Reklama

Reklama

Enola Holmesová 2

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (179)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Millie je o dva roky staršia, ale stále vyzerá ako malé dievčatko. Feministický pohľad, „girl power“ a údery mladej dievčine rovno do ksichtu, to musí byť, veď ona je silná. Netflix v tomto nepoľavil, dokonca pritvrdil a repliky o útlaku a diskriminácii žien sú tu počuť každých pár minút. Vlastne aj tá záporáčka mala svoje dôvody a aj kecy vo fabrike sú len feministickou úderkou. Oproti jednotke sa trochu znížila frekvencia patetického pozerania sa hlavnej predstaviteľky do kamery, ale ostala ukrutná stopáž. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oproti prvému filmu je to zlepšenie. Ale myslím si, že je to hlavne tým, že sa postavy so svojimi charaktermi viac zžili a dovolili si byť viacej hravý aj v iných polohách. Nielenže to rozvíja pôvodné vzťahy a aj charaktery, ale je to aj milé a náznakovo vtipné. Čo poteší. Inak to nesie všetky chyby svojho predchodcu. Možno ale vyzdvihnúť fakt, že to nenudí, že to využíva dostatočne rôzne prostredia starého Anglicka (aj tie spoločenské) a postavy aj z predchádzajúcich častí spolu krásne kooperujú. V zásade ma potešil Watson, sklamal Thewlis a znechutil Moriarty. Génius zločinu nemá vôbec šmrnc, ako jeho iné filmové a seriálové zobrazenia. Ďalej mi vadilo niekoľko minút pred finále, kedy sa náznakový a druhoplánový aspekt filmu dostal do popredia a skôr ako o sofistikovaný prednes sa jednalo o vyobrazenú päsť na oko. Nemám to veľmi rád, pretože to postavy odrazu dá do naivnej roviny a ich sofistikovanosť a nadhľad z predchádzajúcej hodiny a pol sa vytráca. To zase odkazuje na lenivosť tvorcov pohrať sa s tým motívom trošku viac. Takto to pôsobí dojmom, že to tam museli dať, pretože zabudli tejto dejovej línií dať náležité zakončenie, alebo pripraviť lepšiu pôdu v priebehu celého filmu.  A nakoniec mali odrazu vyhradených len päť minút na to, aby to uzatvorili. Takže ako vravím rovnaké chyby, ako v prípade prvej časti. Ako séria to ale vôbec neurazí a niektoré zaužívané stereotypy sú pekne nahradené a zmotivované. Bohužiaľ nie všetky. A už vôbec nie tie, ktoré by si to naozaj zaslúžili. Patel bude mať v trojke ťažkú úlohu, ale tých pár sekúnd čo tu bol, som bol náramne spokojný. Každopádne mu držím palce a som zvedavý na pokračovanie. ()

Reklama

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Millie herecky vyrostla, je to zde velmi patrné a vůbec to není na škodu. Svou roli si vyloženě užívala. Takže oproti prvnímu dílu je toto opravdu koukatelný film. Přímé interakce s divákem ubylo, ale osobně bych byl rád, kdyby jí úplně vynechali. Diváka to totiž odtrhuje od děje a celkově mi to nezapadalo do prostředí filmu. Příběhová linka týkající se její matky, kterou ztvárnila smrtijedka Lestrange mi přišla naprosto zbytečná a i přes to, že mám tuto herečku rád bych ji radši také úplně vynechal. Případ, který pak Enola řešila nebyl vůbec hloupý. Snaha autorů zasadit případ do reálných základů a dodat tak tomu přidanou hodnotu beru jako neprosto bezvýznamné plus. Film je zejména pro adolescenty. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Patřím mezi tu menší část, která si myslí, že jednička byla lepší. Viděl jsem to těsně za sebou a i tady mě bavila hravost, hlavní hrdnika, napády, výprava, ale bohužel míra feminismu překračuje mez kterou jsme ochoten snášet, chtěl bych vidět kdyby to bylo opačně, kolik feministických spolků by požadovalo zákaz tohoto filmu. Tohle je strašná škoda, jinak to vůbec není špatný. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jednička se mi dva roky zpátky nelíbila a od dvojky sem tudíž vůbec nic nečekal. K mému velkému překvapení sem ale dostal slušnou, lehce dospělejší oddechovku se zajímavějším případem a o poznání sympatičtější Millie Bobby Brown. Opět tu samozřejmě nechybí girl/woman power mesidž, ale není to tak extrémně na sílu a celkem to sem i sedí. Lehce do očí bijící a vodou na mlýn různých fobů bude ovšem násilná diverzita a tak dostaneme - spoiler - Moriartyho - ženu (což není žádná novinka) černošku (to už novinka je) a na konci jako bonus indického Watsona...70% ()

Galerie (130)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení filmu probíhalo v Anglii ve městech Kingston upon Hull, Londýn a ve filmovém studiu Shepperton. Točilo se v období září–říjen 2021. (GASTON73)
  • Enola (Millie Bobby Brown) navrhne Sherlockovi (Henry Cavill), že by se měl ujmout spolubydlícího. V původních příbězích John Watson hledá ubytování a společný přítel ho seznámí s Holmesem, který hledá spolubydlícího, aby si mohl dovolit nájem pokojů, které našel na 221 Baker St. V knihách Sherlock žije sám na Baker St. poté, co se John ožení s Mary. (sirjohn)
  • Sam Claflin (Mycroft Holmes) si nemohol zopakovať svoju úlohu kvôli inému natáčaniu. Režisér Harry Bradbeer povedal, že ho naozaj chcú späť do pokračovania, ak bude tretí diel. (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama