Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Pololetní vysvědčení Nikolaje Petroviče Rachenka: chování - velmi nekompromisní, infiltrace - přesvědčivá, tělesná výchova - brutálně impozantní muskulatura, projev - nenápadný na jedné a devastující na druhé straně, hudební výchova - uším lahodící zpěv ruské hymny, odhazování maníků z jedoucího auta - vtipné, souznění s divochy - intenzivní, výběr těžkotonážních kulometů - špičkový, likvidace ruských velitelů - luxusní... Počet akčních minut: 28. Počet neakčních minut: 48. Počet nudných minut: 19. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Během mých raných náctiletin a zrovna během boomu podobných akčňáren počátkem devadesátých let, mi tenhle film prostě unikl. Ale teď, počátkem desátých let, v mých čtyřiatřiceti to je asi stejné, jako by to bylo tehdy. Zlí umírají, dobří zabíjí a žijí. Lundgren byl bourák, hromotlucký árijec, který jde pro nějaké vyřčené slovo hodně daleko. Je to akční pecka, jejíž jedinou velkou vadou je, že je hrozně hloupá. Ale to zřejmě tehdy bylo nutnou součástí dobrého akčního filmu. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Lundgrenovu bohatou hereckou filmografii mám najetou téměř celou, a tak si myslím, že mohu objektivně zhodnotit, že právě Rudý škorpion je jeho nejlepším filmovým počinem vůbec. Samozřejmě tedy spolu s vedlejší rolí Ivana Draga v Rockym 4, kde na sebe strhnul veškerou pozornost a kde odstartoval svou kariéru, ovšem pro mě se teprve až Rudým škorpionem katapultoval mezi ty opravdové devadesátkové akční hvězdy, které sice postupně vesměs zase vyhasli, ovšem i tak za sebou nechali skutečně parádní kousky, mezi které lze právě Škorpiona neoddiskutovatelně zařadit. Příběh má tedy prostinký a předvídatelný až hanba, což ovšem nemá cenu řešit, pokud je to zpracováno s takovýma koulema, jako se to podařilo zde. Celý to má fakt parádní spád, akce střída akci, a navíc její zpracování bylo na tu dobu perfektní, přehledný, dynamický a poměrně nekompromisní, střílení, výbuchy, souboje, vše se tu pěkně prostřídalo a to ve vážně vysoké kvalitě. Filmu pak hodně pomohlo i prostředí Africké pouště, které navodilo velice působivou atmosféru, a zároveň lze ocenit i výrazný styl a vizuál, který mě též vážně zaujal a bavil. Překvapivě zde ale fungují i velice silné emoce a já si Lundgrenuv přerod ze zlého rusáka na neohroženého ochránce afrického lidu skutečně citově prožil. Hlavní předností Škorpiona je ale každopádně stejně právě dokonalý Dolph Lundgren, který sice za celý film pronese asi tak deset vět, ale ty jeho nekompromisní pohledy tu jsou doslova boží a já tak zvolávám, „je to bůh“!!! Ten film je zkrátka jeho, já ho v té roli zbožňuji, stejně tak jako vlastně celý ten film, nemám co dodat, já Rudého škorpiona upřímně považuji za naprosto nedoceněný akční klenot, který všem doporučuji! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Padej, českej šmejde !!" ;) I křovák se mohl potrhat smíchy, hlavu si ukroutit, to až tak moc je tahle Lundgrenova - Ten je tu mimochodem opravdu výtečný !! - rambovská variace převážně zábavná.. Hodně slušné béčko, jemuž však příliš nesluší režijní břídil Joseph Zito, jinak jde ovšem o legendární záležitost.. V jakém jiném americkém bijáku se mluví o zkurvených Čechoslovácích ?? ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím jestli Rudý škorpion pro mě není právě tím číslem 1 ve filmografii Dolpha Lundgrena. V osmdesátých letech patřil mezi nejlepší a to i když obsahoval potupné momenty jako několikrát "dehonestovaný Čech" (sem jako kluk blbě nesl) a ohrané vtípky stylu "nejsem nejsem". Přesto mám ten film rád. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Na začátku filmu Generál Vortek (T. P. McKenna) uvede, že aktivní vojenskou účast v Mombace SSSR předalo do rukou Kuby a Československa. Ve verzi s původním zněním je to zdůrazněno několika odkazy na "Czech bastards" a ve scéně, kdy do vězení přivádějí Deweyho (M. Emmet Walsh), zazní dokonce čeština. Slyšet je konkrétně: "Kuš dědku," a "Ukaž co máš v kapsách." Ostatní náležitosti jako uniformy, helmy a vojenské značení však nemají s Československem nic společného. (KM Phoenix)
  • Po útěku z vězení v čase 59:42 Nikolaj Radčenko (Dolph Lundgren) jde na vrchol písčité duny a má dlouhé vojenské kalhoty. V dalších záběrech po celý zbytek filmu má již pouze kraťasy. (Horryx)
  • Regopstaanovi, který představoval křováka Gaa, bylo v době natáčení 95 let. Jedinou podmínkou k jeho účasti bylo, aby ho mohl stále doprovázet jeho kmen. (Saur.us)

Reklama

Reklama