Harry BradbeerScénář:
Jack ThorneKamera:
Giles NuttgensHudba:
Daniel PembertonHrají:
Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, David Thewlis, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Sharon Duncan-Brewster, Louis Partridge, Hannah Dodd (více)VOD (1)
Enola Holmesová (Millie Bobby Brown) vyšetřuje svůj první opravdový případ. Rozlousknout záhadu zmizelé dívky jí ale budou muset pomoct kamarádi a taky brácha Sherlock (Henry Cavill). (Netflix)
Videa (8)
První díl mě zrovna moc neuchvátil, ale i tak jsem byl zvědavý na pokračování. Zatímco v prvním díle mi mladá Brown byla sympatická, tady mě děsně štvala. Vlastně mě štval celý film svým multikulti a multigender podtextem. Štvalo mě to tak moc, že jsem to nedokoukal. Normálně filmům které nedám celé uděluji odpad, ale díky Cavillovi a jeho pár scénám dávám aspoň jednu hvězdu ()
The Game is Afoot. Veľmi sa mi páčilo, že Enolin prípad bol založený na skutočnej udalosti. Predstavili Moriartyho aj Watsona a casting oboch je úžasný. Všeobecne sa casting veľmi podaril. Helena vyzerá vo svojom elemente. Niekto sa o postave Davida Thewlisa vyjadril ako o karikatúre, ale mne prišiel tak akurát slizký, nevypočitateľný a over-the-top. Bolo fajn vidieť viac Sherlocka. A jeho vzťah k Enole. Prijala by som aj viac Tewkesburyho, ale to, čo sme dostali bolo podarené. A jeho vzťah s Enolou je rovnako rozkošný, ako v prvom filme. Páčila sa mi aj téma samostatnosť vs. samota. Vizuál bol tiež na jedničku. Vkladanie obrázkov do deja pre lepšiu vizualizaciu veľmi oceňujem. No a Enola? Enola je proste top. Je to jazda, ktorá má všetko, čo od dobrej detektívky potrebujem. ()
Millie je o dva roky staršia, ale stále vyzerá ako malé dievčatko. Feministický pohľad, „girl power“ a údery mladej dievčine rovno do ksichtu, to musí byť, veď ona je silná. Netflix v tomto nepoľavil, dokonca pritvrdil a repliky o útlaku a diskriminácii žien sú tu počuť každých pár minút. Vlastne aj tá záporáčka mala svoje dôvody a aj kecy vo fabrike sú len feministickou úderkou. Oproti jednotke sa trochu znížila frekvencia patetického pozerania sa hlavnej predstaviteľky do kamery, ale ostala ukrutná stopáž. ()
Příjemná oddychovka jako první díl. Pokud se Vám první film nelíbil, tak nemá cenu koukat na druhý díl, jelikož byste byli opět zklamaný. Já osobně mám první Enolu Holmes rád, a na druhý film jsem se těšil. A jsem rád, že mohu napsat, že mě film nezklamal a dostal jsem od něho to, co jsem od něho dostat chtěl. Režisér Harry Bradbeer odvádí velmi dobrou práci, jeho režie je svižná, zábavná, má několik parádních momentů a naplno se mu daří využít jistou odlehčenost samotného příběhu a i samotné hrdinky. Osobně jsem byl příjemně překvapený, protože samotná detektivní zápletka je hodně dobrá a parádně vystavěná. Millie Bobby Brown je v této roli velmi dobrá a je vidět, že si jí užívá a má radost, že tu postavu může hrát. Brown dává Enole jisté osobní kouzlo, hravost a zábavnost. Henry Cavill si krade každou scénu pro sebe a jako Holmes je bezchybný. David Thewlis si svého slizkého záporáka dost užil a jeho lehce přepálený výkon výkon mě bavil. Totéž vlastně platí i pro Helenu Bonham Carter, jenž má zábavné scény plné výbuchů. Film má dobrou vizuální stránku, a je vidět, že se na něm nešetřilo. Kostýmy, detaily a výprava vypadá moc dobře. Já si film hodně užil, ale rozhodně není bez chyb. Co se týče délky, tak tam bych krátil klidně o dvacet minut, aby byl film údernější a nebyl, tak ukecaný. Líbilo se mi poselství a vyznění filmu, i přestože působí lehce křečovitě a vychtěně. Bohužel už teď vím, že to pro mnohé bude největší zápor filmu a bude to důvod, proč ho budou hodnotit hůře, než si skutečně zaslouží. Enola Holmes je fajn oddychovka, která dokáže dobře pobavit a něco sdělit. ()
Nudná a chaotická podívaná z morbidně multikulturního viktoriánského Londýna. Otravné z minula zůstalo, to svěží z minula chybí. Takže za mě oproti minulému (viděl jsem včera, takže opravdu pamatuju čerstvě) sestup dolů. Mimochodem nebylo to ještě ani v polovině a zvažoval jsem hvězdičku jen jednu. V samotném závěru s “Moriartym” to byla už jistota a u potitulkové scény jsem zvažoval odpad. Prakticky jediné co hodnocení zachránilo byla ta historická reference. Pozn.: a koho mé hodnocení pobouřilo si může zahrát hru “najdi svého černouška” na dobové fotografii oné stávkové odborové organizace. ()
Photo © Netflix
- Úvod filmu odkazuje na ďalších veľkých detektívov viktoriánskeho Londýna; Detective Field, Reginald Swain, Mackenzie Macintosh a Sir Alfred Hornblower. Charles Frederick Field bol skutočným zakladajúcim členom Metropolitnej polície, ako ctižiadostivý herec mal záľubu v obliekaní sa do prestrojení a po odchode do dôchodku sa stal súkromným detektívom. Bol priateľom Charlesa Dickensa a slúžil ako inšpirácia pre postavu inšpektora Bucketa v románe "Bleak House". Detektív Constable Reginald Swain bol postavou v dlhotrvajúcom britskom policajnom seriáli Dixon of Dock Green (od r. 1955). Mackenzie Macintosh môže odkazovať na Rushmore 'Mac' Mackenzie, hlavnú postavu v sérii súkromných detektívnych románov od Davida Housewrighta. Alternatívne to môže odkazovať na Mackenzie Macintosh, viktoriánsku grafickú dizajnérku a manželku Charlesa Rennieho Mackintosha. Alfred Hornblower sa môže odvolávať na Alfreda Swainea Taylora, viktoriánskeho toxikológa a medicínskeho spisovateľa prezývaného otec súdneho lekárstva a Horatia Hornblowera, hlavnej postavy v sérii námorných dôstojníkov C.S. Forestera. (belinko)
- Sam Claflin (Mycroft Holmes) si nemohol zopakovať svoju úlohu kvôli inému natáčaniu. Režisér Harry Bradbeer povedal, že ho naozaj chcú späť do pokračovania, ak bude tretí diel. (belinko)
- Firma i ve skutečnosti tvrdila, že pracující umírají na tyfus. Jednalo se však o skutečné onemocnění po práci s bílým fosforem. Žíravá povaha fosforu, se kterým pracovali a každý den vdechovali, vedla k tomu, že se jim nejprve pomalu rozkládaly zuby a poté čelistní kosti. (sirjohn)