Harry BradbeerScénář:
Jack ThorneKamera:
Giles NuttgensHudba:
Daniel PembertonHrají:
Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, David Thewlis, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Sharon Duncan-Brewster, Louis Partridge, Hannah Dodd (více)VOD (1)
Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)
Videa (8)
Naprostá tortura pro opravdové masochisty, ve které se HODINU nic neděje a Enola jen někam chodí a ptá se. Zápletka a řešení záhad je infantilní a úplně postrádá napětí a chytrost Holmesovských případů. Nejde nesrovnat s Pyramidou hrůzy, která je úplně jiný level. Celé se to snaží být vtipné a s nadhledem. V tom mi to zas připomělo Líbáš jako bůh 2, kde se ta "vtipnost" divákovi vnucuje pouze pomocí veselé hudby, abychom jakože pochopili, že teď to má být úsměvné. Závěrečná revolta ženských v továrně těžce připomínala svazácké socialistické filmy. To, jak všechny pochodujou hrdě z továrny... fakt jim ještě chyběly pionýrské šátky. Přesně typ filmu, u kterého není jediný atribut hoden pěti hvězdiček. Dotyční se buď probudili po 10 letech z kómatu a tohle byl první film, který jim na pokoji pustili, jinak si to neumím vysvětlit, jak jsou diváci čím dál jednodušší. A nakonec, jako by nestačilo, že vidět v historické anglii aristokratku černošku, v krásných šatech s korzetem a vějířem je k zblití, ona je to ještě ke všemu byla Moriati. Negerský Watson v potitulkové scéně je už jen shnilou třešničkou na hovně. A jděte už do prdele s postavama mluvícíma do kamery. ()
Oproti prvému filmu je to zlepšenie. Ale myslím si, že je to hlavne tým, že sa postavy so svojimi charaktermi viac zžili a dovolili si byť viacej hravý aj v iných polohách. Nielenže to rozvíja pôvodné vzťahy a aj charaktery, ale je to aj milé a náznakovo vtipné. Čo poteší. Inak to nesie všetky chyby svojho predchodcu. Možno ale vyzdvihnúť fakt, že to nenudí, že to využíva dostatočne rôzne prostredia starého Anglicka (aj tie spoločenské) a postavy aj z predchádzajúcich častí spolu krásne kooperujú. V zásade ma potešil Watson, sklamal Thewlis a znechutil Moriarty. Génius zločinu nemá vôbec šmrnc, ako jeho iné filmové a seriálové zobrazenia. Ďalej mi vadilo niekoľko minút pred finále, kedy sa náznakový a druhoplánový aspekt filmu dostal do popredia a skôr ako o sofistikovaný prednes sa jednalo o vyobrazenú päsť na oko. Nemám to veľmi rád, pretože to postavy odrazu dá do naivnej roviny a ich sofistikovanosť a nadhľad z predchádzajúcej hodiny a pol sa vytráca. To zase odkazuje na lenivosť tvorcov pohrať sa s tým motívom trošku viac. Takto to pôsobí dojmom, že to tam museli dať, pretože zabudli tejto dejovej línií dať náležité zakončenie, alebo pripraviť lepšiu pôdu v priebehu celého filmu. A nakoniec mali odrazu vyhradených len päť minút na to, aby to uzatvorili. Takže ako vravím rovnaké chyby, ako v prípade prvej časti. Ako séria to ale vôbec neurazí a niektoré zaužívané stereotypy sú pekne nahradené a zmotivované. Bohužiaľ nie všetky. A už vôbec nie tie, ktoré by si to naozaj zaslúžili. Patel bude mať v trojke ťažkú úlohu, ale tých pár sekúnd čo tu bol, som bol náramne spokojný. Každopádne mu držím palce a som zvedavý na pokračovanie. ()
Průměr, těžkej průměr, ale nějak se mi nechtějí dávat jen 2 hvězdičky. Charisma Cavilla a Thewlise sice nemá šanci zachránit nudu, která pohlcuje film skrz na skrz, ale nějaká ta akce, aby mě vyvedla z dřímoty, se objeví. Ve výsledku je to víceméně stejné jako jednička, s tím rozdílem, že Holmes numero uno dostal více prostoru a tím vyvažuje nedostatky filmu jinde. Tím, kam Enola Holmes (1 i 2) záměrně směřuje, se divím, že Dr. Watson není žena. ()
