná hranice. Síce v niektorých prípadoch je to až na úkor reality, ale inak by som to ani nechcel. Pozície hlavného kata (lovca) sa v tomto prípade zhostil jeden ostrieľaný mariňák oblečený vo vojenskom a s plným vybavením. Pravé hovado! ### Slasher starej školy a zlatej éry, žiaden slaďák. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vynikající slasher, který je na ty roky snad i více než vynikající. Stylovej killer, štervky vidle, sťavnaťoučký gore, slušnej spád. Paráda! Kdyby měl tenhle filmek malilinko bystřejší scénář, ve kterým by se nelítalo nepřehledně z místa na místo, musel bych napálit plnou, protože jinak je The Prowler hutnou atmosférickou řezbou a milým překvápkem. 85% ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Mnohým ľuďom sa slasher horory (ktorých vynikajúcim príkladom je Vrah Rosemary) zdajú úchylné. Človek je v podstate odnepamäti tvor agresívny (viď staré obrazy sadistických mučení svätých, pred ktorými sa má kresťan ešte modliť). Skúste si vyhľadať obrazy martýria sv. Erazma, ktoré namaľovali Dieric Bouts (15.stor.) a Nicolas Poussin (17.stor.) a potom skúste povedať, že západná civilizácia nie je úchylná. Keď som túto fiktívnu a teda akceptovateľnú hororovú fantáziu videl prvýkrát, cítil som sa ako po poriadnej opici a k filmu som sa vrátil až po desaťročí. Režisér Joseph Zito nie je žiadnym majstrom v budovaní atmosféry, avšak jeho neuveriteľná hardcore verzia slasheru je žánrom, ktorý akúkoľvek atmosféru presahuje. Ak vo Fulciho filme obeť s prebodnutou hlavou umiera okamžite, Zito jej dáva ešte desať sekúnd. Ak Steve Miner necháva Michaela Myersa podrezať obeť jediným rozmachom, Zito štylizuje vraždu tak, ako keby šlo o krájanie chleba. Za tak intenzívne zážitky sa menej než päť hviezdičiek nedáva. Nemyslím, že je vhodné dívať sa na tento film dookola celý týždeň, rozhodne som však presvedčený, že toto dielo reflektuje objektívnu realitu sveta i subjektívnu realitu človeka omnoho zdarnejšie než väčšina iných filmov. Záverečné scény ponorené do znejasňujúceho oparu majú snový charakter, v ktorom sladké snenie ústi do nočnej mory a anticipuje "Elm Street". ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Po všech těch chválách, co jsem na tenhle horor slyšel, jsem myslel, že to bude slušná béčková podívaná. Bohužel jsem se spletl. Ty maturiťákové horory už mi začínají splývat a The Prowler patří zrovna mezi ty méně originální. Logika si opět vyšla někam daleko na špacír, chvilku po začátku se dostaví nemyslitelná nuda a jediné, co lze ocenit, jsou efekty Toma Saviniho. Děravý scénář mě místy opravdu ve zlém udivoval a nejvíc mě dopálí, když si hned na začátku otipuju vraha a trefím se. Zde je to opravdu velmi okaté. Na bohatý rok 1981 je tohle velmi slabý film. Nemůžu doporučit. Slabé dvě hvězdy a velké zklamání. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

The Prowler je atmosferický slasher ze staré školy. Pravý poctivý gore efekty ( přesně jak to mám rád ) - na kterých dělal Tom Savini. Což mluví samo o sobě. Pro milovníky slasheru povinnost. ()

Reklama

Reklama