Po zhlédnutí druhého plošného jaderného vybombardování müslí nezletilých neomarxistů a kariérních sufraštětek femipičistickým sqostem Enola Gay 2 – Návrat zdivočelých levotočivých poštěváků jsem se pokrokově rozhodl, že nebudu ani trochu kritický, ani krutý, a naopak budu hledat jen samá sluníčková pozitiva. Takže, jedná se nejen o naprosto fantastický audiovizuální prostředek proti zanášení slepic, ale také úžasný návod k tomu, aby vám vaše figurantka zcela sama, nadšeně, rychle, účinně a dobrovolně vykopala a obbetonovala u nemovitosti dvacetikubíkovou žumpu, vytahala ze země všechny dubové pařezy po poražených stromech, předpisově nařezala a naštípala půl tuny polen na velikost akceptovatelnou krbem, aby v zimě to její nadšení náhodou nevychladlo, nebo přestěhovala třistakilové křídlo z přízemí do salónu ve třetím patře. Stačí jí jen pustit Enolu a vrazit do ruky příslušné nářadí s naléhavou emancipační výzvou: „Na, a vyrovnej se mi, ať máš právo chcát vestoje!“. Náramně yntelygentňy až genitální scénář dozajista nejednu přirozeně donutí filosoficky přemítat, jaký fosfátový prací prášek koupit, aby si příliš nepoleptala ruce či kam až lze dohodit vodním kamenem, usazeným na styčné ploše žehličky. Fantastická originalita a záživnost děje mi ani na chvíli nedovolila odtrhnout zrak od časosběrného dokumentu o zrání sýrů, právě běžícím na vedlejším monitoru, a rovněž jsem se u toho definitivně odhodlal plně podporovat adopce homoseksuálů! Z osiřelé Enoly, de fuckto vychovávané a morálně autorizované přenádherným párečkem v podobě zbuznělého Feminilocka Homolese Jindry Clavina a exemplárně napudrovaného buzipyjonýra Gaylorda z Cullingusu, „ztvárněného“ patrně nějakým obličejově ochrnutým zpěvákem z chlapeckého homoqarteta, totiž vyrostla natolik obří piča, že se z toho nakonec vyklubalo pa-rád-ní celoobrazovkové porno. Vidět Ártý Dojl, jak úchvatně progresivně použili a vytunili jeho životní dílo, dozajista by nejprve nadšeně zaplesal nad černou lesbou doktorem Moriartym, pak samou radostí zkolaboval a po resuscitaci by s hlavou plnou nových pohlavně vyvážených nápadů patrně vykřikoval něco jako: „Shit! Fuck! Shitfuck?“. Mocinky se už těším na trojku! Má se to prý jmenovat Enola Gay a případ nagelované tyče. ()
Až překvapivě funkční i když řádně naivní a spíše možná dětská zábava o sestře Sherlocka Holmese a jejím dalším zapeklitým případu. Svižně natočené dobrodružství které neurazí, ale snaží se odvyprávět až moc příběhů a témat, které jinak odsýpající děj zbytečně brzdí. Osekat to o půl hodiny, přidat na akci a skoro se to mohlo přiblížit Richiemu. Takhle jen slušná, generická zábava. A to, že je Moriarty černoška mi bylo úplně jedno. ()
Photo © Netflix

- V závěrečných titulcích je k vidění mezititulková filmová scéna. (Rominator)
- Firma i ve skutečnosti tvrdila, že pracující umírají na tyfus. Jednalo se však o skutečné onemocnění po práci s bílým fosforem. Žíravá povaha fosforu, se kterým pracovali a každý den vdechovali, vedla k tomu, že se jim nejprve pomalu rozkládaly zuby a poté čelistní kosti. (sirjohn)
- Pieseň "Where Did You Get that Hat?" bola použitá i v komédii Sherlocka Holmesa Without A Clu / Nevyřešený případ (1988) s Michaelom Cainom (Sherlock Holmes) a Benom Kingsleym (Dr. Watson). (belinko)